Nem mindegy, milyen tejet

Cumisüveg és Tudomány néven átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programot indít a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Szerintük számos korszerűtlen nézet él az édesanyák fejében a 6-12 hónapos kisgyermekek megfelelő tejalapú táplálkozásáról.

Az LLL Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület viszont aggodalmát fejezi ki a követő tápszerek népszerűsítése miatt, mivel ez szükségtelen tápszerpótlásra indíthatja az édesanyákat.

Mint az a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett kutatásból kiderült, hazánkban a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot.

Fejlődő tudomány, elavult ismeretek

A kampány alapját egy Magyarországon hiánypótlónak számító kutatás adja, amelyet hat és tizenkét hónapos csecsemők édesanyja körében végeztettek. Kiderült, az édesanyák több mint fele szoptatja csecsemőjét hat hónapos korában, ám nagy részük ekkor már nem csak anyatejet ad gyermekének. A szoptatók száma a hónapok előre haladásával tovább csökken, 90%-ban a nem elégséges anyatejtermelés miatt.

A hozzátáplálás időszakának egyik legnagyobb hiányossága, hogy ebben az időszakban sok édesanya nem ad megfelelő mennyiségű tejalapú táplálékot csecsemőjének. A gyerekorvosok álláspontja szerint 5-8 deciliterre van szükség a baba megfelelő növekedéséhez. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel nem csak a növekedést akadályozhatja, de káros lehet a baba egészsége szempontjából is, sőt később jelentkező betegségek alapját képezheti.

Az anyatej pótlására különböző kísérleteket tesznek az édesanyák ebben az időszakban, ide tartozik a tehéntej adása is. Átlagosan a csecsemők 14%-a kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, de az 1 éves születésnapjához közeledve már minden ötödik gyerek fogyaszt tehéntejet. Pedig a gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a tehéntej magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és a veséjének, ezért fogyasztását egy éves kora alatt nem ajánlják.

A szakemberek szerint ezen a szemléleten úgy lehet változtatni, ha az édesanyáknak megtanítják, hogy a megfelelő mennyiségű anyatej hiányát követő tápszerrel pótolják tehéntej helyett. A megkérdezettek 30%-a nem volt azzal tisztában, hogy 6-12 hónap között jobb megoldás a megfelelő mennyiségű tejalapú táplálás biztosítására a tápszer, mint a tehéntej. A szakértők szerint ennek hátterében az állhat, hogy nem tudják: a tápszer a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül.

„A kutatás eredményei megerősítettek bennünket abban, hogy frissíteni kell az érintettek tudását a csecsemőtáplálással kapcsolatban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága ezért ma egy olyan felvilágosító programot indít el, amelynek célja, hogy az édesanyákhoz és a szakmabeliekhez egyszerre jutassa el a csecsemőtáplálás korszerű ismereteit” – jelentette ki Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

A kézenfekvő megoldás: az anyatej

A LLL Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület egyetért azzal, hogy a csecsemők egyéves korukig ne kapjanak tehéntejet, azonban aggodalmukat fejezik ki a követő tápszerek népszerűsítése miatt. Ez arra indíthatja az édesanyákat, hogy csecsemőiknek szükségtelen tápszerpótlást adjanak, ami a szoptatási időszak idő előtti befejezéséhez vezethet. Úgy látják, a csecsemők és a családok érdekeit jobban szolgálná a szoptatás népszerűsítése, mint a követő tápszerek használatára buzdító kampány.

Az anyatej mennyisége nem csökken szükségszerűen a második félévben, helyes szoptatási gyakorlattal a csecsemő életkorának megfelelő anyatejellátottsága egyéves koron túl is fenntartható. Szoptatott csecsemőknél pedig teljesen szükségtelen követő tápszer vagy más tejalapú táplálék adása az anyatej mellé.

„A 6-12 hónapos korú csecsemők táplálásával kapcsolatos ismeretek valóban hiányosak, de ennek megváltoztatásához nem a tápszerek népszerűsítésére, hanem a szoptatás elősegítésére és támogatására van szükség, mivel a csecsemők tejalapú táplálásának biológiai módja az anyatejes – nem pedig a tehéntejalapú tápszeres – táplálás. Az egészségügyi dolgozók és a családok felvilágosításának arról kell szólnia, hogyan valósítható meg a nemzetközi ajánlások szerinti és a biológiai normának megfelelő szoptatás.” – áll a két szervezet közös közleményében.

forrás:  A La Leche Liga Magyarország és A “Szoptatásért” Magyar Egyesület közös állásfoglalása

Hogy kerül a cumisüveg az asztalra?

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkA csecsemő mozgásfejlődése: a 7 – 9 hónapos baba
Következő cikkNők és a pénz