Megbékélni és boldognak lenni – kapcsolódással

Esszencia Alapkurzus

Interjúalanyunk, Dr. Menis Yousry a Londoni Egyetemen (University of London) szerezte diplomáját és doktorátusát család- és rendszer-pszichoterapeutaként.12 évig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott vezető családterapeutaként. Az elmúlt 20 évben személyiségfejlesztő kurzusokat dolgozott ki és szervezett az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Magyarországon, Svédországban és Oroszországban, többször szerepelt a televízióban és rádióban, munkássága során több ezer embernek segített már világszerte. Évente több alkalommal Magyarországon is tart önismereti kurzusokat.

A sorozat előző részeiben a szülő-gyermek kapcsolat béklyójáról, a boldog és később sikeres gyermek nevelésről, az anya-apa-gyermek-nagyszülő kapcsolatokról, illetve a közösségbeli fejlődésről beszélgettünk.

Ha nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel

Így a végére szeretném, ha az olvasók jobban megismernék az Esszencia folyamatokat. Én magam elvégeztem az Alap, a Haladó és a Kapcsolati kurzusokat és nagyon mély felismeréseket kaptam magammal és az emberi kapcsolataimmal kapcsolatosan. Szóval én abszolút jó szívvel ajánlom a kurzusokat bárkinek, de érdekelne az Ön nézőpontja is, hiszen 15 éve megalkotta ezt a csodálatos önismereti kurzust, amely 10 éve Magyarországon is elérhető – csodálatos és felkészült tolmácsok segítségével bárki számára érthető minden. Ön szerint miért érdemes egy kisgyermekes szülőnek eljönni az Esszencia Alapkurzusra?

Korábban említettem már, hogy annak érdekében, hogy boldogok legyünk mindenek előtt magunkon kell dolgozni. Ha mi jól érezzük magunkat, akkor máris egészen más közeget teremtünk a gyermekeinknek és ebben a közegben ő is jól fogja érezni magát. Az Esszencia Kurzusok lehetővé teszik az emberek számára, hogy megbékéljenek és boldogok legyenek – a gyermekeinknek meg pont erre van szükségük a szülőktől.

A megbékélés nagyon fontos itt, ugyanis ha van egy lezáratlan ügyünk, akkor amiatt leszünk boldogtalanok, és ha boldogtalanok vagyunk, akkor nem vagyunk elérhetőek a gyermekeink vagy éppen a párunk számára. A kurzusokon azzal foglalkozunk, hogy minden ilyesmit lezárjunk és elérhetőekké válunk ezáltal a gyermekeink számára.

Létezik egy olyan szabály, hogy aki gyermeket vár nem jöhet el az Esszencia kurzusokra. Mi ennek az oka?

A magzat teljesen átérzi a szülők érzelmeit, különösen, ha az állapotosság már a harmadik trimeszterben van. Ha ilyenkor az anyuka sok fájdalmat él meg, akkor az kihat a magzatra is. Előfordul a kurzusokon, hogy korábbi negatív élmények előkerülnek, dolgozni kell velük és ennek nem tehetjük ki a magzatot. De ez életben mindig igaz. Ha például egy országban háború dúl és a szülők meg vannak rémülve, akkor a gyermek is megrémül. Ez azért van, hogy felkészüljön a rá váró környezetre, így nem éri akkora sokk – ez is része a belső felépítésünknek.

Megszabadulhat egy gyermek a szülei problémáitól?

Ahogy már említettük 10 éve létezik Magyarországon is az Esszencia folyamatok. Van egy általános vélekedés, hogy a magyarok pesszimistábbak, stresszesebbek, mint a világ többi része. Valóban itt találkozik a legproblémásabb emberekkel?

