Buksi – gyerekkönyves sikerlista

Interaktív könyvsikerlista és gyerekirodalmi hírmondó indult az interneten, a Buksi. Elsődleges célja az irodalom, az olvasás, a gyerekkönyvek népszerűsítése a gyerekek, a családok és a pedagógusok körében.

A Buksi egy hiánypótló vállalkozás, egy internet oldal, amely új fórumot teremt a szépirodalom körébe tartozó gyermek- és ifjúsági könyveknek, szerzőknek, illusztrátoroknak, kiadóknak és kereskedőknek. Segít eligazodni a gyerekkönyvek mind szélesebb, szinte már befogadhatatlan kínálatában. Interaktív, mert a könyvekről véleményt mondhat az olvasó, akár egyszerű szavazás (szépség és tartalom) vagy fórum formájában, a későbbiekben pedig egy virtuális olvasónapló keretein belül megírhatja, közzéteheti könyvélményeit. Az oldalt hírmondó rovat teszi színesebbé. A gyerekkönyvek világáról szóló cikkeket, híreket a Csodaceruza és az Egyszervolt.hu szerkeszti.

A Buksi népszerűségi listarendszer

Magyarországon eleddig nem létezett olyan összesített könyvsikerlista rendszer, amelyet az olvasóközönség is alakíthat, és amelyben a kiadók kötetei egymással versengenek.  A rendszert az Egyszervolt.hu szerkesztősége – ez idáig páratlan összefogás eredményeként –  kiadókkal együttműködve alakította ki, és folyamatosan fejleszti tovább, a gyakorlati tapasztalatok figyelembevételével. A Buksi portálon – az indulás pillanatában – összesen tíz sikerlista látható. A hat kiadó, tíz legsikeresebb kötetét tartalmazó listája, az ezek alapján készülő TOP50-es lista, valamint a közönség szavazatai alapján folyamatosan frissülő tartalmi és esztétikai lista, valamint ezek összesítése, az „olvasói legjobb” könyv.

Miért Buksi?

Az oldal címéből is sejlik, hogy ez az oldal az okos kis gyerekfejekhez igyekszik eljutni. Egyúttal szerkesztői, partnerei bíznak abban, hogy  segítségül hívhatják a szülőket,  tanárokat  és egyáltalán minden, a könyveket, az irodalmat szerető embert. Mivel könyvekről szól, írhatnánk a címet akár két „o”-val is, mondjuk így: BOOKSI, de a szójáték, a poén akkor jó, ha nem lövik le. Ám itt magyar nyelven megjelent alkotások szerepelnek, így lett hát Buksi, és ez a szó talán kis idő múltán új értelmet kap, új fogalommá lesz, és a magyar gyerekkönyvkiadás új fórumává nőheti ki magát.

Miért kell a Buksi?

A gyerekkönyvek iránti érdeklődés folyamatosan és dinamikusan növekszik Magyarországon. Alátámasztja ezt az Egyszervolt.hu látogatói körében végzett friss felmérés eredménye, mely szerint a gyerekek és szüleik keveslik a gyerekkönyvek világáról elérhető, hasznos információkat. A könyvkínálat nagy – a teljes könyvpiaci forgalom mintegy 10%-át, évi mintegy hét milliárd forintot, a gyerekkönyvek teszik ki, iránytű, viszonyítási pont viszont nincsen.

A Buksi tehát – mint folyamatosan elérhető és havi rendszerességgel frissülő sikerlista – a vásárlók mellett, a szakma számára is fontos információt, igazodási pontot jelenthet. Informálja a vásárlókat a forgalomba került kiadványokról, valamint a szakma fontos információkat szűrhet le a potenciális piac, a gyerekek és szüleik érdeklődéséről illetve annak változásáról. Előmozdítja, hogy a gyermekkönyvek körül minél nagyobb pezsgés alakulhasson ki. Összességében elmondható, hogy a korosztály olvasóvá nevelésének nemes szándékával fogtak össze a közreműködő kiadók, abc sorrendben a Cerkabella, a Coldwell, a General Press, a Könyvmolyképző, a  Móra, az Orlando és a  Pozsonyi Pagony.

Távolabbi Buksi-tervek

Az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel elindult együttműködés alapján már folyamatban van az olvasottsági népszerűségi sikerlista kialakítása, melynek alapját a megyei könyvtárak által gyűjtött gyerekkönyvtári kölcsönzési adatok képezik majdan. Mivel a kereskedelmi forgalomban szereplő sikerkönyvek, illetve a minőségi szépirodalom nem feltétlenül esik egybe, ezért következő fél évben szándékaink szerint egy külön kereskedői sikerlistával egészül ki a Buksi, amelyhez reményeink szerint csatlakoznak a nagy könyvkereskedő-hálózatok. További kiadók csatlakozása is várható, melyek listái és kötetei tovább árnyalják és bővítik a listarendszert, és az oldalon fellelhető gyermekkönyv kínálatot.

A Buksi a www.napocska.hu/buksi címen érhető el.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyermeki agresszió: az érzelmek és indulatok kijátszása
Következő cikkKi és hogyan segít a gyermekét egyedül nevelő szülőnek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..