Jön a családi járulékkedvezmény – több fizetést vihetünk haza jövőre

családi-járulék-kedvezmény-300x226.jpg

Családi járulékkedvezményt vezetnek be jövő évtől, mellyel tovább bővül a családi kedvezményt igénybe vevők köre. A változások legfontosabb célja a kiskeresetűek helyzetének javítása, az adótörvények jövő évi módosítása 260 ezer családot érinthet kedvezően.

Pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvény tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme a gyermekvállalást támogató családi járulékkedvezmény bevezetése, melynek lényege, hogy azok, akik a családi adókedvezményt a jövedelmükből nem tudják százszázalékosan érvényesíteni, a jövő évtől az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból  is leírhatják azt. Ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk.

családi járulék kedvezményAz új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet többet, ugyanez három gyermek után 16 ezer forintos keresetnövekedést jelent. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut jövőre. Egy háromgyermekes családban, ahol a szülők összes bérjövedelme havi 300 ezer forint, az intézkedés havonta 51 ezer forinttal nagyobb nettó jövedelmet fog eredményezni – sorolja a példákat a NGM közleménye, illetve a törvényjavaslat indoklása.

A mostani adóváltozás első lépése annak a demográfiai csomagnak is, amely nyár óta van a kormány előtt, és amelynek második üteme az extra gyed lehet, de felmerült a tandíjhitelek esetleges elengedése is, ha valaki egyetemi ideje alatt gyermeket vállal – mondta el Giró-Szász András a Ma reggelben.

Hogyan vehető igénybe a családi kedvezmény?

Ahhoz, hogy a munkáltató a családi kedvezményt figyelembe vegye az adóelőleg levonásánál – azaz már a kedvezménnyel  csökkentett összeget vonja a fizetésből –  a munkavállalónak egy adóelőleg nyilatkozatot kell kitöltenie és leadnia a munkáltatójánál. A munkáltató a nyilatkozatban foglaltakat a következő adóévben veszi figyelembe, azaz ezt a nyilatkozatot minden évre újra le kell adni – legkésőbb az  adott év januárjában – ahhoz, hogy a havi fizetésben érvényesüljön a kedvezmény. (Ha nem adjuk le ezt a nyilatkozatot időben, akkor az éves adóbevallásban tudjuk majd a kedvezményt érvényesíteni.)

A nyilatkozat tartalmát érintő bármilyen változás esetén haladéktalanul új nyilatkozatot kell tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot vissza kell vonni. A nyilatkozat egyik példányát a munkáltatónak, másik példányát pedig a munkavállalónak kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülésig, azaz 5 évig megőriznie.

A nyilatkozatban az érvényesíteni kívánt családi kedvezményt meghatározhatjuk mind az összeg, mind a kedvezményezett eltartottak számának megadásával. Amennyiben összeget jelölünk meg, 2014-ben fontos, hogy a bruttó jövedelmünknél nagyobb családi adóalapot írjunk be, hiszen csak akkor tudja a munkáltató a családi kedvezményt a járulékokból is figyelembe venni. Ennek az összegnek a kiszámításában segít a www.angyalado.hu weblapon található Családi kedvezmény, Nettóbér 2013-2014 kalkulátor. Ezen felül, a párkapcsolat megjelölése után, segít meghatározni, hogy ki minősül 3 gyerekesnek olyan vitatott esetekben is, mint például élettársak esetében az “én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk”.

Frissítés 2013.10.28.: A kormany.hu honlapon kalkulátor segít kiszámolni a kiskeresetű, gyermeket nevelő munkavállalók jövő évi fizetésének emelkedését: Kiskeresetűek adócsökkentése kalkulátor>>

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkD-vitamin pótlás – mikor, hogyan?
Következő cikkA Candida gomba fertőzés A-Z-ig

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..