Lendületben 30 felett

„Mostantól rendszeresen mozgok” – talán ez az egyik leggyakoribb újévi fogadalom… De hogyan lehet beiktatni a sportot heti 2-3 alkalommal, a család, a munkahely, a barátok mellett? Miért lenne ez különösen hasznos azoknak, akik a gép előtt „ görnyednek” egész nap? És mire figyeljen a kezdő – vagy éppen újrakezdő? Erről kérdeztem Szernov Nicolette fitness- és zumba edzőt.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik időhiányra hivatkozva nem sportolnak?

Az időhiány sok esetben csak kifogás. A rendszeres mozgás pedig nehéz elhatározás sokak számára. Mindenkit más motivál a mozgásra, és ha a motiváció már meg van, az már egy nem is kis lépés afelé, hogy a sport rendszeressé válhasson egy életen át.

A mozgás elhanyagolásával nagy árat fizetünk. Sok esetben vezet mozgásszervi, testsúly-, egészségügyi-, testi-lelki problémákhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, magas vérnyomáshoz, vércukorzavarokhoz és rengeteg olyan szervi bajhoz, amiket itt megemlíteni is sok lenne.

A rendszeres testedzés, a sport lehetne az a hatékony eszköz, amely révén mind testben és mind lélekben teljesebbé tehetjük életminőségünket. A rendszeres mozgás segít a kívánt cél elérésében, kitartásra nevel, elűzi a rossz gondolatokat. Van aki azért szereti, mert feldobja, boldogsággal tölti el, felfrissíti, megnyugtatja, felszabadultnak érezheti magát. És a kor sem akadály ennek elkezdéséhez. Bárcsak mindenkinek olyan szerelem lenne a sport, mint nekem.

– Mennyi időbe telik, amíg valaki testileg és lelkileg is „rááll” a sportra és nem kényszerből megy el egy edzőterembe?

Aki elkezdi, annak az első pár hét mindig a vízválasztó. Legtöbbször testi nekiindulásból, kényszerűségből kezdenek mozogni az emberek, majd  – ha szerencsésen megszereti akár az edzéstípust, amire rátalált, vagy olyan önbizalmat tud nyújtani számára a mozgás -, akkor már lelkileg is érdekeltté válik, így nem kényszer, hanem élete része lehet a mozgás.

Ugyanis először nagy átalakulást veszünk észre magunkon, tetszik az izomláz érzése, az izmok feszülése, hogy ránk jönnek a régi ruhadarabok. De jön egy időszak, amikor ez nem annyira látványos. Na ilyenkor szokták feladni sokan. Az első az elhatározási időszak általában 1-2 hónap s a legtöbbször ez januárban van a nagy „zabálások” után. Majd csappan az érdeklődés és sokan el sem jutnak a 3-4 hónapos kitartásig.

– Milyen sportot javasolsz azoknak, akik irodai munkát végeznek?

Az ülő munka a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros. Kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. Rossz testtartás, derék-, hát-, gerinc problémák alakulnak ki. Ezért, ha valaki előtte nem sportolt semmit, annak először kíméletes, fokozatos edzésformát ajánlanék. Pl. pilates, jóga, streching, calanetics, alakformáló aerobik órák. A lazító, nyújtó mozgásformák hatékonyan oldják az izomzat görcsét.

Az aerob, ciklikus, dinamikus sportágak az állóképesség fejlesztésén túl az izmok erejének összhangját teremtik meg, kiegyenlítve a kóros tónuseloszlásokat. Az úszás kiválóan erősíti a törzs tartóizmait, melyek a gerinc stabilitásáért felelősek, az ízületek kímélése mellett, fejleszti az izmokat és javítja az állóképességet. De én ajánlani merem még a táncos (zumba) formációkat is egy idő után.

– Aki 35-40 évesen szánja rá magát először a rendszeres sportra, az még segíthet az egészsége megőrzésében?

