Miért tévedés az okos, előrelátó nevelés?

Kalandra hívlak. Hadd mutassam meg az embercsecsemőt, az embergyereket úgy, ahogy én ismerem. Felejts el mindent, amit gondolsz róla, gyere velem, és nézz most rá újra! Úgy nézd, mintha most látnád először: nyitottan és kíváncsian. Ó, és még valami! Nem tudom őt egyedül megmutatni, mert nincsen egyedül. Te is vele vagy. Remélem, van kedved így is velem jönni, nyitottan és kíváncsian ránézni – magatokra!

Kicsi, puha, illatos lény ő.
Nagy a szeme, kicsi, kerek az orra, mindene legömbölyített és aranyos. Ha ránézel, elönt a gyöngédség, muszáj megfogni, kényeztetni, szagolni és puszilni. Ez így működik, így természetes, így vagytok összerakva ti ketten: te és a kicsinyed.

Tökéletes csapatot alkottok.
Veszi a levegőt, egyiket a másik után, és ahogy érzi a te légvételed ritmusát, az övé is egyenletessé válik. Semmi légzéskimaradás, csak nyugalom és biztonság. Most és később is, mert a szoros együttlét a leghatékonyabban segíti az idegrendszerének, azon belül a légzésközpontjának az érését.

A testhőmérsékletét is tökéletesen tudja szabályozni, ha érzi a tested melegét. Egyedül még túl nagy feladat lenne ez, de a másik ember szoros közelségében megy, mint a karikacsapás. Nagyon ügyesek vagytok ketten együtt: ha a meztelen bőrötök nagy felületen összesimul, az érintkező felületen a bőröd hőmérséklete szükség szerint nő vagy csökken, hogy pont olyan legyen, amilyen a kicsinek kell. (Jusson ez eszedbe, ha a lázát kéne csillapítani. Remek – szükség szerint kiegészítő – lázcsillapító módszer!)

Folyton mellen lenne…

Ha szorosan együtt vagytok, a baba nagyon gyakran kéretőzik mellre. Pont olyan gyakran, ahogy erre a fejlődéséhez szüksége van. Az ember nem úgy szopik, mint a nyúl vagy az oroszlán, azaz nem ritkán szopik magas zsírtartalmú és alacsony cukortartalmú tejet. (Az ilyen tej kell az izomnövekedéshez, és az ilyen tej sokáig kitart a gyomorban.) Hanem úgy szopik, mint a többi gyors agyfejlődésű emlős: gyakran, alacsony zsírtartalmú és magas cukortartalmú tejet, ami gyorsan kiürül a gyomorból.

A gyakori mellre tevéstől pont annyi tej termelődik, amennyire szükség van. Ez biztonságos és praktikus. A gyakori szopástól egyenletes a baba vércukorszintje most, és ettől azután egy életen át.

A mellre kerülés is csapatmunka

A baba tátogatja a száját és forgatja a fejét, nyújtogatja a nyelvét. Ha cici van a közelben, ezekkel a mozdulatokkal ráakad, bekapja és szopni kezd. Ha előbb akad a szájába az ökle, mint a cici, azt is be fogja kapni, ahogy apa/nagymama/nagypapa mellkasát vagy karját is. Apa/nagymama/nagypapa ilyenkor átadja anyának, aki mellre veszi.

Ha tátogatással és fejforgatással nem ért célba a kicsi, hangot ad hiányérzetének. Azt nem tudja, mi hiányzik, csak érzi, hogy valami nagyon. És azt is tudja, mit tehet, hogy segítsen magán. Már meg is tette, ami tőle tellett, és mivel a hiány maradt (sőt, idővel fokozódott), segítséget kér: nyöszörög, nyög, nyekken, nyikorog, sír, sőt üvölt, temperamentumától és a hiány mértékétől függően. Minél közelebb vagy a babához annál kisebb jelre teszed mellre. Most testközelben vagytok, de a baba szája nincs ciciközelben, már a fejforgatás, de legkésőbb az első nyögések vagy reklamálások hangja elég, hogy segíts neki. Aztán a baba teszi a dolgát: szopik és nyel, az anyát elönti a nyugalom, ásítozni kezd, a tejmirigyek pedig ontják magukból az éltető, édes tejet.

A sikeres szoptatás 7 alapelve

Testközelben minden megvan

Testközelben működik egy csomó kommunikációs csatorna a baba és a felnőtt között. Pókhálófinomságú szálak rezdülései oda-vissza, öntudatlanul, ébren és alvás közben ugyanúgy. Ezek tökéletesen szabályozzák az anya/apa és a baba miden működését: testhőmérséklet, szívritmus, légzésritmus, lelkiállapot, tejtermelés, szopás ritmusa és mennyisége, növekedés, idegrendszeri fejlődés, stresszhormonszint, immunrendszer. Mindezeknek óriási a jelentősége egész későbbi életünkben. Amilyen a stresszhormon-szabályozásom babakorban, olyan lesz egész későbbi életemben. Ugyanez igaz a biztonságérzetre, a vércukorháztartásra. Ha ez a rendszer jól működik, a baba azt éli meg, hogy ha segítséget kér, segítséget kap. A segítséggel megtanulja, hogy az egyes érzései milyen hiányt jelentenek. És megtanulja, hogyan lehet ezeken segíteni. Megtanulja, hogy számíthat a többi emberre. Mindezek együtt alakítják ki az önállóságát, az önbizalmát, az „elég vagyok” érzését.

Ezért tévedés az okos, előrelátó nevelés, az önállóságra szoktatás.

Vallomás: az okos, előrelátó nevelés tévedése

Mert pont fordítva van: minél jobban ott vagyok a babának, kisgyereknek most, annál jobban kiteljesedik az önállósága, és teljes valója.

  • Gyere, beszélgessünk minderről és másokról a klubunkban.
  • Gyere ingyenes szoptatást támogató csoportunkba. Ha nem szoptatsz, ha tápszerrel, cumisüveggel eteted a babádat, akkor is értékes segítséget kaphatsz (például igény szerintiséghez, hozzátápláláshoz), szeretettel várunk!
  • Segítünk alvás, altatás témában, és a babahordozásban.
  • És hogy lehet a szoros kisbabás létet úgy bírni, hogy közben te is jól legyél? Jó és nehéz kérdés; a te feltöltődésed a babának is nagyon fontos! Ha van kedved gyere, és töltődjünk együtt, zenével: Hanghordozó zenés műhely a Hordozóházban.
Három gyermekes anyukaként sok tanulással és tapasztalattal szakmámmá vált a baba- és kisgyermekhordozás. 2005 ősze óta tartok hordozókendő-tanfolyamokat. Azért vágtam bele, mert ahogy jártamban-keltemben a segítségemet kérték, megtapasztaltam, hogy hatékonyan tudok segíteni a hozzám fordulóknak technikai kérdésekben és a babás, kisgyerekes életmóddal kapcsolatos kérdésekben egyaránt. Örömmel segítek Neked is!
Előző cikkLekváros-csokoládés mézeskalács recept
Következő cikkAz asszony, akiért százan fagytak meg a Deák téren