Karácsony utáni leégés kezelése

karácsonyi utáni spórolás

A karácsony és a szilveszter nagyobb kiadásokkal jár, így meglehetősen gyakori jelenség, amikor fejvakarva próbáljuk meg beosztani következő hónapra maradt pénzünket. Talán nem véletlen, hogy a szilveszteri fogadalmak között a fogyókúra és egyéb életmódváltó eskük után szorosan a dobogó második helyén a mindenféle anyagi természetű fogadkozások állnak.

De lehet vajon ezt úgy is csinálni, hogy ne legyünk az ünnepek után leégve? Himer Csilla pénzügyi coach válaszol.

Csak amit az orvos is mondana ilyenkor…

…azt válaszolhatom én is:

a megelőzés a fontos!

 

Az a helyzet, hogy a leégést kezelni mindig sokkal nehezebb, mint ha egyszerűen elkerülöd. Csakúgy, mint amikor a tűző napra mész: ha már rákvörösre égett a bőröd, azt akármivel is kezeled, fájdalmas lesz; ha azonban előtte bekened magad a mindenféle faktorú naptejjel, akkor csak lebarnulsz, és villoghatsz a barnaságoddal.

Valami ilyesmit kell(ene) tennünk akkor is, amikor az ünnepek jönnek. Ezt annál is inkább könnyen meg lehet tenni, mert tudhatjuk, hogy

 • a karácsony eljön
 • ráadásul ezt nem váratlanul, hanem minden évben ugyanakkor teszi meg.

Vagyis ha előre félre teszünk a karácsonyi magasabb kiadásainkra, és ezen az előre összegyűjtött kereten belül maradunk, akkor nincs miért aggódni, nem fogunk leégni. Ehhez pedig nem kell más, csak

 • egy háztartási költségvetés, amelyet egész évben vezetünk
 • ebben egy külön rovat, amelyben a karácsonyi kiadásokra teszünk félre
 • egy előre megtervezett év a háztartási költségvetésben, hogy legyen mihez tartani magunkat – vagyis ez a cél, amelyet követnünk kell
 • a tényleges kiadások rögzítése – hogy tudjuk, valóban követjük-e a célt, vagy már régen másfelé vettük az irányt
 • lehetőség szerint tartani magunkat ahhoz, amit a költségvetésben elterveztünk. J

Na de mi lehet a gyógyír, ha mégis leégtünk?

Na, ez a nehezebb ügy. Sokan nemes egyszerűséggel gatyaszíj-összehúzásnak nevezik azt, amikor sok lemondással, erős önfegyelemmel a fűnyíró-elv alapján mindenből lefaragunk, amiből csak tudunk.

Ha felsejlik előtted az éhezés réme, akkor nyugodj meg, erre nem kell, hogy sor kerüljön. Egy azonban biztos: a pénzügyeid alapos kezelésre szorulnak – és ez nem csak addig tart, amíg többé-kevésbé egyenesbe kerülsz.

Ez egy életmódváltás – a pénztárcádon keresztül.

Amit első lépésben megtehetsz, az a szelektálás.

Mégpedig különböző szempontok szerint:

 1. ami nem kell
 2. ami halasztható
 3. ami tutira most kell

Teendő:

