Legyen élmény az esti fürdés!

baba esti fürdetése

Az esti fürdés a kisgyerekes családok életének fénypontja lehet. Finom babaillat, puha bőr, tágra nyílt szemek. A valóság azonban sokszor inkább az, hogy a gyerek visít, az anya kapkod, a víz kihűl, és valamit mindig elfelejtünk odakészíteni.

Mikor fürdessünk?

Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, bár vannak általános irányelvek. Például teli gyomorral, vagy a két étkezés közötti alvási időben nem szerencsés fürdetni. Több okból is az esti fürdetést szokták tanácsolni a szakértők. Egyrészt, mert ez az az időszak, amikor a baba a leghosszabban ébren van, másrészt a fürdésidőre az apa is hazaér, és egy nagyobb csecsemő estén szívesen átvállalja az anyától ezt a feladatot. Ez egy fontos pont lehet az apa-gyerek kapcsolat erősítésében.

Vannak, akik azt tapasztalják, hogy könnyebb fürdetni a babát étkezés után 20-30 perccel, ugyanis az éhes kicsit a legmegnyugtatóbb fürdő sem képes jóllakatni, és egy visító, tekergőző csecsemőt nem kellemes fürdetni.

Milyen gyakran fürdessünk?

Egy újszülött csecsemőt még nem szükséges minden nap megfürdetni, hiszen nem koszolja össze magát. (A popsiját minden pelenkázásnál amúgy is tisztára töröljük.) Tehát egy pár hetes újszülöttet elegendő hetente két-három alkalommal megfürdetni.

Jaj, az első fürdetés!

Az első gyermeküket gondozó szülők félnek az első fürdetéstől, és gyakran áthívják a nagymamát segíteni, aki meg tudja mutatni a biztonságos tartást. Pedig nem ördöngösség a dolog. Fektessük a babát a bal karunkra úgy, hogy biztosan tartjuk a fejét is, a jobb kezünkkel pedig tudjuk őt mosdatni. Az első fürdéseknél még figyelni kell, hogy a köldökcsonkot ne érje víz, és fürdés után megfelelőképpen kezelni is kell a sebet.

Fürdés előtti teendők

Még fürdés előtt készítsünk össze mindent, amire szükségünk lehet: törölköző, popsitörlő, pelenka, fürdőkrém, babaolaj, babasampon, testápoló, tiszta ruha, és persze készítsük elő a fürdőkádat is a megfelelő hőmérsékletű vízzel.

Miben fürdessük?

A babafürdőkád a legkézenfekvőbb ötlet, bár nagyon divatosak manapság a fürdetővödrök, amelyeknek a formája hasonlít az anyaméh alakjához, és a kicsi nem lebeg benne, ezért nem fél a nagy tértől vagy vízmennyiségtől.fürdetés fürdetővödörben

A víz hőmérséklete 36-37 fokos legyen, bár engedhetünk pár fokkal melegebb vizet is, mert mire levetkőztetjük a gyereket, addigra úgyis kihűl. Kezdetben csak kevés víz kell a kádba, elég, ha tenyérnyi magasan töltjük meg a fürdőedényt. Ahogy növekszik a csecsemő, fokozatosan növelhetjük a víz mennyiségét.

Tegyük meghitté a fürdést!

Ha esti időpontot választunk a fürdetéshez, akkor ez egyben lehet egy elalvásra rákészítő rituálé is. Kapcsoljuk le a nagylámpát, csendesedjünk le, kapcsoljunk be relaxáló zenét, vagy énekeljünk valami megnyugtató dalt. Fürdés után jöhet egy relaxáló masszázs, etetés, majd alvás.

Soha ne hagyd magára a gyereket!

Nagyon fontos, hogy soha, egyetlen percre se hagyjuk egyedül a csecsemőt, még akkor se, ha azt hisszük, hogy még nem tud legurulni! Ha mégis el kell lépnünk a pelenkázótól akár csak egy lépésnyire is, inkább vegyük fel a kicsit, és vigyük magunkkal! Amikor pedig már nagyobb, azért nem szabad magára hagyni, mert megcsúszhat, esetleg magára nyithatja a forró vizet.

Maradjon élmény a fürdés!

Ügyeljünk arra, hogy a fürdés élmény legyen a gyereknek! Ha úgy ítéljük meg, hogy a kicsi nyűgös, vagy mi vagyunk fáradtabbak a kelleténél, inkább hagyjuk ki a pancsolást! A lényeg, hogy az esti fürdés a családi élet legkellemesebb élménye maradjon!

kisgyerek a fürdőkádban

fotó: pixabay.com, freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkHajmosáskor állandó a cirkusz!
Következő cikkAllergia vizsgálat vérből – gyors, kényelmes, egyszerű

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..