Mammográfiával a rák ellen

A magyar nők 87 százaléka törődik egészségével, rendszeresen elvégzi a mellrák korai felismerése szempontjából fontos mellvizsgálatot – derült ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából. Nagyon fontos, hogy a 40 év feletti, panaszmentes nők is járjanak 2 évente mammográfiás szűrésre, hogy az esetleges elváltozásokat még időben észrevegyék.

A kutatás alkalmával a Szinapszis Kft. 550 hölgyet kérdezett meg 2011 decemberében arról, hogy hogyan szokta vizsgálni melleit egészségügyi szűrési céllal. A 18-35 év közöttieknek a 8 %-a érzi úgy, hogy ezek a vizsgálatok nem szükségesek, de az életkor emelkedésével ez egyre csökken.

A nők 5 %-a nyilatkozta azt, hogy nem tudja, hogyan is kell otthon megvizsgálni a melleket ellenőrzési céllal az esetleges daganatok kialakulása miatt, ők elsősorban a fiatalabb korosztályból vannak (18-25 év) és ők azok, akiknek a nőgyógyászati vizsgálaton az orvos tapintásos módszerrel ellenőrzi a melleit.

Ezen felül akadnak még a középkorú hölgyek között is olyanok, akik orvosi segítséget kérnek a mellek vizsgálásához, az összes válaszadó 20 %-a. A megkérdezett hölgyek 43 %-a mondta azt, hogy otthon, tapintásos mellvizsgálattal, magának ellenőrzi a melleit.

A műszeres vizsgálat (mammográfia) segítségével végzi az ellenőrzést a válaszadók 26 %-a.

A 40 év feletti korosztályban a tudomány mai állása szerint a mammográfia az egyetlen olyan módszer, amely még időben felfedezi az emlődaganatot, már a korai stádiumban felismerhetőek a kóros elváltozások.

Nagyon fontos, hogy a 40 év feletti, panaszmentes nők is járjanak 2 évente mammográfiás szűrésre, hogy az esetleges elváltozásokat még időben észrevegyék. Minél hamarabb ismerik fel a betegséget és kezdik el annak kezelését, annál hatékonyabb lehet a terápia. Mivel többnyire fájdalmatlan, ezért ha nem jár valaki rendszeres szűrésre vagy végez otthoni vizsgálatot, nehéz időben észrevenni a daganatot.

Mindenképpen és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni akkor is, ha valaki még 40 év alatt van és az alábbi tüneteket észleli:

  • az emlőben vagy a hónaljban csomót tapint
  • az emlőbimbó behúzódik vagy azon ekcémának tűnő elváltozás jelent meg
  • az emlő bőrén behúzódás van vagy az ellenoldalihoz képest duzzadt, kemény esetleg piros
  • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel

Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a nőknek az emlőrák megelőzésében, az Euromedic Diagnosztika két új digitális mammográfot helyezett el Szegeden, a Klinikai Központban. Az új gépeknek köszönhetően remélhetőleg nő a kóros elváltozások felfedezésének aránya és még időben tudják kezdeni az esetleges betegség kezelését.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz anya és a baba jogai a szülés során
Következő cikkKormos Anett: A szoptatás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..