LMP: az Mt. tervezet nehezíti az apák helyzetét is

munka_törvénykönyve_apák.jpg

Az LMP úgy véli, hogy a munka törvénykönyvének (Mt). új koncepciója újabb csapás a családokra: nemcsak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását.

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, az új Mt. tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát. Ha bármikor elrendelhető a túlóra, tervezhetetlen lesz a legmindennapibb feladat is: elhozni az óvodából, iskolából a gyermeket; ha a munkavállaló csak öt nap szabadsággal rendelkezik szabadon, a közös családi nyaralás nagyon könnyen veszélybe kerülhet. Ha pedig a gyermekek után járó pótszabadságot is – külön nyilatkozat híján – az anya kapja, ez mind azt üzeni, hogy a gyermeknevelés az anya dolga.

Az LMP szerint megosztható gyessel és a most elvett öt nap helyett inkább több pótszabadsággal kellene ösztönözni az apák fokozottabb szerepvállalását.

Felidézik, hogy az Európai Bizottság tavaly elfogadott irányelve szerint a tagállamokban minden gyermek születése után az apáknak is kéthetes fizetett szabadság jár. Ez az apák és gyermekük kötődésének kialakulását segíti, ami egy életre meghatározza a szoros köteléket. Emellett a férfiak és nők egyenjogúságát is előmozdítja; bizonyított, hogy az apák fizetett “születési” szabadsága ösztönzi a gyerekvállalást és az anyák munkaerőpiacra való visszatérését egyaránt.

Babafalva/MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA "szuperanyák" hajlamosabbak a depresszióra
Következő cikkCsaknem 350 településen nincs védőnő

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..