Mamamibolt, a zöld kismamáknak

Mikor lenne ideálisabb időszak a háztartás zöldebbé és egyben olcsóbbá, barátságosabbá varázslásához, mint a kisbabás-kisgyerekes 24 órás műszakokból álló korszak? Ha még nem gondoltál rá, hogy környezetbarátabb  is lehetnél, és miért is jó ez Neked (és a Földnek), akkor ideje, hogy elolvasd ezt az interjút!

A babafalva.hu kérdéseire a nemrégiben nyílt, hazánkban az első és egyetlen kötödő neveléssel és környezetbarát személeletettel rendelkező boltjának, a Mamami boltnak egyik tulajdonosa, a boltban is kiszolgáló Haypál Orsolya válaszol.

– Mi a jellemző az alternatív, környezetbarát nevelésre és háztartás vezetésre?

Onnan kell kiindulnunk, hogy a környezettudatos életmód és a kötődő gyermeknevelés összefüggő dolgok. Olyasmi, aminek gyakorlása közben lassan magunk is megváltozunk. Én tudom, konkrétan hol tartok ezen az úton, és azt is, hogy valószínűleg soha nem fogom az általam ideálisnak tartott szintet elérni. Tehát ha már értjük, mi az, hogy takarékosan éljünk, és gyermekünk ill. a saját igényeinket is ésszerű, megfelelő módon elégítsük ki, az “eszközkörnyezet” is könnyebben alakul ki ehhez.

Kis példákat sorolok, hiszen mindent úgysem lehetne elmondani. Van autóm, mert a lakóhelyemről közlekedést nem tudom másképp megoldani időben 2 gyerek folyamatos koordinálása és a munka/háztartás ellátása mellett. Viszont az autóm pont akkora, amekkora szükséges, egy használt, 9 éves kisautó, mert annyi kell nekünk. Ekkorát tudunk finanszírozni, és ha közeli helyre megyünk, akkor meg gyalogolunk.

Ökomosószerrel mosunk az összetevői miatt, egyrészt kevesebb szükséges belőle, másrészt meg nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat. Nem veszünk meg olyan termékeket, amiket csak azért vennénk meg, mert akciósak. Nem halmozzuk a játékokat, az élelmiszert, a tisztálkodási kellékeket. Nem halmozunk tárgyakat. Nem járunk hiper- meg multiplázákba vásárolni, mert felesleges, dekadens dolognak tartjuk, és nem szeretjük a manipulációt az árakkal, multimarketinggel. Boltban, ill. a bolt előtti piacon vásárolunk, ami a legközelebb van hozzánk. A gyerekeinknek ünnepekre 1-1 dolgot vásárolunk, értékes, természetese alapanyagú ajándékot (nem pénzbeli értékről van szó). Az eddig halmozásainktól már megszabadultunk. A mi használt játékainkat olyanok kapják, akiknek ez érték.

– Hogyan lehet átállni az ilyen szokásokra, egy átlag, fogyasztói társadalombeli háztartásvezető anyukának?

– Mi is átlag, fogyasztói társadalomban élő anyukák vagyunk. Ezt fontos belátni, hiszen nem az erdő szélén, elszigetelve élünk a társadalmotól. Ez azt jelenti, hogy muszáj a gondolkodásunkhoz, beállítottságunkhoz képest kompromisszumokat tennünk. Sok minden “fogyasztói” kényelemről pedig mi sem tudunk, akarunk lemondani. Ez végül is jó hír, hiszen a mi megoldásaink könnyen megvalósíthatók, ha valakinek van rá szeme, hogy meglássa, milyen egyszerű dolgokról van szó.

Minden a fejünkben dől el. Nincs sok értelme bio nádcukrot vásárolni, ha közben napi 8-10 szennyes, nem lembomló pelenkát dobok ki a szemétbe. Ez egy út kezdete lehet, persze, de általában ez csak “bezzegkedésre” jó.

