Kalóriafaló téli örömök

síelés

A téli szezonban sokunk legnagyobb problémája, hogy„ maci üzemmódba” kapcsolunk. Az anyagcserénk lelassul, néha legszívesebben ki sem mozdulnánk a meleg szobából, szeretnénk jó sokat aludni és csak úgy faljuk a kalóriákat! Hiányzik a napfény, hiányzik a szabad levegő … és a hangulatunk is eléggé „le tud ülni” ilyenkor.

Pedig a tél – különösen az „igazi” – rengeteg (mozgás)lehetőséget rejt! A sok-sok hóban a téli sportok szerelmesei jobbnál-jobb mozgásformák közt tobzódhatnak. Ha pedig Te – hozzám hasonlóan – eddig nem voltál különösebben oda a havas örömökért, most fedezd fel őket velem együtt! Így nem csak néhány kilótól szabadulhatsz meg könnyedén, hanem egy kis endorfin-löketet is kapsz majd, hogy a világot szebb színben lásd.

A hideg jót tesz a zsírpárnáidnak!

Sokan – tévesen – azt gondolják, hogy minél melegebb van és minél jobban izzadunk, annál jobb a helyzet kalória felhasználás szempontjából. Ha Te is ezt hitted, ki kell ábrándítsalak. A hideg, tested energiafelhasználása szempontjából, sokkal jobb a melegnél. Csak arra, hogy a tested fenntarthassa normál hőmérsékletét, rengeteg kalóriát használ fel hidegben. A hideg tehát kicsit felpörgeti az anyagcseréd – különösen ha még intenzíven mozogsz is közben.

Egyszer megcsináltam, hogy sima szánkózás közben csatoltam magamra a pulzusmérő órámat, ami a felhasznált kalória mennyiséget is megadja, sőt, az „edzés” végén annak zsír%-át is megmutatja. Egész elhűltem, mikor az – odahúzom a gyerekeket a dombhoz, aztán meg haza rituáléval együtt – 1 óra hosszúra sikeredett szánkózás végeztével a pulzusmérőm 367 elégetett kalóriát mutatott. Ez vetekszik egy jobbfajta kardioedzés energia felhasználásával – s ráadásul végre a kellemeset is össze tudtam kötni a hasznossal: nem a gyerekek „rovására” töltöttem 1 órát zsírégetéssel, hanem velük együtt bolondozva, az 1 órát maximálisan kihasználva és élvezve.

Az „elégetett” kalória mennyiség a testsúlyod függvényében változik. Minél nagyobb a súlyod, annál több energia szükséges az izommunka kalóriaszükségletének fedezéséhez. Így történhet – és ezt én folyamatosan a „sors igazságtalansága” címmel illetem – hogy a férjem egy „sima”, kb. 50 perces, hólapátolás alatt mintegy 767 Kcal-t éget átlagban. Persze, Ő 78 kg, én meg 57 – így nem kelhetek soha versenyre vele (ha belegebedek, sem tudok 767 Kcal-t felhasználni, még 2 óra alatt sem).

(Egyébként pusztán kísérleti jelleggel, cikkíráshoz szükséges tapasztalatgyűjtés céljából szoktam Családom tagjaira pulzusmérőt aggatni, nem pedig azért, mert megbuggyantam.)

És akkor nézzünk néhány általános adatot, hogy mely „tipikus” téli sport hány kalóriától szabadítja meg lelkes végzőjét?

57 kg-os személy esetén
Síelés: 360 Kalória/óra
Sífutás: 480 Kalória/óra
Jégkorcsolya: 420 Kalória/óra

80 kg-os személy esetén
Síelés: 504 Kalória/óra
Sífutás: 672 Kalória/óra
Jégkorcsolya: 588 Kalória/óra

Ebből is világosan láthatod, hogy nagyon „megéri” napi szinten legalább 1 órát taposni a havat, mert az így elégetett kalória mennyiség vetekszik egy közepesen intenzív spinning edzés vagy egy intenzív aerobic edzés energiaszükségletével!

Tehát, amint lehet, hólapát / szánkó a kézbe, síléc / kori / snowboard a lábra és vissza a természetbe – nincs kifogás! A kedv meg majd menet közben megjön (tudod, mint evés közben az étvágy – csak ennek negatív lesz az energiamérlege)!

Hogyan válj téli sport rajongóvá?

OK, lássunk 3 tippet, amivel növelheted magabiztosságod a lejtőn:

Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Nem kell Neked mindjárt a pálya ördögének lenned – senki sem úgy született, hogy a fekete pályát célozta meg rögtön az 1. lecsúszás alkalmával.Vagyis hagyatkozz józan ítélőképességedre és onnan gyere le (akár síléccel, akár szánkóval), ahonnan úgy érzed, hogy biztonsággal le is tudsz! Ha ez a gyerekpálya, netán a bébilejtő, az sem gond! (Egy percig ne érezd cikinek – inkább, mint hogy kiskanállal szedjenek össze és örök életedre elmenjen a kedved az egésztől) A cél, hogy rákapj az ízére!

Ha most ismerkedsz a léccel, a síelés technikai részét mindig oktató segítségével sajátítsd el és gyakorold! Egyedül próbálkozni nem csak kidobott idő és pénz, de igen veszélyes is lehet! Ahhoz, hogy meglegyen a biztonságérzet, nem elég a technika! Sőt, van hogy azért nem megy maga a technika elsajátítása sem olyan gyorsan, mert izmaid nem elég erősek, ruganyosak.

Készítsd fel tested és izomzatod a síeléssel együtt járó terhelésre! Vagyis a „nagy kaland” előtt mindenképp szánj időt a rákészülésre (mondjuk egy kis Pilates-szel) – így biztos lehetsz abban, hogy minden Tőled telhetőt megtettél, hogy a technikai rész elsajátítása után Tiéd legyen a lejtő!

Szólj hozzá Te is!