Készüljünk a bölcsődére!

bölcsi1.jpg

A bölcsődékben már 6 hónapos kortól várják a gyerekeket, de a legtöbben általában 1 éves kor körül adják be a piciket. Ebben az életkorban a gyermekre még nagyon intenzíven hatnak az édesanya érzelmei. Törekedjünk arra, hogy könnyű szívvel vigyük be, még ha az elhatározás nehezen született is meg.

Bölcsire készülünk nem csak lélekben, testben is!

Egészen biztosan számíthatunk kezdeti betegeskedésre, így célszerű a beszoktatás idejét a szabadságunk terhére végezni. A betegség szinte elkerülhetetlen velejárója a bölcsödének, különösen az őszi időszakban. Ha van rá mód, akkor a munkába állást a bölcsőde után 1-2 hónappal időzítsük, így az első nehézségeket nem a munkahelyünkről kell megoldanunk, hanem bármikor otthonról „ugorhatunk”.

Megfelelő táplálkozással az immunrendszer a bölcsi előtt megerősíthető, például a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok segítik az immunrendszer működését és erősítik a baba szervezetét. A patikákban kaphatóak különböző prebiotikumokat és/vagy probiotikumokat tartalmazó készítmények, amelyek szintén a baba természetes védekezőképességét támogatják.

Bölcsődei rutin

bölcsi1A bölcsőde napirendje nem biztos, hogy megegyezik az otthoni rutinokkal. Egy éves korban a gyerekek a délelőtti és délutáni alvást egyetlen, ebéd utáni alvásra váltják. Minden kisgyereknek más-más a ritmusa, ezért érdemes arra odafigyelni, hogy ez az átállás is megtörténjen még a bölcsödébe adás előtt.

A bölcsődei beszoktatás alatt számítsunk arra, hogy az eddig nyugodt, kedves, nem „anyás”, nem hisztis gyermekünk megváltozhat. Ehhez persze hozzájárulnak az életében amúgy is bekövetkező változások (szeparációs félelem, a járással a világ felfedezésekor tapasztalható ijedtség, stb.). A közösségben egész nap alkalmazkodnia kell, így estére elfárad és otthon tombolja ki magát.

Bölcsőde és szoptatás

Amikor eljön az idő és megtudjuk, hogy vissza kell mennünk dolgozni, összeszorulhat a gyomrunk. Mi lesz a kicsivel, aki jól szopik és még csak 1-2 dolgot eszeget? Nem szabad elkeserednünk, mert a munkába állás nem jelenti minden esetben azt, hogy a szoptatásnak is vége! A legfontosabb, hogy az átmeneti nehézségek után eljussunk oda, hogy az esti és reggeli anyatej megmaradjon, és a baba csak napközben kapjon mást.

Bölcsi aranyszabály, hogy a beszoktatás előtt és a beszoktatás ideje alatt csak annyi változás legyen a kicsi életében, amennyi feltétlenül szükséges. Ne költözzön a család, ne rendezzük át a kicsi fekhelyét, és ha még anyatejet kap a baba, ne a beszoktatás előtt pár héttel vagy nappal kezdjük el leszoktatni a napközbeni szoptatásról!

Másfelől, ne adjuk úgy bölcsödébe, hogy otthon még napközben szopott. Figyelembe kell vennünk, hogy bölcsibe kerülés során a baba táplálkozásán is változtatnunk kell. Az a célunk, hogy gyermekünk az új környezetben is elfogadja az ételt, és jelenlétünk ne legyen a feltétele annak, hogy eszik-e a pici, vagy sem.

Bölcsi koszt

bölcsi2Az ételek íze természetesen más a bölcsődében, mint a mama főztje, de általában ezzel könnyen megbirkóznak még a legkisebbek is. A bölcsőde előnye, hogy a rosszul evő kisgyerekek a közösségben a többiek hatására általában jó evővé válnak. A legtöbb helyen kétféle ételt főznek, az egyik mindig pépes, kimondottan az 1-2 évesek számára készül, a másik inkább darabos, ami a 2-3 évesek igényeinek felel meg.

Mindig kérjünk pontos felvilágosítást az ételekről és az italokról is! A bölcsődékben a főzéshez is és az italokhoz is szinte valamennyi helyen tehéntejet használnak. Természetesen az édesanya kérheti ennek elkerülését, hiszen a tehéntejet a baba 3 éves koráig érdemes mellőzni a kicsi emésztőrendszerének és veséjének kímélése érdekében. Ilyenkor feltétlenül szükséges, hogy a napi 5 dl tejalapú táplálékot mi magunk biztosítsuk a kisgyerek számára! Ennek legkézenfekvőbb módja, hogy reggel és este szoptat még az édesanya. Anyatej hiánya, vagy az édesanya ez irányú döntése esetén pedig a napi 5 dl tejalapú ital tápszerrel, vagy junior gyerekitallal érdemes pótolni 1 éves korban.

Ha gyermeknél valamilyen allergia vagy túlérzékenység áll fenn, tájékozódjunk, hogy az adott intézményben tudják–e megfelelően biztosítani a speciális táplálást.

Ne csodálkozzunk azon, ha az elválás nekünk is nehéz és eleinte szinte nem is tudunk a munkánkra figyelni. Néha nekünk is könny fut a szemünkbe, amikor a kicsi az orrát odadugja az ablakhoz, és úgy integet, amikor távozunk. Fontos az, hogy a bölcsödével járó kezdeti nehézségeket az édesanya lehetőleg jó szívvel élje meg és biztos legyen abban, hogy gyermeke jó kezekben lesz.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOlcsó örömök
Következő cikkA jó férjek gyereket nevelnek és mosogatnak

19 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Aborszky!