Természetesen vannak a tágabb közösségünkben (a mamami.hu oldal olvasói között) olyan családok is, akik jóval nagyobb lépéseket tettek meg annak érdekében, hogy szűkebb környezetüket kíméljék és az elveik szerint tudjanak élni.

– A budai Feneketlen–tó közelében lévő 60 nm-es üzlet és a hozzá kapcsolódó 25 nm-es játszóhelyiség egy közösségi helyiség és klub, valamint egy környezettudatos termékeket forgalmazó üzlet kellemes keveréke. Miért hoztátok létre ezt a boltot?

Mindannyian benne voltunk ebben a “szcénában” már 2 éve, és ez az egész egy véletlen pillanatban összeállt egy közös vállalkozássá. Boldoggá tett minket ez a tevékenység eddig is, és most úgy gondoltuk, beállunk az elégedett emberek sorába, akik olyan munkával keresik a kenyerüket, amihez értenek és amit örömmel végeznek. Ez a lépés mindannyiunktól nagy áldozatokat, jeletős változtatásokat igényelt. Úgy gondolom, megérte.

Alapvetésünk, hogy akkor nevelhetünk boldog, a világ iránt bizalommal viseltető, abban kitűnően navigáló gyermeket, ha a folyamatosan változó elemi igényeit kielégítjük. Ennek az elvnek az igényes, ízléses, egyedi eszközeit találják meg boltunk polcain, illetve ezekben a témákban szervezünk tanfolyamokat, rendezvényeket.

A Mamamiboltban a kötődő neveléshez kapcsolódó összes, ilyen témájú terméket ismerjük és személyes tapasztalatunk is van vele. Az összes, anatómialag megfelelő babahordozó eszköztípusból tartunk jónéhány, saját tapasztalat alapján kimagasló minőségű márkát. Hordozókendőből 2 fő típus van: a rugalmas anyagú és a szövött kendők. Mosható pelenkázáshoz kapcsolódó termékeink az AIO pelenkák (=All In One, azaz minden egyben van, külső és belső rész) és van a másik fajta, ami egy külön külsőből és egy belsőből áll. Igényes, gyönyörű gyerekkönyveink és természetes alapanyagú játékaink is vannak, fél évestől 6 éves korig.

Egyetlen kakukktojás van, a fonalak, de ennél sem kell messzire menni ahhoz, hogy felfedezzük az összefüggést. Egyrészt az általunk kizárólagosan forgalmazott fonalak mind természetes alapanyagúak. Másfelől meg maga a kötés, horgolás, vagyis a kézzel végzett, kicsit “lassú” tevékenység is kitűnően illeszkedik az általunk preferált életmódba.

–  Sokan dolgoznak otthon kézművesként, van-e lehetőség, hogy valaki a házi készítésű ékszereit, kézimunkáit rajtatok keresztül forgalmazza?

– Sok ilyen anyukát, nagymamát ismerünk, van, akiknek a termékei máris kaphatóak a boltban. Náluk előfeltétel, hogy hivatalosan dolgozzanak, ill. hogy a termékeik mindegyik tulajdonos rostáján átmenjenek. Biztos vagyok benne, hogy ezeknek a körét a jövőben tovább fogjuk bővíteni.

Kapcsolódó link: www.mamamibolt.hu

Fülöp Hajnalka, Hfulop@gmail.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A "kisgyerekes időszak után is" tudok tanácsot adni, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot, motivációs levelet, átnézem és javaslatot teszek CV-tek beadása előtt, vannak tippjeim, hogyan használjátok a közösségi médiát a munkaerőpiacra való visszatérés érdekében, ill. hogyan készüljünk a babázás-gyerekezés mellett a munka világára? "
Előző cikkKépzelt riport Joseph Pilates-szel, a Pilates megalkotójával
Következő cikkA hálapénz és a korrupció

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..