A csecsemő mozgásfejlődése: a 7 – 9 hónapos baba

Cikksorozatunk harmadik részében tovább folytatjuk a kisgyermek fejlődésének felfedezését 9 hónapos korig. Egyre növekszik környezetmegismerő képessége, és kitágul mozgásuk határa is, tapasztalhatjuk önállósodásának első jeleit.

A 7 hónapos baba

Sok kisgyermek 7 hónaposan a kúszást már nagy rutinnal végzi. Egyik helyről a másikra kúszik, gurul, még úgy is, ha játék van a kezében. A legtöbben képesek hason fekvésből négykézláb helyzetbe emelkedni és így előre-hátra ringatni magukat. Ebből a helyzetből vagy oldal fekvésből néhányan már fel is ülnek, és szabadon játszanak két kézzel.

A hét hónapos babaEbben a korban különösen kedvelik a hangkeltő játékokat, szívesen összeütögetnek két tárgyat.

Amire figyeljünk: Továbbra is a legbiztonságosabb hely a játékra a föld! Ne kényeztessük el a babát azzal, hogy a játékokat elérhető távolságba tesszük. Tegyünk 3 játékot tőle három különböző irányba (de azért ne túl messze). Ezzel is motiváljuk a kúszás megkezdésére.

Kezdetben lehet a kúszás aszimmetrikus, de ha már begyorsul a mozdulat, akkor elvárjuk, hogy ellentétes kéz-láb mozdulattal haladjon.

A 8 hónapos baba

A legtöbb gyerek ebben a korban már elkezdi a mászást. Először ezt szépen lassan teszi és, ha siet valahova, akkor még inkább a kúszást használja.

A felülés önállóvá válik és a kicsik egy része már állóhelyzetbe húzza magát a bútorokba kapaszkodva. Ekkor még leguggolni és lépegetni nem tudnak, csak élvezik, hogy új szemszögből látják a világot.

A nyolc hónapos baba

Megindul a beszéd fejlődése is. Egy – egy tárgyat hangutánzó kifejezés alapján azonosít (tü-tü), két szótagú elnevezéseket használ (ma-ma).

A sok új mozgásforma és a környezet aktív megismerése azonban okozhat alvási problémákat, melyek kizökkenthetik a gyermeket a napirendjéből.

Amire figyeljünk: Ha a kúszás ebben a hónapban nem indul meg, akkor mutassuk meg a kicsit szakembernek. Egy konduktor sok jó otthoni feladattal láthatja el a szülőket, mely hamar eredményt hozhat.

Gyermekünk elérte azt a kort, amikor félelemmel gondol az anyjától való elszakadásra. Ilyenkor sok figyelmet és türelmet igényel az önálló játékra (akár néhány percre) való szoktatás.

A 9 hónapos baba

A mászás már kezd begyorsulni. A gyerekek egyik kezükben játékot tartva is képesek mászni. Az ügyesebbek elindulnak négykézláb felfelé a lépcsőn is! A felállás már egyre több helyen sikerül nekik. A kiságy rácsában kapaszkodva oldalra is ellépegetnek (először a kezüket rakják oldalra). Álló helyzetből képesek leülni és egyenes háttal kitartóan ülni.

A 9 hónapos baba

A babák ülve elkezdik a tapsolást, mutatóujjukat elkülönítik, mutatnak tárgyakra vagy bedugják kis lyukakba. Észreveszik a méretbeli különbségeket: A kicsi játékot egy kézzel, a nagyot két kézzel emelik fel.

Látható az első önállósodás, mert a cumisüveget megtartják, és kekszet adva a kezükbe azt elmajszolják.

Amire figyeljünk: Bár már nagyon sokat fejlődött gyermekünk környezetet megismerő képessége, még mindig mindent a szájába vesz és így fedez fel. Mivel kis ujjacskáival már képes ollózva apró tárgyakat is felvenni, ezért a szülőtől nagy figyelmet igényel, hogy ezeket ne rágcsálja, ne nyelje le.

Bősenbacher Tímea mozgásterapeuta, www.fejlesztohaz.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

7 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Tímea, nagyon tanácstalan vagyok. 10 hónapos a kislányom, nyolc hónapos kora óta járunk gyógytornára a védőnő és a doktornő javaslatára. Hamarabb nem láttàk indokoltnak. Nem volt koraszülött, oxigénhiányos vagy stb. Eddig heti négy alkalomból semmilyen javulást nem vettem észre, úgy, hogy otthon a bemutatott gyakorlatok alapján én is tornáztatom. Legutóbb negyed órát foglalkozott a gyógytornász vele, 3000 forintért, és őszintén szólva ezen felháborodtam. A védőnő azt javasolta ne engedjem állni, amíg nem mászik. Ülni tud, kúszik előre, hátra vagy oldalán odaforog ahova szeretne menni. Vagy egyszerűen odamutat melyik játék kell, és adjuk oda 🙂 Nagyon értelmes. Rengeteget beszél babanyelven. A mászàshoz láthatóan kevés hiányzik. Térdét a hasa alá veszi. Próbál haladni. Kezét kitámasztja, rugózik, de a haladás mégis csak kúszva megy. Nem tartják az ösztöneim jónak, hogy megakadályozzam abban, hogy amit egyébként kora szerint időben tenne. Időnként az ölemben felém fordulva, belém kapszkodva feláll. A kisfiam sem mászott, kitűnő tanuló, formás, izmos, kimondottan jó futó, semmi gond nincs vele. Állítólag én sem másztam. Nem értem a kisfiamnál miért nem volt így kiélezve ez, most meg a kislánynâl igen.
  Nem tudom mitévő legyek. A gyógytornákat végig “sírja” könnyek nélkül. Nyüsszög, ellenkezik, szinte szenved. A szívem szakad meg, nézni is rossz. Otthon, ketten ugyanezeket csinálva meg sem mukkan.
  Köszönöm válaszát.

 2. 7honapos a lányom és még nemfordul meg.segitséggel már állni szeret élvezi hogy magasból lát mindent.szeret ülni de még nemtud egyenszlyban maradni!

 3. A kislányom 8,5 hónapos. A várthoz képest 1 hónappal korábban született. Jelenleg még nem tud ülni, nem kúszik, csapkod és nyújtózik nagyon ha valamit el szeretne érni emellett profin gurul. Nagyon mozgékony, de nem tudja még megemelni magát a lábacskáival, nem hintázik. Kézzel remekül tartja magát. Indokolt ebben az esetbe megmutatni gyógytornásznak?

  Köszönöm válaszát!
  Nóra

  • Egyelőre még le kell vonni ezt az egy hónapot. És mivel gyermeke gurul így a helyváltoztatást ezzel megoldja. Valószínűleg emiatt kicsit csúszik a kúszás-mászás, de egyelőre ez még belefér a normál fejlődésbe. 3-4 hét múlva, ha nem kúszna előre akkor érdemes szakembernek megmutatni.

   Bősenbacher Timi

 4. Kedves Olivia!

  Az átlaghoz képest azért nagy a szórás. Nem jelent még feltétlen problémát, ha nem mászik. Amennyiben kúszik hason és így tud közlekedni, akkor nincs ok aggodalomra. Előfordul az is, hogy egy gyermek nem kúszik, hanem célzottan gurul a játékokhoz 🙂

  B. Timi

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..