
A rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- és ásványi anyagtartalma teszi értékessé. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Vastartalma magas, és a vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabban szintén megfelelő mennyiség van. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma csökkenti a szabadgyökök mennyiségét.
Vásárláskor fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak, a vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei. A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Zöldbabsaláta
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 2 nagy fej hagyma, 2 db paradicsom, 10 dkg trappista sajt, 15 dkg sonka, 4 ek almaecet, 8 ek növényi olaj, só, bors, kevés víz
A zöldbabot feldaraboljuk, majd megfőzzük. Főzés után hideg vízzel lehűtjük és lecsöpögtetjük. A hagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát kockákra vágjuk és hozzáadjuk a zöldbabhoz. Az almaecetet az olajjal, sóval, borssal és kevés vízzel elkeverjük, majd ráöntjük a zöldbabra. Kézzel jól összekeverjük az egészet, majd egy órát érni hagyjuk az ízeket, de közben gyakran kevergetjük. Pirítóssal nagyon finom.
Könnyű rakott zöldbab
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 4 főtt tojás, felszeletelve, 20 dkg sonka felkockázva, 1 nagy pohár tejföl, só, bors, olívaolaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem
A zöldbabot feldaraboljuk és megfőzzük. A főzővízbe beletesszük a hagymát és a fokhagymát is. Egy hosszúkás tál vagy tepsi alját meglocsoljuk olívaolajjal, rászedjük a megfőtt zöldbab harmadát. Rászórjuk a sonka felét, rátesszük a tojások felét, és meglocsoljuk a sóval, borssal, petrezselyemmel összekevert tejföllel. Utána teszünk még egy réteg zöldbabot, sonkát, tojást, majd még egy réteg zöldbabot. A tetejét vastagon meglocsoljuk a tejföllel. 200 fokon kb. 20-30 percig sütjük.
Zöldbabos spagetti pestóval
Hozzávalók: A pestóhoz: 10 dkg bazsalikomlevél, 2 fokhagymagerezd, 1,5 dl olívaolaj, 5 dkg reszelt parmezán, 3 evőkanál tejszín, 35 dkg burgonya, 20 dkg vékony, fiatal zöldbab, egészben, 40 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti, só, feketebors
A pestóhoz valókat turmixképben simára keverjük. A meghámozott, vékony csíkokra vágott burgonyát megfőzzük sós vízben, a zöldbabot megtisztítjuk és szintén megfőzzük, a spagettit szintén. Mindent leszűrünk és száradni hagyjuk. Serpenyőben egy csepp olívaolajat forrósítunk, összekeverjük benne az alapanyagokat, a pestót is, majd tálalás előtt parmezánt és frissen őrölt fekete borsot teszünk rá.