Az emberek mindenhol egyformák, de az igaz, hogy bizonyos kultúrákban vagy bizonyos országokban mutatkoznak mintázatok, ahogyan az egyéneknek is vannak védelmei. Anglia például egy olyan ország, amit még soha nem igáztak le igazán, senki nem nyomta el őket és ezért a kultúrának alapvető része a szabadság. Magyarországon a veszteségnek van komoly szerepe, ez a kultúra része. Ha egy kultúra megél számos erőszakos cselekményt, akkor az hordozni fogja a bosszú energiáját. Tudjuk a történelemből, hogy valaha egy hatalmas birodalom volt ez az ország és nagy veszteséget élt meg. Ez öröklődik a tudatunkban és ezért azt érzik az emberek, hogy megfosztották őket az erejüktől. Azt figyeltem meg, hogy ebben az országban mintha több lenne az alkoholista, mint a világ többi országában. Ma reggel például sétáltam a Margit szigetnél és gyönyörködtem ebben a csodálatos fővárosban, amit valóban a világ egyik leggyönyörűbb helye és nagyon sok részeget láttam.

Sok boldogtalan emberrel találkozom itt, akik érzik a veszteséget, a vereséget és az igazságtalanságot, amit elszenvedtek, de ugyanakkor itt is zajlik egy olyan dolog, ami az egész világot jellemzi, amiről már beszéltem: az elszigetelődés. Ahhoz még egy gondolat: megfigyelték, hogy olyan országokban, ahol háború dúl kevesebb az öngyilkosság és a szívroham, pedig éppen az ellenkezője lenne logikus. Azonban háború esetén az emberek összefognak és megpróbálnak összetartani, nem a saját világukban élnek, mint például itt, ahol béke van. Ezért is ilyen erőteljes az Esszencia kurzus, ahol az emberek összekerülnek egymással, megérintik egymást és kapcsolódnak, miközben gyógyulnak.

Nagyon sok történetet hallani emberekről, akik az Esszencia kurzusok után hihetetlen változásokon mentek keresztül pozitív értelemben. Önnek van esetleg kedvenc ilyen története?

Több száz történet van egymásra találásokról, gyógyulásokról (konkrétan betegségekből), de van egy, ami különösen megérintett engem. Volt egy lány éppen Magyarországon, aki megosztotta, hogy kislány korában látta, hogy az édesapja egy pisztollyal megpróbálta megölni az édesanyját. Az apát természetesen letartóztatták és ez a lány nem is látta őt, nem is beszélt vele 20 évig. De valamiért megvolt neki a telefonjában az apja telefonszáma – bizonyára az volt a fejében, hogy hiányzik az édesapja, ezért megszerezte az elérhetőségét, de ugyanakkor az is a fejében volt, hogy „ő az a férfi, aki megpróbálta megölni az anyámat!”. Emlékszem úgy volt beírva a telefonszám, hogy a névnél a Barom szó állt.

Van, amikor kockázatot kell vállalni

A szeminárium során úgy döntött, hogy kockázatot vállal és felhívja az édesapját és meg is tette ezt. Az apa azt mondta neki: „Nagyon régóta vártam ezt a hívást!”. A kurzus után találkoztak és kialakult közöttük egy kapcsolat. Talán oka volt, hogy az történt velük ami, nem lehet egy életen át azzal a jelenettel azonosítani az édesapát. Az egyik legmeghatározóbb történet ez volt számomra, soha nem fogom elfelejteni!

Dr. Yousry, nagyon köszönöm az interjút!

Korábbi résztvevők véleménye az Esszencia folyamatokról

 

Dr. Menis Yousry legközelebb 2017. október 6-7-8-án tartja Budapesten az Esszencia Alapkurzust, amely során a szülő-gyermek kapcsolatokat és a siker kérdését is érinti gyakorlatok és előadások vegyítésével. Amennyiben szeretnél egy esélyt adni magadnak, hogy megváltoztasd az életed 3 nap alatt, jelentkezz ide kattintva a szemináriumra.

2017. augusztus 6-ig leadott és befizetett megrendelés esetén 60.000 forint helyett mindössze 35.000 forint a részvételi díj. Kérjük, jelentkezéskor írd be a megfelelő mezőbe, hogy a babafalva.hu oldalon találtál rá az Esszenciára. Kérdés esetén fordulj bizalommal az Esszencia közösséghez annak Facebook oldalán írt üzenetben vagy az info@esszenciafolyamatok.hu címre írt e-mailben!

Jelentkezz ide kattintva a szemináriumra.

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!