Jön a kisgyerekes bérlet szeptember 1-jétől!

Jön a kisgyerekes bérlet szeptember 1-jétől!

Szeptember elsejétől végre bevezetik Budapesten is az ún. kisgyerekes bérletet. Ezzel a GYES-en és GYET-en lévő, budapesti lakóhelyű szülők utazhatnak a nyugdíjas és diákbérlet árának megfelelő kedvezményes áron. A szelvények forgalmazása már 2008. augusztus 26-ától megkezdődik.

Hosszú, rögös út

Mint tavaly már beszámoltunk róla, a  Fővárosi Közgyűlés egyik fiatal képviselője, dr. Rétvári Bence (KDNP) 2007-ben kezdeményezte, hogy kaphassanak kedvezményes árú tömegközlekedési bérletet a kisgyerekes ellátásokat kapó szülők. A képviselő a beadványai mellett többek között internetes kampányt is indított: www.kismamaberlet.hu címen. Több mint 11 ezer magánszemély írta alá a digitális aláírásgyűjtő ívet. Számtalan civil szervezet támogatta a javaslatot (pl: Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Bábaszövetség, TAVASZ Egyesület, Család Gyermek Védő Közhasznú Szervezet, Regina Alapítvány). A képviselő beadványai, a civil támogatás és az internetes mozgalma hatására végül is hosszú huza-vona után – talán a kieső bevételek pótlására kapott állami támogatás hatására -,  2008. szeptember elsejétől bevezetik a kisgyerekes-bérletet Budapesten. 

A kismamabérlet kifejezés helyett azért is helyesebb a “kisgyerekes-bérlet” , mert minden budapesti, GYES-en vagy GYET-en levő szülő jogosult lesz az új típusú bérlet vásárlására és kiváltására, szeptember 1-jétől. A jogosultak köréből egyelőre kimaradtak a terhességi, gyermekágyi segélyre (TGYÁS), valamint a gyermekgondozási díjra (GYED) jogosultak.

Mit tud a kisgyerekes bérlet?

A kisgyerekes bérlet a tanuló- és nyugdíjas bérlettel megegyező utazási kedvezményt nyújtja majd a BKV járatain, Budapest közigazgatási határain belül, ára pedig 3 250 Ft lesz. A szelvény a BKV Zrt. valamennyi járművén használható lesz Budapest közigazgatási határán belül, és korlátlan számú utazásra érvényes.

Kiváltásához külön bérletigazolványra lesz szükség, ennek ára 200 Ft. A kisgyerekes bérletigazolvány legalább egy évig érvényes, addig, amig a szülő a juttatást (GYES, GYET) kapja. Ha az igazolvány már lejárt, de az illető továbbra is jogosult a GYES-re vagy a GYET-re, akkor természetesen meghosszabbítható a bérletigazolvány érvényességi ideje.

A bérlet kiváltásához szükséges iratok:

  • a GYES/GYET folyósítását megállapító határozat (a Magyar Államkincstártól)
  • vagy a kifizetőhelyétől kapott, a juttatás folyósításának várható időtartamáról szóló – 6 hónapnál nem régebbi – eredeti igazolás
  • a személy igazolvány
  • lakcímigazolvány,
  • egy db igazolványkép.

Mindezeket egyszer kell bemutatni, a bérletszelvény kiváltásához, később, a havi bérletszelvények vásárlásánál, valamint bérlet ellenőrzésekor a jogosultságot már nem vizsgálják.

További információ a 06-1/258 46 36-os telefonszámon, a www.bkv.hu honlapon, valamint az ugyfelszolgalat@bkv.hu e-mail címen kapható.

Családbarát városok

Nemcsak Budapesten vannak ilyen családbarát intézkedések, szerencsére más városokban is bevezették már ezt a bérlettipust. Például Kaposváron, Szolnokon és Sopronban már korábban, ezek közül a kaposvári tömegközlekedés a GYES-es és GYET-en lévő szülők számára teljesen ingyenes.

Debrecenben a közgyűlési határozatoknak megfelelően szintén 2008 szeptembertől vezetik be a kisgyermekes bérletet, a budapestihez hasonló feltételekkel. Pál Csaba, a debreceni önkormányzat sajtóreferense elmondta, hogy a bérletfajta bevezetését – budapesti mintára – önkormányzati képviselők kezdeményezték a debreceni közgyűlésben. A kisgyerekes bérlettel kapcsolatban érdeklődni a DKV Rt. ügyfélszolgálatán lehet (www.dkv.hu, ugyfelszolgalat@dkv.hu, 52/531 513.)

Hasonló kezdeményezés ill. megoldás várható Győrben is.

Farkasné Fülöp Hajnalka

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A "kisgyerekes időszak után is" tudok tanácsot adni, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot, motivációs levelet, átnézem és javaslatot teszek CV-tek beadása előtt, vannak tippjeim, hogyan használjátok a közösségi médiát a munkaerőpiacra való visszatérés érdekében, ill. hogyan készüljünk a babázás-gyerekezés mellett a munka világára? "
Előző cikkKismama a volán mögött
Következő cikkAz aranyat érő támogatás

1 KÉRDÉS

  1. Pest megyében élők akkor nem élhetnek ezzel a bérlettel? 🙁 8 km-re Budapest közigazgatási határától lakunk, így természetes, hogy Budapesten közlekedünk, bármit szeretnénk elintézni… Kicsit igazságtalannak érzem, mert maga a hév bérlet is tetemes arra a négy megállóra, amíg elérjük a közigazgatási határt. (budapesti lakcímkártyával pedig természetesen nem rendelkezünk…)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..