Jelentősen csökkent a gyermekágyi halálozás

gyermekagy.jpg

Harmincnégy százalékkal csökkent a terhesség alatti komplikációk miatt és a szülés folyamán bekövetkező halálozások száma az elmúlt 20 évben, de még mindig naponta ezer nő hal meg szükségtelenül ilyen okokból – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

A szegény országokban élő nőknek 36-szor nagyobb az esélyük arra, hogy életüket veszítik a terhesség vagy a szülés alatt, mint a fejlettebb államokban élő társaiknak – mondták el a WHO szakértői, amikor ismertették a gyermekágyi halálozásról szóló statisztikákat, amelyek messze elmaradnak az ENSZ által kitűzött céloktól.

“Többet kell tennünk azért, hogy elérjük a legveszélyeztetettebb nőket” – vélte az UNICEF ügyvezető igazgatója, Anthony Lake. Lake szerint a vidéki területeken és konfliktuszónákban élő, illetve HIV-fertőzött asszonyok nőgyógyászati kezelésére kellene több figyelmet fordítani.

A 2008-ban bekövetkezett 358 ezer gyermekágyi halálozás 99 százaléka fejlődő országokban, több mint a fele pedig Afrika Szaharától délre fekvő részein történt – olvasható a jelentésben, amelyet a millenniumi fejlesztési célokról tartandó ENSZ-csúcstalálkozó alkalmával állítottak össze. Ahhoz, hogy a millenniumi fejlesztési célokban kitűzött terv megvalósuljon, 2015-ig évente 5,5 százalékkal kellene csökkenteni a halálozások számát, míg 1990 óta az éves csökkenés csupán 2,3 százalékos volt.

A terhesség és szülés alatt bekövetkező halálozások négy leggyakoribb oka az erős vérzés szülés után, a fertőzések, a magas vérnyomásból fakadó rendellenességek és a nem biztonságosan végrehajtott abortuszok – olvasható a WHO statisztikáiban. Az 1990 óta bekövetkezett csökkenést a halálozási rátában a szülésznők jobb képzésének, a családtervezési szolgáltatások fejlődésének és a jobb szülészeti gondozásnak tulajdonítják.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÓvoda a természetben, természet az óvodában
Következő cikkFelmentették az ÁEK szülészetének vezetőjét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..