Január 1.-től emelkedik a családtámogatások összege

2008-ban növekszik a GYES és az anyasági támogatás összege, valamint a családi pótlék differenciált emelésére is sor kerül. Az emelés minden családtípusban biztosítja az ellátás értékének megőrzését, hiszen mértéke az inflációval azonos, átlagosan 4,5 %.

Ez az egygyermekes családoknál havi 500 Ft, a kétgyermekes családoknál havi 600 Ft emelést jelent gyermekenként. Mivel egyes családtípusok – így különösen a három- és többgyermekes, valamint az egyszülős családok – esetében a szegénységi kockázat magasabb, ezért 2008-ban a Kormány a családi pótlék differenciált emelése mellett döntött. Így a három- és többgyermekes, és az egyszülős családok családi pótléka az inflációt meghaladó mértékben emelkedik.

További változás, hogy január elsejétől fokozatosan átveszi a családi pótlékok kifizetését a Magyar Államkincstár. A legalább 100 főt foglalkoztató cégektől januárban, a 200 és 500 munkavállalót foglalkoztatókat februárban, a nagyobb foglalkoztatókat pedig márciusban érinti a változás.

Egységes lesz az ellátás folyósításának időpontja is: az államkincstárnak a jogszabály szerint bankszámlára utaláskor 3-ig, postai kifizetés esetén 10-ig kell folyósítania az ellátást. A változás csak azokat a családokat érinti, akiknek eddig nem a MÁK utalta a pénzt.

A családtámogatások összege 2008

Ellátás típusa

havi összege

1. családi pótlék
– egygyermekes család12 200 Ft
– egy gyermeket nevelő egyedülálló13 700 Ft
– kétgyermekes család13 300 Ft(gyermekenként)
– két gyermeket nevelő egyedülálló14 800 Ft(gyermekenként)
– három v. többgyermekes család16 000 Ft(gyermekenként)
– három v. több gyermeket nevelő egyedülálló17 000 Ft(gyermekenként)
– gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél élő gyermek, valamint a családi pótlékra saját jogon jogosult14 800 Ft(gyermekenként)
– tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család23 300 Ft(gyermekenként)
– tartósan beteg, súlyosan fogyatékost nevelő egyedülálló25 900 (gyermekenként)
– 18 éven felüli tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos személy20 300 Ft(gyermekenként)
2. gyermekgondozási segély
– alapösszeg28 500 Ft
– ikrek esetében57 000 Ft
3. gyermeknevelési támogatás28 500 Ft
4. anyasági támogatás
– alapösszeg64 125 Ft
– ikrek esetében85 500 Ft

  Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk”A pörgés maga az erő…” – 2. rész
Következő cikkAdd a kezed! De melyiket?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..