Koraszülötteket és születési károsultakat segít a Gézengúz Alapítvány Salgótarjánban is

gezenguz_250.jpg

Számos rendelő zárt be a Nógrád megyei Salgótarjánban az elmúlt években. A koraszülött és születési károsult gyermekekkel foglalkozó, budapesti székhelyű Gézengúz Alapítványt sok család kereste meg erről a környékről. Több hónapos előkészítő munka után Maiczenné Földi Réka segítségével elindították az alapítvány salgótarjáni tagozatát.

Ez egyelőre havi pár alkalommal, Budapestről érkező szakorvosok által végzett neurológiai vizsgálatot jelent, azonban a közeljövő tervei között szerepel a hidroterápia elindítása, valamint az Egységes Pedagógiai Szakszolgálattal való szoros szakmai együttműködés.

Az idén 20 éves Gézengúz Alapítvány évek óta tudatában van annak, hogy tevékenységüket fontos kiterjeszteni olyan területekre, ahol a kisgyermekek neurológiai szűrése és korai terápiája nem megoldott. Az újonnan kialakított salgótarjáni tagozattal együtt immár négy helyszínen segítik a születési sérült, koraszülött csecsemők, kisgyermekek terápiáját, nemzetközileg elismert, összetett módszerükkel.

Dr. Schulteisz Judit, a Gézengúz Alapítvány vezetője
Dr. Schulteisz Judit, a Gézengúz Alapítvány vezetője

Az Alapítvány előnyben részesítette több város és település igénye közül a nehéz körülmények között élőket, segítséget nyújtva a leszakadás, marginalizáció megelőzésében. Ebben az évben Salgótarjánban tudja a segítségnyújtás első lépéseit megtenni. Budapesti központját nagyon sok, erről a környékről érkező család is megkereste. Néhányan közülük az intenzív terápiás hét keretében, bentlakásos formában kaptak segítséget a gyógyulásához, fejlődéséhez. Ez nagyon jó lehetőség, de egyrészt nem minden szülő engedheti meg magának a munkából való kiesést, másrészt a távolság a későbbiekben megnehezíti a terápiás folyamatot, az állapot változásáról való visszajelzéseket, a folyamatos konzultációt. Nem utolsósorban pedig az alapítvány ezt a megoldást sem tudja biztosítani annyi családnak, amennyinek szüksége lenne rá. Éppen ezért tartották fontosnak, szűrőprogramjaikkal és terápiás, fejlesztő eljárásaikkal a térségben élő érintett családoknak helyben nyújtsanak segítséget.

A Gézengúz Alapítvány vezetője, dr. Schultheisz Judit azonban kihangsúlyozta, hogy munkájukat az egészségügyi rendszerrel szorosan együttműködve képzelik el. Az alapítvány hiánypótoló szerepet tölt be a térségben. Lefedi a salgótarjáni Szent Lázár kórház és az Egységes Pedagógia Szakszolgálat tevékenysége között, a csecsemőkorú gyermekek ellátása terültén kialakult hiányt. Közös cél, hogy a kisgyermekek és családjaik időben kapjanak hatékony kezelést. A tünetek felismerésében a védőnőknek és a házi gyermekorvosoknak hatalmas szerepük van, hiszen ők a születés első pillanatától kezdve kapcsolatban vannak a családokkal, nyomon követik a gyermekek fejődését. Odafigyeléssel, és az időben elkezdett, megfelelő terápiával rengeteg olyan rendellenesség küszöbölhető ki, amely iskolás kor környékén már komolyan megnehezíti a gyermekek életét. Így például, neurológiai szűréssel akár a koraszülötteknél gyakori dyslexia is megakadályozható. A salgótarjáni kórház Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának főorvosa, a háziorvosok és védőnők egyaránt örülnek a kezdeményezésnek.

Az ellátás megkezdéséhez szükséges helyet az Egészségügyi és Szociális Központ biztosítja az alapítvány számára. Eddig kétszer rendelt a budapesti szakorvosokból álló team, mindkétszer nagy volt az érdeklődés a szülők részéről. Dr. Schultheisz Judit az alapítvány orvosigazgatója vállalta, hogy havi rendszerességgel biztosítja a gyermekneurológiai rendelést és az igényelt szakmai konzultációkat.

Az alapítvány tervei között szerepel a hidroterápia elindítása egy iskola együttműködésével, valamint az Egységes Pedagógiai Szakszolgálattal való szoros szakmai együttműködés, amelyre szintén példaértékű nyitottság mutatkozik.

Kapcsolódó link: www.gezenguz.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTudományCseppek – az ovisok is elkezdhetik
Következő cikkEgy különleges Anyák napi történet

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..