Karácsonyi receptek babáknak

A fél éven aluli babáknak legfeljebb ünnepi anyatejből áll a karácsonyi menü. Később viszont már csipegethetnek velünk, arra azonban figyeljünk oda, hogy az apróságok ne kapjanak olyan ételeket, amit még nem kóstoltak. Ünnepi gyümölcsös-zöldséges püréket, húsos és halas finomságokat gyűjtöttünk össze a karácsonyi babamenühöz.

Gyümölcsös és zöldséges pépek

Gesztenyés alma – 6 hónapos kortól

Hozzávalók: 4-5 szem fagyasztott, hámozott gesztenye, 1 alma

A gesztenyéket kb. 10 perc alatt puhára főzzük, az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és megpároljuk. Ha mindkét hozzávaló puha, összeturmixoljuk. Kevés fahéjjal is ízesíthetjük. Készíthetjük alma helyett meggyel vagy áfonyával is, ha túl savanyú lesz, fruktózzal édesíthetjük.

Alma-sütőtök pép – 4-6 hónapos kortól

Hozzávalók: sütőtök, alma, fahéj, szerecsendió

Vágjuk ketté a sütőtököt, szedjük ki a magját, hámozzuk meg és vágjuk kockákra. Hámozzuk meg, csumázzuk ki, és daraboljuk fel az almákat. Főzzük meg a sütőtököt és az almát, majd pürésítsük. A fűszereket beletehetjük a főzővízbe, vagy hozzáadhatjuk a püréhez.

Almakompót – 8 hónapos kortól

Mossunk meg egy almát, hámozzuk meg, csumázzuk ki. Vágjuk fel 6-8 darabra, és főzzük meg. A főzővízbe tegyünk 1-2 kisebb egész fahéjat vagy 2-3 egész szegfűszeget. Ha megpuhult az alma, vegyük ki, ügyelve, hogy a fűszerek ne kerüljenek bele, és turmixoljuk össze.

Sült banán – 8 hónapos kortól

Hozzávalók: 2 banán, vaj vagy margarin, fahéj vagy gyömbér

Egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel kb. 2 evőkanál vajat (vagy tejérzékeny babáknak  margarint). A banánt vágjuk vékony szeletekre, és pároljuk meg. Szórjuk meg a fűszerrel, és turmixoljuk vagy törjük össze villával, ha szükséges.

Rizskása sült almával – 7-8 hónapos kortól

Hozzávalók: 2 ek rizspehely (zab-, búza-, kukoricapehely is lehet), kb. 1,2 dl víz, 1 db édes alma, kis vaj vagy margarin, csipet fahéj.

A rizspelyhet a vízben kb. 10 perc alatt megfőzöm. Az almát 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm. A sült almát a rizskásába kanalazom, késhegyni vajat vagy margarint teszek bele és egy csipet fahéjat, végül botmixerrel pépesítem.

Húsos ételek

Almás-krumplis pulykahús – 7-8 hónapos kortól

Hozzávalók: egy fél alma, egy kisebb krumpli, egy adag főtt pulykahús

A krumplit és az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, és megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük a hússal, és összeturmixoljuk. A főzőlével hígíthatjuk.

Gesztenyés pulyka krumplipürével – 7-8 hónapos kortól

Hozzávalók: 4-5 szem hámozott, fagyasztott gesztenye, 1 közepes krumpli, 1 adag főtt pulykahús

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és a gesztenyével együtt kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd a pulykahússal összeturmixoljuk.

Tejfölös-sajtos csirke – 12 hónapos kortól

Hozzávalók: két csirkemellfilé, egy pohár tejföl, két gerezd fokhagyma, 20 dkg sajt, olívaolaj.

A csirkemelleket négybe vágjuk, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk. Egy vékonyan olajozott tepsiben lerakjuk őket egymás mellé. Sózzuk, rápréseljük a fokhagymákat fokhagyma nyomóval, majd a tejfölt rákenjük egyenlő részben, és a végén ráreszeljük a sajtot. Fólia alatt pároljuk 5 percig, levesszük a fóliát, majd aranybarnára sütjük. Krumplipürével a legfinomabb. Ha a husit villával szétnyomkodjuk nagy örömmel fogadja a baba, aki már ilyenkor tud rágni.

Halas ételek

Dietetikus javaslata: Halat csak 10 hónapos kortól vezessük be a táplálkozásba. Ha nem bébiételből készítjük fontos, hogy szálkamentes (pl.: tengeri tonhalfilé) legyen, és ha megfőtt, külön alaposan aprítsuk össze.

Halas kedvenc

Hozzávalók: hal (bébiételből vagy friss hal), 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, zeller, egy marék rizs, petrezselyem, natur, sómentes vegeta ízlés szerint, 1 fél fej hagyma, pici oliva olaj.

Elkészítés: A zöldségeket apróra vágjuk és kevés vízben puhára pároljuk. Ha a baba érzékeny a hagymára, akkor egybe tegyük bele a fél fejet,  és még mielőtt szétfőne, vegyük ki. Pici olaj is mehet a vízbe. A rizst külön edényben puhára főzzük. Miután megpuhultak a zöldségek, összeturmixoljuk a hallal (vagy halas bébiétellel)bés a rizzsel.  Tálaláskor joghurttal díszíthetjük a tetejét.

Hal zöldségkörettel

Hozzávalók 2 adaghoz:  kb. 10 dkg filézett halszelet, 3 közepes burgonnya, 20 dkg franciasaláta keverék (mirelit).

A krumplit megfőzzük. A zöldségeket alufóliába tesszük, a tetejére helyezzük a halat, majd becsomagoljuk, és a sütőbe 15 perc alatt 160 fokon megsütjük. Ha kész összekeverjük a krumplival, és villával összetörjük vagy összeturmixoljuk.

A képek csak illusztrációk!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÚj influenza: oltás terhesség alatt
Következő cikkKarácsonyi édességek babáknak

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..