Magyarorsz​ág legszebb konyhakert​je

490
ID-10038664-199x300.jpg

A legszebb konyhakertek versenye tiszta, nemes versengés, nemcsak egymással, hanem az egekbe törő élelmiszerárakkal is – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje 2013 című pályázatot meghirdető nyitórendezvényen. A pályázatot Karcag Város Önkormányzata és Kovács Szilvia alpolgármester, ötletgazda hirdette meg.A miniszter szerint “a pénzügyi világválság idején konyhakertet művelni felér egy kisebb szabadságharccal, hiszen nem újabb adósságot termelünk, hanem valódi értéket állítunk elő a saját munkánkból és a föld jóságából”. Mint mondta, rengeteg biztató jelet lát, ami arra utal, hogy országszerte újraélednek az évszázados termelési hagyományok, a helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával egy új életminőség születik vidéken. A szépen művelt konyhakertek olyanok, mint egy-egy “kicsi génbank”, amelyek együtt hozzájárulnak a mezőgazdaság sokszínűségéhez.

A programban való részvételre, a karcagi mintaprogramhoz való csatlakozásra hívták a rendezvényen Magyarország minden települési önkormányzatát. Az önkormányzatok a www.karcag.hu vagy a http://www.gasztroangyal.hu oldalon jelentkezhetnek, ezt követően szerződést kötnek velük, majd szabadon használhatják a program anyagát.

A Magyarország legszebb konyhakertje pályázatra a kiskertek tulajdonosai 2013. április 15-ig jelentkezhetnek a helyi önkormányzatnál. Az eredményhirdetésre 2013 őszén kerül sor.

Elvárások és egyben a bírálat szempontjai a kertek esetében:

1.A kertben minimum 5 különböző konyhakerti növény termesztése történjen
2.A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően
3.A megművelt terület legyen szép, ötletesen kialakított,
4.Megfelelően gondozott és egyben hasznos,
5.A kert rendezett környezetben helyezkedjen el
6.A megtermelt zöldségek minősége megfelelő legyen.

Babafalva/MTI

fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

A www.babafalva.hu várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkVeszélyben a Dévény Anna Alapítvány és az ingyenes gyógyítás
Következő cikk„Nekünk ott kell lenni, ahol az anya van” – az Életfa Bábapraxis

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!