Képzelt riport Joseph Pilates-szel, a Pilates megalkotójával

Joseph Pilates

Az interjú apropója, hogy mintegy hatvan év után, ez év decemberében Magyarországon is kiadásra kerül az eredeti Joseph Pilates által írt könyv Pilates Biblia címen, melynek nyomán a Pilates világhódító útjára indult. Képzeletbeli riport készült Joseph Pilatessel a Pilates megteremtőjével. A szerzővel Simonfi Ági pilates szakértő, a „beszélget”.

A találkozót a Városligetbe beszéltük meg, hisz Joseph Pilates filozófiája szerint minden nap legalább 1 órát a szabadban kellene töltenünk! Feltűnő jelenség, már távolról kiszúrom, ahogy ruganyos léptekkel közeledik. A teste – mely erős és izmos – nem, csakis az arca árulja el, hogy már jóval túl lehet a 80-on és letagadhatna 40 évet…

– Gondolta-e valaha, Pilates Úr, hogy a módszere a Pilates egyszer majd ilyen sikeres lesz és meghódítja a világot?

– Nem csak, hogy gondoltam, hanem teljesen biztos voltam benne. Mi több, ezt végig szem előtt tartva fejlesztettem a Contrology-t, amit ma Önök Pilatesnek hívnak. Én a jövő nemzedékeinek akartam jót tenni és tisztában voltam vele, hogy legalább 50 évvel járok korom testedzési módszerei előtt! Tudom, hogy amit kifejlesztettem, mire képes, hisz magamon és több ezer tanítványomon „teszteltem”!

– És mire képes valójában a Pilates módszer?

– Én 1880-ban születtem. Abban az időben nem léteztek a maihoz hasonló orvosságok, vagy terápiák az asztma és az izületi gyulladás ellen, amelyektől én végigszenvedtem a gyerekkorom. És most nézzen rám! Látja rajtam, hogy milyen adottságokkal indultam? Vajon milyen élet jutott volna nekem osztályrészül, ha beletörődök saját fizikai korlátaimba?

A Pilates gyakorlatainak rendszeres, kitartó végzésével bárki elérheti a fizikai tökéletességet és kiegyensúlyozott, egészséges testre-szellemre tehet szert. Nem kell gyógyszer, nem kellenek kondigépek és nem muszáj edzőterembe sem járni. A Pilates gyakorlatai otthon is biztonsággal végezhetők és semmibe sem kerülnek. Az elmúlt fél évszázad bebizonyította a Pilates hatékonyságát.

– Lát-e valami hasonlóságot a 40-es évek – amikor könyvei születtek – és a mai világ között?

– Már a 40-es években írtam könyveimben a rohanó élettempóról, a szennyezett környezet káros hatásairól, a mozgásszegény életmód test-kizsákmányoló és a nem-szeretem munka lélekromboló hatásáról. A ma emberét ugyanazok a testi-lelki problémák, kínok györtik. A titok: tegyenek érte aktívan, hogy testük-szellemük szolgálja magukat! Csak önmaguk javíthatnak a saját helyzetükön! Ebben segít a Pilates.

– Pilates Úr, köszönöm szépen a beszélgetést!

– Részemről a szerencse.

A Pilates Bibliáról: Hosszas előkészítő munka után december elején jelenik meg Joseph Pilates, a Pilates mozgásrendszer Atyjának, 2 eredeti könyve – egy kötetben, az Ági Wellness Kft. kiadásában. A fotókon maga Joseph Pilates mutatja be a gyakorlatokat. 

fotó: jenniferpilates.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkÁtadták az új gyermekpszichiátriát
Következő cikkMamamibolt, a zöld kismamáknak