Kevesebb fiú születik, ha nagy a stressz

911-80x80.jpg

Kevesebb fiúgyermek született az Egyesült Államokban a 2001. szeptemberi terrortámadás után. Amerikai tudósok a “kollektív gyász” hatásának tulajdonítják a jelenséget. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a fiúmagzatok erősebben reagálnak az anya szervezete által termelt stresszhormonokra, ez pedig szerepet játszhat a természetes kiválasztódásban.

Amikor egy társadalom sok tagja együtt gyászol, amelyet “kollektív gyásznak” nevezhetünk, a várandós nők a szokásosnál több fiúmagzatot veszítenek el, és kevesebb fiú születik – magyarázták a kutatók.

Az adatok alapján 2001 szeptemberében 14 százalékkal több fiúmagzatot veszítettek el az anyák, mint a vizsgált hatéves periódus bármelyik hónapjában. A társadalmi megrázkódtatások során tipikusan csökken a fiúszületések száma, az azonban nem világos, hogy ezt az okozza, hogy kevesebb fiú fogan meg vagy több fiúmagzat vetél el – fogalmaztak a kutatók.

Mint Tim Bruckner, a tanulmány szerzője rámutatott: egy csomó jelentés szól arról, hogy a fiúk élve születésének esélyei csökkennek a lakosságot érő stressz miatt, de nagyon kevés az olyan munka, amely megpróbálná kibogozni, hogy ezért milyen mechanizmus a felelős.

A Kalifornia Egyetem kutatói 1996 januárja és 2002 decembere között értékelték ki az ország ötven államának statisztikai adatait a magzatok halálozásáról. Megállapításaikat a British Medical Council Public Health folyóirat májusi számában publikálták.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAlma csokoládékabátban
Következő cikkPirított kacsa tésztával

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..