Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök- néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Az állapot egyre több embert – köztük fiatalokat – érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukor-érzékeny. Bár sok szülő elsőre megijed, hogy abszolút ki kell zárni a tejtermékek fogyasztását gyermekük táplálkozásából, valójában ennyire nem szigorú ez a diéta. A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.
Tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje-allergia?
A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom! Sok laktózérzékeny gyermektől teljes mértékben megvonják otthon a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje-allergiásoknál. Ha tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki a kicsit, hogy a tej melyik összetevője okoz nála a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is előidézhetnek hasonló tüneteket!
Bűnös tejcukor
A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukor bontó enzim termelődik – ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (fél deciliter tejben található meg) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.
Hátterében legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható a laktáz enzim csökkent működése, antibiotikum kúra és bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn-betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a vele született tejcukor-érzékenység.
Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogén kilégzési teszt, mely során laktóz tartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegezet hidrogén tartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktóz intolerancia).
A laktózérzékenység tünetei:
A tünetek megjelenése általában a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél – 2 órával jelentkezik. Gyakori tünetei közé tarozik:
- hasmenés
- puffadás
- hányinger, hányás
- hasi görcsök
- rossz közérzet
- migrén
Fontos megjegyezni, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyes gyermekek nyugodtan megihatnak egy tejes kakaót reggel, míg mások tejjel készült palacsinta tészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát, mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni! – mondja Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa.
Laktózérzékenység kezelése
Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg.
A legtöbb tejcukor-érzékeny gyermek nem tolerálja a tejet, számukra megoldást jelenthetnek a tejcukormentes termékek, vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes a szülőknek odafigyelni, hogy a mindig kálciummal dúsított változatot vegyék le a boltok polcairól. Ehhez fontos tudni: tejcukormentes kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!
A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40 %-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén adható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.
Amikor valaki megtudja, hogy gyermeke laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont több fajta, teljesen tejcukormentes készítményeket is lehet találni, így a kenőzsiradékokról sem szükséges lemondani.
Érdemes kipróbálni a kapható csepp vagy kapszula formában kapható laktáz enzimet, mely lehetővé teszi, hogy bármikor elfogyasztható legyen egy tejes fagylalt a kínzó tünetek megjelenés nélkül!
Vigyázzunk a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel!
Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz – mind a töltelékekben, mind a tésztájukban – így ha a fogyasztásuk után a már említett tüneteket jelentkeznek, jobb kiiktatni ezeket is az étrendből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves/szószos porokkal is, sőt, jelentős része a gyógyszereknek hordozó anyagént laktózt tartalmaz, így vásárlás előtt tájékozódjunk, tartalmaznak-e tejcukrot!
Sziasztok, szeretnék érdeklődni, hogy ha a kisfiamnak tejcukor bontási problémája áll fenn, kivizsgáltattuk, akkor valóban emelt összegű -e a családi pótlék. Két volt kolléganőm említette, hogy esetükben így van.
köszönöm előre is
Nixi