Átadták az új gyermekpszichiátriát

Még az idei év decemberében, új épületben, a Heim Pál Gyermekkórház területén kezdheti meg működését a Gyermek- és Serdülőpszichiátriai osztály.

Az Országos Pszichiátriai Intézet bezárásakor a gyermek és ifjúsági pszichiátriai fekvőbeteg ellátás feladatait a Heim Pál kórház kapta meg. Az osztály átmenetileg a Nyírő Gyula kórház egyik osztályán kapott ideiglenes elhelyezést.

Az önálló épület kialakítására a Kórház területén megüresedett vérellátó épületét alakították át a gyermek pszichiátria betegei számára minden szempontból megfelelő, korszerű és kényelmes centrummá. Az építkezés az év elején kezdődött, és 2009. decemberében kerül átadásra az épületegység.

A földszinten kap helyet a recepció, ahol a betegfogadás, irányítás történik, illetve időpontot egyeztethetnek, itt lesz az ambuláns ellátás is.

Az első-, második emeleten fekvőbeteg részleg kerül kialakításra. Az első emeleten aktív osztály lesz azon gyermekek számára, akik állapotuk miatt kórházi felvételre szorulnak. Itt lesz az a biztonságos elkülönített rész, külön ápolószemélyzettel, ahol azokat a gyermekeket, akik aktuális állapotuk, viselkedésük miatt gyermekközösségben még nem tarhatóak. A második emeleten a pszichiátriai rehabilitációs osztály került kialakításra. Itt szakemberek segítik a betegeket abban, hogy a társadalomba és az oktatásba való visszailleszkedésük zökkenőmentes legyen. Ez az időszak hosszú hónapokig is eltarthat.

Az osztályon ápolt gyermekeknek nagyon fontos a folyamatos foglalkoztatás, ezért a tetőtérben egy nagy közös helyiség kerül kialakításra, ami alkalmas csoportfoglalkozásra, művészetterápiás foglalkozások tartására. Mivel az osztály különálló épületben, teljesen zárt udvarban kapott helyet, így lehetőség lesz például játszótér, udvari fejlesztő eszközök, szabadtéri tevékenységek szervezése is.

Az átépítés költsége több mint 280 millió forint, melyet döntően az Egészségügyi Minisztérium céltámogatásából, részben a Heim Pál kórház Fejlesztéséért Alapítvány 50 millió forintos támogatásából finanszíroznak.

A beruházás lebonyolítója a Fimüv Zrt, a kivitelező a Construm Kft.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..