  A bölcsődei ellátásról A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 41-44. §-ai szólnak. Eszerint:

  A bölcsődei ellátás megszűnik
  a) a bölcsődei nevelési év végén, ha a gyermek a 3. évét betöltötte.

  A bölcsődei nevelési év szerintem szeptembertől júniusig tart, tehát ezek szerint maradhatna nyárig.

  Érdemes egyébként az óvodában is érdeklődni, mert 2,5 évet betöltött, szobatiszta gyermeket már felvehetnek, ha maradt még szabad helyük a 3 évesek felvétele után. (Az én novemberi csemetémet is vsz. felveszik így már szeptembertől oviba. De ha szeptembertől még nem is, akkor is sanszos, hogy októbertől. Persze erre nem lehet előre tervezni, azt tudom.:().

  Sok sikert,
  Péterfy Hajni

 2. Lehet nem ide tartozik a kérdés, de tudja valaki esetleg, hogy meddig maradhat a gyermek bölcsődében? Lányom augusztusban tölti be a 3 évet, és még nagyon messze van a szobatisztaságtól, viszont az pedig feltétel az oviban. Mindent később csinált, mint kortársai, ezért lehet, hogy szeptemberig nem oldódik meg.
  Van lehetőség a bölcsiben maradnia?
  Segítő válaszokat előre is köszönöm!

  • Betöltött 3 évig. Ha tehát augban betölti szeptembertől oviba kell vidd vagy tartsd otthon 5 éves koráig amíg oviköteles nem lesz.
   Na persze ez kivitelezhetetlen:)
   De még messze a nyárvége addigra sokat érhet és szobatiszta lesz hidd el. Beírattad már oviba?

   • Szia Köszi a választ! Még nem irattam be, de mostanában kell, május elején. Bölcsibe jár, én dolgozom 20 hós kora óta. Ha mégsem lesz szobatiszta, akkor mégis hova tegyem? Nagyon bele kell húznunk nyáron…

    • Szia Mónika!

     Hivatalosan betöltött 3 éves korig, ill. annak a nevelési évnek a végéig, amikor betölti a 3 évet. Pl. az én fiam áprilisban született, és így még abban az évben július 15.-ig járt bölcsibe. Ő az ovikezdés előtt 1,5 hónappal lett csak szobatiszta, de akkor már rögtön éjszakára is. Szóval van még időtök, ne aggódj.

     Hajni

     • Sziasztok! Kisfiam december 20-án lesz 3 éves, jelenleg itthon vagyok vele. Szerettem volna ősztől 1 évre bölcsibe iratni, de arra hivatkozva, hogy decemberben tölti a 3-t, nem maradhat a tanév végéig, el kell hoznom 20-án a bölcsiből. (Ha januári lenne, maradhatna 1 tanévet.)3 hónapra beszoktatni egy közösségbe és utána ovit kezdeni… Ez hol szolgálja a gyerek érdekeit? Szeretnék tisztán látni az ügyben és szükségem lenne törvényre, hivatalos állásfoglalásra, hogy mik a lehetőségeink. (Oviban a vegyes csoportban 28 főből 5-6 visszatartott, 7 éves rúgta a labdát egy tornateremben, hogy az ovónéninek legyen ereje mesélni a kicsiknek…)

 3. Olyan érzésem van, hogy akik ezerrel bölcsődeellenesek, igazából sose láttak olyat közelről… Már nem hogy csak az intézményt, hanem olyan családot, akik azt igénybeveszik.. Érdekes, engem senki nem sajnál a környezetemben, sőt… Ettől függetlenül a harmadik gyerekemmel én is tovább otthon fogok maradni, mert az nem a bölcsi milyenségétől függ, hanem a család adott élethelyzetétől.

 4. Sziasztok!A bölcsi téma,mindíg vitatott kérdés lesz!Mindíg lesznek anyukák akik hallani sem akarnak róla,lesznek akik a megélhetési gond miatt rákényszerűlnek a bölcsit választani,és lesznek akik,azért adják be mert meggyöződésük,hogy jót akarnak a gyermeknek!Mindenkinek tiszteletben tartom a döntését,senkit nem bántani kritizálni akartam.Anyukáknak kell eldönteni,hogy mikor,miért adják a babát bölcsibe!Ezért használtam azt a szót,hogy elszomorít!vállalom.DE lehet,hogy tudásbeli képességeim nem kielégítőek:)a tisztázás miatt,a fizikai munkát végző anyukáknak semmivel nem könnyebb,mint a diplomásokénak,őket ugyanúgy kiteszik ha kell!A gyes nekem is annyi lesz mint a többi anyukának,és apa nem tud többet potólni,és ezt írtam,hogy alapbérből éltünk akkor is amikor 22-25évesen a nagyok születtek,segítség nélkűl,ésmost is 40évesen a kicsivel segítség nélkűl.Azt is írtam,hogy az első3év az egyik legszebb időszak,de nem az egyetlen!Sajnálhatja aki ki marad ebből(nem szoc.helyzet miatt)azt sajnálom!vállalom!8-10 évesen is szeretettel,odafigyeléssel neveltük a lányokat,mint most 17-14évesen,egy kiegyensúlyozott,jó fej kamaszok!Nem a 3év volt a minden,de az egyik legszebb!!Az én tudatalattimat pedig nem érdekli,a társadalmi elvárás.Vállalom,hogy a család miatt,magunk miatt vállaljuk a babát.Egy szó mint száz,mindenkinek magának kell dönteni!DE és ezt is vállalom,aki azért adja bölcsibe a babát pár hónaposan,1 évesen mert az a legjobb neki,azt csak sajnálni tudom!További jó beszélgetést!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..