Kapcsolatgazdagító terápia

Kapcsolatgazdagító terápia

Van Önnek pszichológusa? Ma már így vetődik fel gyakran a kérdés, amelyet néhány évtizede nem illett firtatni, és nem is szívesen válaszolt volna rá, aki pszichológushoz járt. Hétpecsétes titokként kezelte a család is, ha tagjai közt akadt olyan, aki lelki gondokkal, kórokkal küszködött, hiszen jó esetben betegnek, szélsőségesebb megítélés szerint egyenesen bolondnak titulálták, és a stigma szinte letörölhetetlen volt.

Aztán a világ – és benne az emberi gondolkozás szemlélet változása során Nyugatról majmolt csökevény, úri passzió, tehetősek hobbija lett a pszichológushoz járás, mára viszont elfogadott, szükséges terápiás lehetőség a modern ember sokféle lelki terhének enyhítése céljából.

Evészavartól az álmatlanságig, gyereknevelési gondoktól a karrierépítésig, párkapcsolati problémáktól a gazdasági ellehetetlenülésig sokféle érzelmi válságra kínálnak gyógyírt a pszichológusok, akiknek többsége szakosodott is valamelyik területre. Az egyre növekvő kereslet-kínálat piacán sztárpszichológusok éppúgy kiépítettek “vevőkört”, mint a fel-felbukkanó kontárok, sarlatánok, hiszen ahogy az emberi lélek rejtelmeiben nehéz eligazodni, ugyanúgy nehéz felismerni a felhígult szakma 6-8 ezer pszichológusa közt a hitelest, a felkészültet, a valóban hozzáértőt.

– Ma valóban érzelmi “szükségállapot van” – ismeri el Baktay Zelka, aki párjával, Baktay Miklóssal működtet Kapcsolatgazdagító Akadémiát. – Családterapeuták vagyunk, bár ma a családok lelki, érzelmi segítése sokféle formában folyik a társkereséstől a család “összebékítésén” át egészen a “szakításambulanciáig”, mi egy rendhagyó szolgáltatást kínálunk. Kaotikus világunkban különösen felértékelődnek a kapcsolatok, a családi, baráti, munkahelyi közösségek. Egyre többen döbbennek rá értékválságot élő világunkban, hogy munkahelyet, pénzt, lakást, kocsit könnyű elveszíteni, a legfontosabb kötelék, a párkapcsolat, a családi összetartozás az, ami segít átvészelni a legnehezebb időszakokat is.

A Baktay házaspár nem a kátyúba jutott párkapcsolatok kirángatásán fáradozik – persze, ha kérik a páciensek, hosszú évek gyakorlata, megszerzett tudása, tapasztalata alapján, azt is megpróbálják, de nem ez a fő “profiljuk”.

– Valóban így van. Az elszakadt szálak kötözgetése helyett a kötelékeket megerősíteni szeretnénk, vagyis a még élő, meglévő kapcsolatok színesítésén, élénkítésén fáradozunk. Hogy miként? Sokféle formában. Párterapeutaként kidolgozott modellek alapján foglalkozunk a párokkal, játékos, élményeken alapuló együttléteken, amelyekben a beszélgetés éppúgy szerepel, mint az együtt táborozás, kirándulás, főzés és sok egyéb, a szürke hétköznapokat megszínesítő lehetőség.

Szükség van a meghitt együttlétekre

Baktay Zelka és Baktay Miklós

Mindezt tekinthetjük terápiának, de felfoghatjuk megelőzésként is. Kapcsolatgazdagító Akadémiájuk nem véletlenül lett keresett, és népszerű. A gondokkal terhes napok rohanása közepette megállásra késztetik a párokat, rádöbbentve őket, hogy szükség van a meghitt együttlétekre, amelyek nem engedik unalomba, érdektelenségbe fulladni a kapcsolatokat még hosszú évek során sem, ha szakítanak időt, hogy egymásra figyeljenek, egymásra hangolódjanak, és jól érezzék magukat.

– Foglalkozunk krízishelyzetben lévő párokkal, családokkal is – mondják -, hiszen az elmúlt években ezer pár keresett fel bennünket sokféle panasszal, gonddal. Példájuk is igazolja, hogy a családi kapcsolatok jelentősége felértékelődött, a nyugodt háttér az egyetlen biztos kapocs, támpont, az egyetlen megbízható védőháló a legnagyobb egzisztenciális bizonytalanságban is. Éppen a sok munka, a rohanás, a stressz miatt keveset tudnak a párok gondtalanul együtt lenni, mi arra ösztönözzük őket, hogy az időt ne sajnálják egymástól. A kapcsolatok ápolásához és gazdagításához idő kell, és az idő roppant nagy kincs, múlása megállíthatatlan, visszafordíthatatlan, az elszalasztott percek, órák már soha nem szolgálhatják közös örömünket.

A Kapcsolatgazdagító Akadémia nem csak elnevezésében ígér sokat. A visszatérő párok, az együtt töltött 4-5 foglalkozás igazolja leginkább a sikert, és az igényt, hogy akkor kell közbelépni a szakembernek, mikor még nincs krízishelyzet, még működik a párkapcsolat, legfeljebb kicsit döcög a szekere.

A játékos élménygazdag modellek megélése, gyakorlati megvalósítása során a párok szinte észre sem veszik, hogy egyfajta terápia részesei. Mert úgy kapnak életvezetési tanácsokat, felkészítést, eligazítást a pszichológustól, hogy mindig ők vannak döntési helyzetben: a szakember helyettük, nélkülük semmit nem old meg. Saját belső erőiket mozgósítják a foglalkozások során, hogy önmaguk által fejlődjön, élénküljön, színesedjen párkapcsolatuk. A titok, ahogyan mindez kialakul, létrejön és működik, maga a pszichológia tudománya, és mindaz, ami e szakma legjobbjait minősíti.

Leopold Györgyi / MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA gyerekkori vakbél- és mandulaműtét veszélyei
Következő cikkGyűjtse együtt: műanyag + fém

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..