A jó férjek gyereket nevelnek és mosogatnak

jó férj

A nők leginkább azokat a férfiakat választják házastársul, akik kiveszik a részüket a házimunkából és a gyermeknevelésből – derül ki egy brit kutatók által végzett nemzetközi felmérésből. A svédek bizonyultak a legjobb, míg az ausztrálok a legrosszabb férjanyagnak.

A kutatás során tizenkét iparilag fejlett országban 13.500 20 és 45 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg a női és férfi szerepekről, a házimunka és gyermeknevelés megosztásáról. A válaszokra alapozva mindegyik ország kapott egy ún. egyenlőségi indexet. Ezt az indexet vették aztán össze az együtt élő párok számával.

Az eredmények szerint összefüggés van az egyenlőségi index és a házas ill. együtt élő párok száma között. Az alacsony esélyegyenlőségi mutatóval rendelkező országokban, mint pl. Japán, Németország vagy Ausztrália, a nők 20-50%-al kisebb eséllyel állapodtak meg egy férfi mellett.

Drágám, mit csinálsz te egész nap?

A listát a svédek és a norvégok vezetik, de dobogós hely jutott a briteknek is, és alig maradt le mögöttük az Egyesült Államok férfilakossága.

– A felmérés megmutatta, hogy az egalitáriusabb országokban kevésbé ítélik el azokat a férfiakat, akik hajlandóak a hagyományosan női feladatnak tartott munkák elvégzésére. – mondta Dr. Almudena Seville-Sanz, az egyetem Időgazdálkodási Kutatóközpontjának munkatársa. – Így ezekben az országokban a férfiak több otthoni tevékenységet vállalnak, és nagyobb az esélye egy harmonikus háztartás kialakításának. Ezért nagyobb a közös háztartásban élő párok aránya is.

Az egyenlőségi index rangsora:

1. Svédország
2. Norvégia
3. Nagy-Britannia
4. Egyesült Államok
5. Észak-Írország
6. Hollandia
7.Írország
8. Spanyolország
9. Új-Zéland
10. Japán
11. Németország
12. Ausztria
13. Ausztrália

Magyarországon a családon belüli munka 80 százalékát végzik a nők, és csak 20 százalékát a férfiak. Ebbe nem csak a házimunkát, azaz a főzést, mosást, takarítást kell beleérteni, hiszen a kisgyermekes családoknál az otthoni munka jelentős részét a gyerek(ek) körüli feladatok teszik ki.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKészüljünk a bölcsődére!
Következő cikkNem minden dadogás, ami annak tűnik!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..