Karácsonyi édességek babáknak

Ha karácsony, akkor édességdömping. A hagyományos desszertek általában tejet és tojást is tartalmaznak, így nem megfelelőek a babák részére. De nekik sem kell édesség nélkül maradniuk: néhány egyszerűen elkészíthető és egészséges receptet ajánlunk.

Gyümölcsös tejberizs – 6 hónapos kortól

Egy adag tejberizs készítéséhez pároljunk meg két evőkanál rizst 1-1 arányú víz + anyatej/tápszer keverékében. A puhára főtt rizst tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a gyümölcsöket és turmixoljuk össze.

Gyümölcskásák – 6 hónapos kortól (Sinlac péppel) v. 8 hónapos kortól (kásával)

Készítsünk el egy adag babamüzli kását, gabonapelyhet vagy Sinlac pépet a leíráshoz képest fél adag anyatejjel vagy tápszerrel (víz helyett). Adjuk hozzá a leturmixolt gyümölcsöket. A turmixolt gyümölcsök levével együtt megfelelően híg lesz a kása.

Gyümölcsös túrókrémek – 10 hónapos kortól

Egy adag túrókrém készítéséhez turmixoljunk össze kb. 10 dkg túrót, a gyümölcsöket és ízesítsük egy kis cukorral vagy vaníliáscukorral.

A gyümölcsrizshez, kásához vagy túrókrémhez az alábbi gyümölcs-kombinációkat használhatjuk:

  • alma, banán, egy evőkanál narancslé
  • alma, banán, őszibarack
  • alma és/vagy körtekompót
  • szilva és banán
  • őszibarack és aszalt sárgabarack

A banán és az aszalt gyümölcsök édesebbé teszik az ételt. Aszalt gyümölcsöt mindig csak ételbe turmixolva adjunk, mert a babák nem tudják elrágni. Felhasználás előtt tegyük őket egy percre forró vízbe, így jóval puhábbak lesznek.

Fűszeres sült alma – 7-8 hónapos kortól

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Válasszunk kis egy nagyobb, édes almát. Mossuk meg alaposan, és távolítsuk el a magházát. Szórjuk meg az almát fahéjjal és szerecsendióval vagy szegfűszeggel, és töltsük meg mazsolával vagy aszalt gyümölcs keverékkel. Az aszalt gyümölcsöket felhasználás előtt tegyük egy percre forró vízbe, így jóval puhábbak lesznek. Csomagoljuk be az almát alufóliába, és süssük kb. 45 percig, amíg puhának nem érezzük. Vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, vegyük le a héját, és pürésítsük.

Almáspite babáknak – 8 hónapos kortól

Hozzávalók: 4-5 alma, egy csipet őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, kása vagy gabonapehely.

Hámozzuk meg, magozzuk kis, és vágjuk fel az almákat. Tegyük fel főni vízzel vagy 100% almalével. Fedjük le, gyakran kavargassuk, és addig pároljuk, amíg az alma megpuhul (10-15 perc). Utána vegyük ki az almadarabokat, pürésítsük, és adjuk hozzá a fűszereket, majd keverjünk bele annyi gabonát, amennyitől sűrű lesz. Süssük a sütőben 180 fokon 10 percig. Nagyobb babáknál használhatunk összetört gabona-, kukorica- vagy rizspelyhet, hogy ropogósabb legyen.

Almás – vörösáfonyás desszert – 12 hónapos kortól

Hozzávalók: 120 g joghurt, vanília vagy vaníliás cukor, egy csipet őrölt fahéj, egy csipet őrölt szerecsendió, 1-2 evőkanál aszalt vörösáfonya, 2 édeskés alma, meghámozva és felvágva.

Pároljuk meg az almákat egy kevés vízben vagy 100% almalében. A vörösáfonyát tegyük egy percre forró vízbe, hogy megpuhuljon. Utána pürésítsük őket. Keverjük össze alaposan a joghurtot a vaníliával és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a pürésített almát és áfonyát. Sűríthetjük gabonapehellyel, kásával vagy bűzacsírával.

Fiatalabb babáknál, vagy ha a baba hasfájós, a vörösáfonyát kihagyhatjuk az ételből.

hirdetés
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkKarácsonyi receptek babáknak
Következő cikkMit ehet a baba a karácsonyi menüből?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .