Már a 7 hónapos csecsemő is kihallja az érzelmeket a beszédből

Brit kutatók kiderítették, hogy már a hét hónapos csecsemők is érzékenyen reagálnak a hangokra, és az azok közvetítette érzelmekre. A babák hangok kiváltotta válaszreakcióként mért agyi aktivitása nagymértékben hasonlított a felnőttekéhez. Az emberi kommunikáció szempontjából fontos, hogy a mondatban rejlő érzelmeket a másik fél felismerje.

Az emberi beszéd nem csupán a kimondott szavakat közvetíti, hanem érzelmeket is. Ez elsősorban a mondat hanglejtésén, az úgynevezett prozódián hallható.  Eddig nem kutatta senki, mikortól vagyunk képesek kihallani ezeket.

Tobias Grossmann, a Londoni Egyetem kutatója munkatársaival két kísérletet végzett el, hogy utánajárjon a kérdésnek. Négy és hét hónapos kisgyermekeknek játszottak le emberi beszédet és más zajokat, közben pedig mérték az agyi aktivitást a babák halánték lebenyének hangra érzékeny területein – tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Csak a hét hónapos babáknál mutatkozott meg jelentős különbség az emberi hangok és más zajok hallásakor mért agyi aktivitás között. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a hangfelismerés képessége négy és hét hónapos kor között alakul ki.

Egy másik fontos tisztázandó kérdés az volt, hogyan hatnak a beszéd közvetítette érzelmek a gyerekek hangra érzékeny agyterületeire. Grossmann és társai semleges, boldog és dühös felhangú beszédet játszottak le a babáknak. Az érzelmekkel dúsított hanglejtésre lényegesen másképp reagáltak az agy megfelelő területei, mint a semleges hangra. A hangra érzékeny agyterületek tehát már hét hónapos korra kifejlődnek – következtetett Grossmann.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..