Magyar Örökség Díjas a Magyar Védőnői Szolgálat

A Magyar Védőnői Szolgálat nevében Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke vette át a szeptember 21-én a Magyar Tudományos Akadémián az elismerést, mellyel a Védőnői Szolgálat is helyet kapott a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumában.

Magyar Örökség Díj erkölcsi elismerés. A kitüntetettek egy oklevelet kapnak és egy, a magyar Szent Koronát ábrázoló jelvényt. A díj célja, hogy felmutassa azokat az értékeket, amelyek a hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához. A valódi szellemi, kulturális, tudományos, gazdasági értékek elismerésével kívánja megalapozni a jövőt.

A díjat odaítélő bírálóbizottság a beérkezett állampolgári javaslatok, jelölések alapján dolgozik. Esetenként hét-hét  díjazandót választ ki az ajánlások közül, titkos, többségi szavazással. Az így kiválasztottak azonban még csak jelöltek a díjra. A bírálóbizottság ezután a megfelelő témakör egy-egy jeles szakértőjét kéri fel, hogy a díjra javasoltról írjon szakvéleményt. Az így elkészített szakvélemény, dicséret – latin szóval laudáció – meghallgatása és elfogadása után lesz a díjra jelöltből díjazott.

A Magyar Védőnői Szolgálat elődje 1915-ben alakult meg, Országos Stefánia Szövetség néven. A szövetség működésére elengedhetetlenül szükség volt, hiszen az országban nagyon rosszak voltak a csecsemők és gyermekek egészségügyi viszonyai. Megalakulásakor két fő célkitűzése a csecsemőhalandóság csökkentése és a nemzet számbeli erősbítése volt. A védőnők tevékenysége középpontjában azóta is az általuk gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll.

Magyar Örökség Díjazottak 2013

„A Magyar Védőnői Szolgálatra ma is rendkívüli feladatok hárulnak. Adja Isten, hogy ez a kitüntetés ráirányítsa működésük pótolhatatlan fontosságára a közfigyelmet” – zárta laudációját a díjátadón Prof. Dr. Tulassay Tivadar.

„Hivatásunk gyakorlói a mindennapokban teszik – sokszor erejükön felül is – dolgukat missziónk szemléletében, annak érdekében, hogy gyermekeink egészségesen, szerető családban nőhessenek fel.  Ennek elismerése a most megkapott díj. Nagy megtiszteltetés a MAVE számára, hogy a merített papírra készített Oklevelet a Védőnői Szolgálat nevében őrizheti és alkalmas helyeken azt bemutathatja” – mondta el a Babafalva portálnak Csordás Ágnes, a MAVE  elnöke, a díj átvevője. – A Magyar Örökség Díj minden védőnő és szolgálatot működtető kitüntetése.”

„A XX. század első évtizedeiben a védőnőknek nagyon fontos feladatuk volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. A szolgálat létrejöttekor lefektetett értékek – az azóta bekövetkezett változások ellenére -, időt állók. Az évek során az igénybe vehető eszközök tára bővült, de a szolgálat szemlélete: a családok, a gyermek tisztelete, és céljai: a gondozottak korszerű ismeretekkel való ellátása, az egészség megőrzése, nem változtak. A védőnő fő tevékenysége a tanácsadás módszerével végzett megelőzés, humánus szemléletű, segítő értékrend alapján végzett családközpontú gondozás, amelynek alapelemei: a segítségnyújtás és az elfogadás. A védőnői szolgálat mindenki számára elérhető ellátási forma, melynek kiemelt feladatai a várandós anyák, a csecsemők, kisgyermekek, iskoláskorúak egészségének védelme, egészségfejlesztő magatartásuk kialakítása” – foglalta össze a MAVE elnöke.

Naderi Szima

Szólj hozzá Te is!