Higgye el nekem mindenki, a kor nem számít. Ha már úgy alakult az életünk, hogy nem szerepelt benne a rendszeres mozgás, az még nem ad okot arra, hogy le is mondjuk róla örökre. Természetesen a kor által azért behatároltak az edzéstípusok is, de mindennek az alapja a fokozatosság, mértékletesség és a rendszeresség onnantól kezdve, hogy valaki elkezdi. És mindenkinek más a fizikai állóképessége, a teherbírása, testi adottsága. Ezeket felmérvén és szakember tanácsát kikérvén, és bizonyos kor után vagy betegségekkel élve mindenképpen szakorvos véleményével egyeztetve mindenkinek létezik megfelelő mozgásprogram.

Bizonyos kor fölött ajánlott az óvatosság olyan sportok elkezdésekor, amelyeket korábban még sohasem próbáltunk Ilyenkor nemcsak az ízületek egészségét, hanem a szív és az erek állapotát is szemügyre kell venni.

– Mire érdemes odafigyelni az elején?

Az elején fontos a környezet megválasztása. Pl. ha valaki szereti a szabad levegőt, a napfényt, akkor keressen olyan tevékenységet, amelyet a szabadban végezhet (futás, kocogás, gyaloglás, túrázás, akár a reggeli tornagyakorlatok elvégzése…).
Akik kicsit idegenkednek, hogy mások előtt végezzék a gyakorlatokat, azok otthon is tréningezhetnek egy pár kézi súlyzó, fitball vagy gumikötél és DVD-anyag segítségével.

Ha viszont társaságra, közegre vágyunk, akkor rengeteg fitness terem, sport központ, uszoda nyújt ehhez széles választékot nekünk. Akár személyi edzés, vagy csoportos foglalkozás keretein belül. Ezek után el kell dönteni, hogy mi a cél (fogyás, erősítés, testtudat, alakformálás, kondíciójavítás, stressz oldás…). A legcélszerűbb először mindenképpen egy közepes intenzitású mozgásformát választani. Fontos, hogy az elején ne erőltessük túl magunkat. Lassan, de biztosan építsük fel a rendszerességet életünkben. Az állóképességet fejleszteni mindenképpen az elején érdemes, közepes tempójú mozgással.

Sokak a mozgás előtti bemelegítést ellógják, vagy nem fektetnek hangsúlyt rá, pedig nagyon lényeges az esetleges sérülések, túlterhelések, izomláz kialakulásának megakadályozása miatt. És a másik nagyon fontos a rendes táplálkozás és a mozgás alatti folyadékbevitel mennyisége!

A kezdet olykor nehéz, de aztán a csökkenő testsúllyal és az egyre jobb kondícióval mind többféle sportra lehet vállalkozni. A megerősödő izmok megfelelő tartást biztosítanak, beágyazzák, kitámasztják az ízületeket is. Így a kíméletes futásra vagy élvezetes labdajátékokra is vállalkozhatunk, természetesen továbbra is csak természetes talajú vagy speciális kiképzésű, ízületbarát pályán, megfelelő cipőben. A játszótéri betonpálya pl. ízületeseknek tilos!

– Milyen a mai negyvenesek kondíciója általában, mik a tapasztalataid?

A mai 40 év körüliek fantasztikusan néznek ki. Meghazudtolván korunkat és lehagyva a 20 éveseket, hiszen a mi generációnk még tisztában volt a rendszeres mozgás előnyeivel. Sőt, a mi időnkben alakult ki ez a rengetegféle mozgásforma, ami akkor az újdonság erejével sokunkat szórakoztatott, teljessé tett, céljaink eléréséhez pedig elengedhetetlen volt.

Mindig van egy megfelelő mozgásforma minden korosztálynak, ezt nem győzöm hangsúlyozni. A rendszeres testmozgás képessé tesz dolgok megtételére, energetizál, és ez növeli az életünk és helyzetünk feletti irányításunkat. Sosem lehetsz túl beteg, vagy túl öreg ahhoz, hogy elkezdd a rendszeres testgyakorlást.

Szintai Mariann

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPszichoterápiák – mit keresünk, mit találunk?
Következő cikkStresszkezelés táplálkozással?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..