Magyarországon tízből négy kisgyerek kalciumhiányos

emberi csont

A csontritkulás kialakulásában döntő szerepet játszó vitaminhiány riasztóan sokakat érint Magyarországon: a felnőtt lakosság 71%-a D-vitamin- hiányos*, az 1-3 éves korosztály fele pedig csak havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint.**

Az élet első 1000 napjának helytelen vitaminpótlása a felnőttkori egészségre is hatással van: a kalcium- és D-vitamin- hiány nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban jelenleg több mint 800.000 csontritkulásos beteg él.***

„Gyermekkorban a napi kalciumigény 800-1200 mg, míg serdülőkorban 1200-1500 mg. Felnőttként a szervezet szükséglete kicsit mérséklődik (napi 1000 mg), idős korban viszont újból 1200 mg-ra nő. Ennek ellenére hazánkban egy átlagos felnőtt mindössze 400-600 mg kalciumot visz be szervezetébe, a kisgyermekek kalciumpótlására pedig még kevésbé ügyelnek.“* – hívta fel a figyelmet a csontritkulás világnapján Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője.

A csontfejlődés legintenzívebb szakasza az élet első 1000 napjában zajlik. Az erős csontozat felépüléséhez a kalcium mellett D-vitaminra is szükség van: a napfény vitaminként is ismert elem nélkülözhetetlen a kalcium megfelelő felszívódásához, hiánya csontvesztéshez, a csontszerkezet elváltozásához és a törések fokozott kockázatához vezet.

fűben fekvő kislány napfényben

„Sajnos nem csak a felnőttek szenvednek vitaminhiányban: az 1-3 éves korosztály csaknem fele mindössze havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint, és tízből négyen túl kevés kalciumhoz jutnak.* Pedig a megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitel nem csak a későbbi csonttöréseket, de a daganatos és az influenzás megbetegedéseket, valamint a cukorbetegséget is segít megelőzni.– fejtette ki Dr. Takács István.

„Az élet első 1000 napjának környezeti tényezői – azon belül is a táplálás – meghatározó szerepet töltenek be az egészség fejlődésében. A vitaminhiányos állapot elkerülése érdekében már a várandósság alatt nélkülözhetetlen a kalcium- és D-vitamin- pótlás, amit a születést követően is folytatni kell. Elengedhetetlen az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrend, amit a 1 éves kor felett a korosztály számára kifejlesztett gyerekitalokkal is kiegészíthetünk.” – foglalta össze a szakértő.

tejes üvegek az asztalon

Részletes információ és további segítség a szülőknek: elso1000nap.hu

*Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, 2014
** 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptató anyák táplálkozási felmérése, MDOSZ- TNS-Hoffmann – Nutrikomp, 2015
*** Osteoporosis (csontritkulás) az adatok tükrében. Készítette a MOOT vezetősége (2011. augusztus-szeptember).
fotók: pixabay.com, freedigitalphotos.net

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkŐszi szünet – gyermekprogramok Budapesten
Következő cikkLelki Egészség Éjszakája

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..