36 dkg lisztet szitálok egy tálba, majd egy teáskanálnyi őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt gyömbért, fél teáskanál őrölt szegfűszeget és egy fél citrom reszelt héját teszem hozzá. Egy zacskónyi sütőpor is kerül bele, majd kikeverem az egészet, hogy homogén és illatos, halványbarna por legyen belőle.
Ebbe teszem a tíz-tizenkét deka hideg sütőmargarint és a két evőkanálnyi zsírt, majd elmorzsolom az egészet, hűvös és fűszeres morzsává. Ebbe hat evőkanálnyi mézet csorgatok, majd jöhet két tojás sárgája. Gyorsan összegyúrom, és mehet a hűtőbe pihenni legalább egy, de inkább két-három órára.
Kinyújtom olyan 3-4 mm vastagságúra, és nagy karikákká szaggatom – úgy tíz centis átmérőjűekre. Minden korong közepébe teszek egy kanálnyi mézes-gyömbéres almalekvárt, és előbb bugyorrá, majd gömbbé formázom a tésztát a lekvár körül. A kis gombócokat 200 fokon sütöm – nagyjából 10-12 perc alatt kisülnek a mézesek. Forrón puha, majd hamar megkeményedik – ekkor nem ijedünk meg. Olvasztott étcsokoládéba (vagy fehér csokoládéba) mártom a mézes gömböcöket, és hagyom megszáradni, kihűlni mindet.
Fémdobozban néhány szelet alma mellett puhák, illatosak és szépek maradnak karácsonyig. Az íze – szerintem – maga a karácsony, de persze bármikor fogyasztható.
fotó: pixabay.com