Ki és hogyan segít a gyermekét egyedül nevelő szülőnek?

Ki és hogyan segít a gyermekét egyedül nevelő szülőnek?

Egyszülős családban élni speciális igényeket, gondokat és megoldásokat jelent, amelyekkel foglalkozni kell. Cikkünkben összeszedtük azokat a támogatásokat, lehetőségeket, amelyekkel az intézmények igyekeznek segíteni az a gyermeküket egyedül nevelők nehezebb élethelyzetén.

Cikkünkben egyedülálló szülőnek tekintjük azt a szülőt, aki nem él egy háztartásban sem élettársi, sem házastársi viszonyban, így a gyermeknevelés anyagi és lelki terhei  kizárólag őt terhelik.

Törvények, alapelvek az egyszülők védelmében
A gyermekét egyedül nevelő anyát jogi eszközökkel is igyekeznek támogatni. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény alapelve, hogy a gyermek számára a helyzetéhez, állapotához igazodó ellátást kell nyújtani, tehát ha a gyermek problémái abból erednek, hogy szülő egyedül neveli, akkor az ellátásnak, szolgáltatásnak ehhez a helyzethez kell (kellene) igazodnia.
Néhány ellátás megállapításakor kifejezetten kedveznek az egyedülálló szülők:

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
A települési önkormányzatok rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthetik azokat a gyermekeket gondozó családokat, amelyek időszakosan létfenntartási gondokkal küzködnek. Létfenntartást veszélyeztető helyzetnek minősíthető például az egyik vagy mindkét szülő elvesztése.

Családi pótlék
A családi pótlék havi összege a gyermekek számán kívül függ a család típusától is: az egyedülálló szülő gyermekenként nagyobb összegre jogosult.(Bár az egyedül nevelők csak 1500 ft-tal kapnak nagyobb összeget, mint a két szülős, két keresőt feltételező családok.)

Gyermektartási díj
A gyermektartásdíj megelőlegezése esetén a magányos szülő akkor is hozzájut a tartásdíj összegéhez, ha a volt házastárs azt nem fizeti meg időben. Ebben az esetben az állam folyósítja a megállapított összeget – a kötelezett személy visszafizetési kötelezettségével. A kérelmet a területileg illetékes városi gyámhivatalnál kell benyújtani.

Az egyszülős családok 87%-ában az anya neveli a gyermekeket (2005-ös adatok), tehát a gyerektartásra általában a férfiak kötelezettek. Az általában a nőknél magasabb jövedelemmel bíró  férfiak azonban jövedelmének általában csupán 15-18%-át fizetik tartásdíjként.

Állami kezességvállalás hitelfelvételhez
A  gyermeküket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik 2005 februárja óta az állami kezességvállalás lehetőségét, melynek segítségével csökkenthető a hitelfelvételhez szükséges önerő összege, és jóval kedvezőbb feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni.

Az állami kezességvállalással biztosított hitelt minden egyedülálló szülő igénybe veheti azzal a feltétellel, hogy még nem töltötte be a 35. életévét, és sem neki, sem pedig kiskorú gyermekének nincs másik lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, illetve önkormányzati tulajdonban lévő vagy szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. További feltétel az ingatlan értéke: a támogatás csak olyan lakás megvásárlása esetén igényelhető, amelynek vételára Budapesten, használt lakás esetén nem haladja meg a 12 millió forintot vagy új lakás esetén a 15 millió forintot, más településeken pedig a 8, illetve 12 millió forintot.

Szociálpolitikai támogatás – “szocpol”
Fontos beszélni az ún. “szocpol”.-ról is, sokan ugyanis megfeledkeznek erről a lehetőségről, pedig a lakásvásárláshoz vagy építkezéshez szükséges hitel melletti önerő előteremtésében nagy szerepe lehet. A “szocpol.” ugyanis nemcsak építkezés, hanem lakásvásárlás esetén is igényelhető, ráadásul szintén nemcsak házastársak, hanem gyereküket egyedül nevelő szülők számára elérhető.

Fontos kitétel, hogy a támogatás csak azon gyermek után vehető igénybe, aki még nem töltötte be a 16. életévét, vagy ha be is töltötte, nappali tagozaton tanul és még nincs 25 éves. Fontos továbbá, hogy csak akkor tekinthető kedvezményezettnek a gyermek, ha a szülővel egy háztartásban él – kivétel a tanulmányai miatt távollévő gyermek -, és ha rendelkezik is rendszeres havi jövedelemmel – például munkanélküli segéllyel -, annak összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét (ez 2008-ban 28 500 Ft).

