Lázas a csöppség

lázas baba

Az ősz és a változékony idő beköszöntével megérkeznek a szokásos megfázások és vírusfertőzések is. Ilyenkor a legtöbb kisgyerek belázasodik.

Hőmérés

Hőemelkedésről 37-38 °C között, lázról 38 °C felett beszélünk. Kisbabáknál egy-Lázcsillapítás babáknálmásfél éves korig popsi-hőmérséklet mérése javasolt digitális hőmérővel, mert pontos, biztonságos és gyors. Ha a kicsi sír, nyugtalan, akkor előbb csillapítsuk le, és csak utána fogjunk hozzá a hőmérőzéshez! A hőmérő bevezetése előtt annak végére kenjünk egy kis popsikrémet, hogy legalább egy kicsit komfortosabbá tegyük a kellemetlen műveletet!

Mikor kell lázat csillapítani?

A láz a szervezet normális védekező reakciója a behatoló kórokozókkal szemben, amelyek alacsony hőmérsékleten kiválóan tudnak szaporodni, viszont a magasabb hőmérséklet elpusztítja őket. Éppen ezért sok orvos hathónaposnál idősebb babáknál nem is javasolja a láz csillapítását, ha az nem haladja meg a 38,8 °C-ot (végbélben mérve). Más orvosok viszont már 38 °C felett szükségesnek tartják a láz csillapításának valamilyen formáját.

Lázcsillapítás

Gyógyszeres lázcsillapításra általában 38 °C felett van szükség. Csecsemőknél a kúp a leghatékonyabb, ennek adagolásáról mindenképpen kérdezzük meg a gyerekorvost! 38,5 °C felett alkalmazhatunk mellkas, 39 °C felett teljes törzsborogatást vagy hűtőfürdőt is. A borogatáshoz csecsemők esetén használjunk pelenkát, kisgyerekeknél törölközőt! Mártsuk állott (nem hideg!) vízbe, majd egy száraz ruhával fedjük le! Ezután a két réteget együtt csavarjuk a gyerek törzse köré (a vizes részével befelé)! Ügyeljünk arra, hogy a száraz ruha mindenütt túlérjen a nedves borogatás szélein! 10-15 percenként cseréljük, és figyeljünk arra, hogy amikor elérkezik a csere ideje, a következő borogatás már kéznél legyen! Mellkas-borogatásnál a nedves ruha a kicsi hónaljától a pocakjáig érjen, törzsborogatásnál pedig a hónaljától a combok középső harmadáig. Ügyelni kell arra is, hogy az alhasra helyezzünk száraz ruhát, hogy védjük a csöppséget a felfázás ellen. Ha a kicsi nagyon tiltakozik a hideg ellen, végezhetünk végtagborogatást is. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy a végtagokat ne csak leterítsük a vizes ruhával, hanem csavarjuk őket körbe! Ha gyermekünk elaludt borogatás közben, ne ébresszük fel, csak takarjuk be! Hűtőborogatást napjában kétszer-háromszor alkalmazhatunk.

Hűtőfürdő

Ha hirtelen felszökik a láz, vagy a testhőmérséklet 39 °C fölé emelkedik, akkor hűtőfürdő javasolt. A fürdővíz kiindulási hőmérséklete egyezzen meg a kicsi testhőmérsékletével. Ezt érdemes vízhőmérővel megmérni. A fürdetés 5-10 percig tartson, és ezalatt hideg víz folyamatos adagolásával hűtsük le a fürdővizet 26-30 °C-ra. Nagyon fontos, hogy ne a gyereket öntsük le hideg vízzel, hanem a fürdővizet hűtsük folyamatosan! Ha a csöppség vacogni kezd, fejezzük be a fürdetést, és azonnal vegyük ki a vízből! Töröljük meg szárazra, kínáljuk meg egy kis folyadékkal, és dugjuk meleg ágyikóba!

Folyadékpótlás

Lázas állapot esetén mindig szükség van folyadékpótlásra, akár a szokásos mennyiség kétszeresére is. A folyadékpótlás azért is hasznos, mert elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből. Vannak kicsik, akik lázasan sem inni, sem enni nem szeretnek. Ilyenkor vegyük elő a kreativitásunkat, amivel legalább némi folyadékot belé tudunk diktálni!

fotók: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkÓvd a babád natúrkozmetikumokkal!
Következő cikkFutás a gyerkőccel? Tökéletes program a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..