Kirándulóhelyek: Veresegyházi Medvepark

Veresegyházi Medvepark

Veresegyházon, Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutóban játszhat kedvére a 39 barnamedve. Két mesterséges tó van kialakítva a medvéknek, melyet rendszeresen utántöltenek. Ez biztosítja az ivóvizüket, és a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés.

A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdőben rejtőzhetnek el vagy mászhatnak fára a medvék. A  területen nyolc szűk bejáratú, öblös mesterséges barlangot alakítottak ki,  melyekben több medve is pihenhet. A téli álom idejére párok alakulnak, és  közösen bújnak el a barlangokba.

Elő  hát a fakanállal, méz, mazsola és lekvár, bármi jöhet, a medvék hálásak  minden falatért. A helyi Maci Büfében  kapható méz, és egyéb csemegék is  a medvék számára, melyeket erre a célra kikészített, hosszú nyelű fakanálon  nyújthat be a látogató az éhes négylábúaknak. A macik elképesztő ügyességgel nyalogatják le a finom mézet a hosszú fakanalakról.

2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. A farkasokat természetes körülmények között tartják, így az állatok korlátozás nélkül a teljes területüket bejárhatják, számukra tetszőleges falkákat alkothatnak. A kifutót kiugrás gátló kerítés veszi körül, mivel a farkasok elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is. A területükre sűrű növényzet lett telepítve, hogy a farkasok elbújhassanak egymás, vagy a látogatók elől, ha szükségesnek érzik. Megépült egy 2 méter mély mesterséges tó is a területen.

A medvéken és a farkasokon kívül más, kisebb állatok is vannak a menhelyen. Ottjártunkkor kecskéket, bárányokat és egy kis vaddisznót is láttunk.

Egy medve napi ellátási költsége 4800 Ft. A kifutó mellett elhelyezett  “maciperselybe” bárki kedve szerint adakozhat, hiszen már 200 Ft bedobásával  egy medve egy órányi etetését finanszíroztuk. A Medveotthonban lehetőség nyílik arra, hogy örökbe fogadjunk egy-egy  állatot. Ezt természetesen nem úgy kell érteni, hogy hazaviheti az ember a  kiválasztott mackót vagy farkast, hanem bizonyos összeggel támogathatja a  kedvencét. Ezért cserébe oklevelet adnak, illetve minden örökbefogadó részt  vehet a Menhelyi Nevelőszülők Találkozóján. A minimális örökbefogadási összeg  farkasok esetén 10.000 Ft, medvék esetén 20.000 Ft.

Miért  éppen Veresegyházon él ez a kolónia? A parkot valójában az első huszonegy, Gödöllő környékéről kimentett lakó számára hozták  létre. A Mafilm-nek forgatott játékfilmekhez rengeteg vadállatot  tartott itt egy férfi: medvéken kívül vaddisznót, farkast, tigrist is, ám ellátásukról és elhelyezésükről – amelyet ma már szigorúan szabályoznak –,  nem tudott gondoskodni. Az Állatvédelmi Világegyesület (WSPA) és  a helyi önkormányzat felkarolta az ügyet, így jött létre a több  mint öthektáros, közművesített telken a mai létesítmény, amely 1998-ben  nyitotta meg kapuit. Két évvel később véget ért a medvék egyeduralma: átadták  a farkasok kifutóját, majd szép sorban megérkezett a többi állat is.

Információk

Korosztály: 1,5 éves kortól

Időtartam: 1,5 – 2 óra, attól függően, hogy a büfében ebédelünk-e.

Bejárhatóság: A medvék kifutója körül viacolorral burkolt út vezet, a farkasok kifutója körül földút, mindkettő babakocsival is jól járható. A gyerekeket ugrálóvár, kisvonat, és a büfé mellett játszótér is várja. WC, pelenkázó van a büfénél, bár ottjártunkkor a tisztaság hagyott kívánnivalót maga után.

Nyitva tartás: a Medveotthon az év minden napján nyitva van. Javasolt látogatási időpontok: március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig, október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig. Hétvégén és ünnepnapokon reggel 10-től záróráig pónilovaglás, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és arcfestés várja a gyerekeket.

Díjak: A medvemenhely belépődíja egységesen 300,-Ft/fő, parkolódíj (személygépkocsi): 500,-Ft/autó, parkolódíj (autóbusz): 500,-Ft/busz.

Étkezés a környéken: a Medveotthon területén büfé és melegkonyha működik, melynek árai igazodnak az alacsony belépődíjhoz, de nem a minőség és az adagok rovására. 9-19 óráig tart nyitva.

Elérhetőség: Medvék és farkasok otthona, 2112 Veresegyház, Patak u. 39., www.medveotthon.hu

Megközelítés: A vonattal érkezőknek az Ivacs megállónál kell leszállni, a Medveotthon 1600 méterre van, az út ki van táblázva.

Autóval:

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKirándulóhelyek: Budakeszi Vadaspark
Következő cikkBaktériumok melegágya lehet a mikrohullámú sütő

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. A medveotthon gyönyörű, nagyon szép napot töltöttünk ott.
  A gyerekek rendkívül élvezték a medvék és farkasok etetését, de sajnos a területen lévő éttermet nem ajánlom. Nyers és hideg volt az étel és panaszunkra durva elutasítás volt a válasz.
  Üdv: Mimi

 2. Pontosítanék: már nem földút vezet k örbe a kifutók körül, hanem Viacolor járólapos diszburkolat, ami jól és tisztán járható, a kismotorral külön élmény, mert “zakatol”.. (bodo-bodo,ahogy az én kisfiam mondja..)

  van magasles is, az is nagy kaland, ahogy megy le a nap, és vijjognak a madarak, és száll a köd a farm felett, olyan, mintha tényleg a vadonban lennél..

  pelenkázó van már..

  és a szomszédban lovasfarmok, ahol szintén jó kaják vannak, kemence, stb., és persze ott is programok, http://www.veresiwesternranch.hu a szomszédban..

  és a közeli veresi tóban lehet vizibiciklizni (meg fürdeni, strandolni is, persze,)a Medveotthon felé vezető út a strand mellett vezet..

  • Köszi, Hajni! Hétvégén megyünk pontosítani a helyszínre:), beszerezni új infókat és képeket.

   De a lovasfarmot és a strandot biztos nem derítettük volna ki.:))

   üdv,
   másik Hajni:)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..