Környezetvédő tippek minden napra

A Föld bolygó levelek között

Szerencsére egyre jobban beférkőzik az emberek tudatába a környezetvédelem, egyre többen próbálnak környezettudatos életet élni, amely persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dolog könnyebbik végét fogja meg valaki. Viszont van néhány olyan hasznos tipp, amely segítségével egyszerűen, olcsón lehetünk környezetbarátok.

Szelektív hulladékgyűjtés

A hétköznapok során egy kis odafigyeléssel segíthetünk megóvni Földünket, emellett még akár a pénztárcánkhoz is kíméletesek lehetünk. Talán a legismertebb és legelterjedtebb szegmense a környezettudatosságnak a szelektív hulladékgyűjtés. Ám elég kiábrándító, amikor az ember azt látja, válogatatlanul, össze-vissza tornyosul a hulladék a gyűjtőkben és azok mellett, pedig a folyamat csak egy kis figyelmet igényel, mit, hogyan, hol gyűjthetünk.

Esővíz hasznosítása

Nem csak a háztartásban feleslegessé vált dolgainkat gyűjthetjük: kertes házak udvarán praktikus felfogni az esővizet, hogy azt később hasznosíthassuk akár locsolásra, akár kerti tusolóban vagy takarításra. Ügyelni kell azonban, hogy nagyvárosokban az esővíz szennyezett lehet, így ezeken a helyeken biztosítani kell a megfelelő tisztítást és szűrést.

Komposztálás

A kertnél maradva, a háztartási hulladék egy részét eltüntethetjük, ha van az udvarunkban komposztáló. Egy magyar találmány, a komposztáló kas pedig nem csak segít harmadolni a szemetet, de kiválóan funkcionál ágyásként, ráadásul melegágyként is. Előnye, hogy nem szükséges hozzá nagy tér, kimondottan ajánlott városokban, ahol a kis hely mellett a szennyezett talajjal is meg kell küzdeni.

A lakás tisztántartása

A lakásban is van jó néhány praktika, amelyekkel óvhatjuk magunkat, környezetünket, kasszánkat. Takarítás közben felesleges drága vegyszerekkel szennyeznünk otthonunkat lépten-nyomon, ha természetes anyagok is a segítségünkre lehetnek a tisztításhoz. A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, a konyhasó és az ecet keveréke pedig nagyszerűen tisztít és fertőtlenít, így amikor csak lehet, célszerű mellőzni az egészségre és a környezetre egyaránt ártalmas tisztítószereket.

A környezetbarát tisztítószerek, mint a citromlé, mosószóda, szódabikarbóna vagy az ecetsav megfelelő alkalmazásával helyettesíthetjük a mesterséges anyagokat. Emellett, ha gyakrabban végzünk kisebb takarítást, kevesebbszer találkozunk olyan makacs szennyeződésekkel, amelyeken már tényleg csak a durva vegyszerek segítenek.

Számítógép

Talán napjainkban alig létezik olyan háztartás, ahol nincs minimum egy számítógép, ezért fontos, hogy tisztában legyünk annak energiatakarékos használatával. Például egy fehér (világos) háttér alkalmazása már energiát spórol (LCD monitor esetében), és ne feledkezzünk meg a standby mód, valamint a hibernálás lehetőségeiről. Továbbá, akkor is energiát takarítunk meg, ha nem kapcsoljuk ki-be sűrűn a gépet, ha kikapcsoljuk a nem használt merevlemezt és a monitort – utóbbi kettő csupán beállítás kérdése.

Kisállattartás

Néhány utolsó hasznos tipp, amely a kisállatokra vonatkozik: takarítsuk fel a kutyaürülékét, és lehetőleg ne műanyag zacskóba, hanem a természetben magától lebomló tasakba tegyük – másik alternatíva a komposztálás. A cicagazdik ügyeljenek az alom kiválasztására, hogy ne agyag legyen, mert azon kívül, hogy a természetet károsítja, kedvencünk betegségének is okozója lehet.

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgészségesebb ételek a gyulai menzákon
Következő cikkCsecsemő hasfájás, hasmenés és székrekedés természetes kezelése

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..