Gyermekintézmények térítési díjaihoz nyújtott támogatás
A bőlcsöde-óvoda-iskolai közétkeztetési díjakat általában az önkormányzatok állapítják meg. Kedvezményt általában nagycsaládosoknak adnak (3 vagy több gyermeket nevelőknek), illetve jövedelemhez kötik a támogatást. Előfordul olyan cinikus helyzet, hogy a minimálnyugdíj összegét létfenntartáshoz elégségesként szabják meg, és az ennél többet keresőknek nem nyújtanak támogatást, hiába kell még egy vagy több gyermekről is gondoskodnia.

Tankönyvtámogatás
2007 óta a szintén önkormányzati forrásból biztosított tankönyvtámogatás sem jár automatikusan az egyedülálló szülőknek, a tanévkezdéskor sokszor több tízezer forintért fizetendő könyvek árát az augusztusi emelt összegű családi pótlék sem fedezi. Ehelyett ún. tartós tankönyveket kaphatnak kölcsön, amik általában használtak, és a tanév végén vissza kell adni a követekző évfolyamon tanulóknak.

Szolgáltatók kedvezménye
Az egyszülős családoknak érdemes a különböző szolgáltatóknál érdeklődni a szociálisan rászorulóknak nyújtott kedvezmények iránt, így pl. áramdíj-kedvezményben, távhő-díj-kedvezmény vagy gázártámogatás I kedvezményben is részesülhetnek. Utóbbinál pl. ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik a támogatás számításakor.
Kapcsolódó linkek:
EON Energiaszolgáltató Kft. Tájékoztatója

Helyettes szülői ellátás
Az önkormányzatok feladata minden településen a helyettes szülői ellátás biztosítása – az intézeti elhelyezés megelőzésére. Amikor a szülő átmeneti időre, rendkívüli nehézségei miatt nem képes gyermekének ellátására, kezdeményezheti gyermekének ezt teljes körű (24 órás) átmeneti gondozást.

A helyettes szülő szinte vendégül látja a gyereket saját otthonában. Tehát hatósági intézkedés nélkül, a szülő szülői jogainak birtokában kérheti ezt az ellátást. A fogadó család u.n. helyettes szülői jogviszony keretében gondoskodik a gyerekről, kiadásainak kompenzálására törvényben rögzített anyagi támogatás illeti meg. Rövid időre szóló gondozást jelent – pl. az egyedülálló szülő gyógykezelése, kórházi tartózkodása idejére (néhány héttől néhány hónapig), csak arra az időszakra, amíg nem tud gyerekéről gondoskodni.

Fülöp Hajnalka, hfulop@gmail.com

37 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Jó nap

  Szükség van-e kölcsön minden célra? A Bridge Finance kedvező kamatlábat kínál. Hitelünk könnyű és gyors. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megkapja a szükséges kölcsönt. Kizárólag 2% -os kamatlábú hiteleket tudunk a költségvetéshez igazítani. Ha érdekli, azonnal lépjen kapcsolatba velünk (adrianbay0008@gmail.com)

 2. Üdv mindenkinek!
  Nora vagyok, jelenleg Egerben élek. Jelenleg két gyerekkel özvegy vagyok, és májusban beragadtam egy pénzügyi helyzetben, és újra kell finanszíroznom és fizetnem a számlámat. Megpróbáltam hiteleket keresni a magán- és a vállalati hitelintézetektől, de soha nem sikerült, és a legtöbb bank visszautasította hitelemet. De ahogy Istennek lenne, az Isten MAN-ján egy kooperatív futamokra vezettem be, egy magánhitelező, aki 80 000 eurónyi kölcsönt adott nekem, és ma egy cég tulajdonosa vagyok, és a gyerekeim jól járnak abban az időben, ha kapcsolatba kell lépnie bármelyik vállalattal, biztosítva a fedezet nélküli kölcsön biztosítását, a nem hitelesítést, a társszerzőt nem mindössze 2% -os kamatlábbal és jobb visszafizetési tervekkel és ütemtervvel. Nem tudja, hogy ezt csinálom, de most nagyon boldog vagyok, és úgy döntöttem, hogy az emberek többet tudnak róla, és azt akarom, hogy Isten többet áldjon meg. Kapcsolatba léphet vele az e-mail címén: dantecooperativehelp@hotmail.com a gyors beszélgetéshez vagy a whatsapp / +35677926593

  Kösz
  Nora.

 3. Kedves Hitelkeresők

  Önnek pénzügyi nehézségei vannak? El akarja indítani saját üzletét? Ez a kölcsönvállalkozás világszerte olyan emberi jogi szervezeteket hozott létre, amelyeknek célja az volt, hogy segítse a szegényeket és az anyagi nehézségekkel küzdő embereket. Ha hitelhez szeretne folyamodni, kérjük, forduljon hozzánk az alábbi e-mail címen: elenanino0007@gmail.com

  Név:
  Kötelező hitelösszeg:
  Hitel időtartama:
  Mobil szám:

  Köszönöm és Isten áldjon
  BIZALOM
  Elena

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..