 1. Vegyél elő egy papírt, és írj egy listát a kiadásaidról! – De mindről ám! Tehát onnantól kezdve, hogy szeretnél magadnak egy csillogó-villogó, hatállású, nyolcsebességes, gyöngyházfényű, távolról programozható léggömbhámozót, azon keresztül, hogy szívesen vennél egy új, márkás sportcipőt, mert a régi még hordható ugyan, de már nehezen tisztítható, egészen addig, hogy be kell fizetned a rezsiszámlákat és a biztosítási díjakat, és élelmet is kell venned. Mindent. (Legalábbis jól elkülöníthető csoportokban.)
 2. A kiadások mellé írd oda az esedékességüket! – Vannak olyan kiadások, amelyek nem elkerülhetőek, van határidejük. Ilyen pl. az áramszámla, vagy az adóhiány befizetése. Vannak kiadások, amelyekhez mi rendelünk határidőket, de igazából nem sok hatása van az életünk minőségére, hogy mikor vásároljuk meg. És vannak kiadások, amelyeknek azért nincs határidejük, mert lényegében folyamatosak. Ez utóbbiak jellemzően olyan tételek, amelyek a létfenntartásunkhoz kapcsolódnak.
 3. Szelektálj! – Most már van mankód, aminek mentén ki tudod egyelni a kiadásaidat. Ami folyamatosan kell, az nem halasztható, az kell, és kész, arra muszáj leszel pénzt kiadni. Aminek csakis magad szabta határideje van, de ha nem veszed meg a megadott időben, akkor is ugyanolyan színvonalon tudod folytatni az addigi életviteledet, azok általában a vágyaid tárgya – és halasztható kiadások. Ezekkel akkor kezdj el majd újra tervezni és félre tenni rájuk, ha már kiheverted a kisebbfajta ünnepi pénzügyi csapást. A szigorúan határidős kiadásoknál megint csak nem nagyon van vita. Egyes esetekben azonban érdemes megvizsgálni a halasztás, vagy esetleg a részletfizetés lehetőségét, amivel kicsit lélegzethez juthatsz. Ilyen lehet például, ha jó indokkal (pl. méltányosságból) halasztást vagy részletfizetést kérsz adótartozásod rendezésére.

Rendezd eszerint a listát, és meglátod, hogy a halasztásokkal, részletekben teljesítésekkel mennyi pénzt tudsz megspórolni havonta, hogy egy kicsit egyenesbe jöjj.

És még lehet finomítani!

Érdemes megvizsgálni a folyamatos kiadások tételeit is! Ennek ugyanis a legnagyobb része valószínűsíthetően élelmiszerek lesznek. Ha itt ésszel vásárolsz, tehát

 • csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged is van
 • csak annyit veszel meg, amennyire tényleg szükséged is van
 • keresed az akciókat, kedvezményeket, kuponokat, de csak azokra a holmikra, amelyekre tényleg szükséged is van
 • heti menüvel tervezel, így csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged is van
 • bevásárló listával mész, hogy legyen egy szamárvezetőd ahhoz, hogy csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van (és még csak véletlenül sem csábulsz el 🙂 )
 • a bevásárló listát a megtervezett menü alapján állítod össze
 • a bevásárló lista megírása előtt felméred a hűtőd, a fagyasztód és a spájzod készleteit is, így csak azt veszed meg, ami tényleg nincs otthon
 • nem éhesen mész el vásárolni, hogy azt is megvedd, ami csak a szemednek ingere J
 • megnézed, hol vásárolsz, tehát olyan helyre mész, ahol olcsóbban kaphatod meg ugyanazt a minőséget (pl. a zöldséget termelőtől a piacon, és nem a hiperben),

akkor havonta akár tízezres nagyságrendben is tudsz csak ezen spórolni.

Ha már eddig eljutottál, akkor ne hagyd ki a határidős kiadások felülvizsgálatát sem! Nagyon megéri, főleg így januárban, átnézni azokat a szerződéseidet, amelyek rendszeresen ismétlődő kiadásokat jelentenek. Ha pl. a telefon- vagy kábeltévé-szolgáltatódnál, esetleg a biztosítódnál kedvezőbb díjcsomagra, konstrukcióra tudsz váltani, akkor éves szinten szintén tízezres nagyságrendben tudsz megtakarítani.

Kiegészítés – személyes tapasztalat

Nemrégiben éppen az ilyen és ehhez hasonló spórolási tippekről beszélgettünk egy spórolós Facebook-csoportban. Meglepődtem, hogy hányan jutottak arra a következtetésre, amire én is:
addig, amíg ki nem próbálod ezeket a tippeket élesben, hanem csak papíron számolgatod, hogy mennyit tudsz ezzel spórolni, nem hiszed el, hogy ez lehetséges, sőt!

A legtöbben azt állítottuk, hogy a tényleges megtakarítás mindig verte az előzetesen számított összeget.

Szóval nemcsak azért érdemes belefogni a spórolásba, mert a karácsony miatti leégésedet akarod kezelni…

Napfényes jólétet!

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Pénzügyek rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..