Mégis, kinek az élete?

mégiskinek-80x80.jpg

A börtönökben még mindig 2006 őszét írják? – tette fel a kérdést október 18-i interpellációjában Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője. Több képviselőnő is meglátogatta Dr. Geréb Ágnest a börtönben, ahol az említett interpelláció szerint „a beszélőre lekísért doktornőt a beszélő előtt és – mint utólag megtudtuk – utána is teljes testi motozásnak vetettek alá, amely egy nyitott ablaknál való meztelenre vetkőztetéssel és testnyílásaiba való betekintéssel járt.”

Dr. Geréb Ágnesre, a magyar otthonszülési mozgalom nemzetközileg elismert, ám Magyarországon a mindenkori hatóságok által kuruzslóként üldözött úttörőjére súlyos börtönbüntetés is várhat, ha a bíróság az ellene indított perben bűnösnek mondja ki.

Ez az írás azonban nem róla szól elsősorban.  Hanem arról, hogy húsz évvel a rendszerváltás után kiderült, hogy a demokrácia királya meztelen. Hogy a nők alapvető emberi jogai, köztük a saját testünk feletti önrendelkezési jogunk, s reprodukciós jogaink általában nem tartoznak az újsütetű magyar demokrácia főáramába. S hogy ha e jogokért valaki síkraszáll, akkor a középkori boszorkányüldözésekre emlékeztető brutális elhallgattatásra számíthat.

Úgy tűnik, hogy Dr. Geréb Ágnes három héttel ezelőtt kezdődő újabb meghurcolása mintegy gyutacsként szolgálva lobbantott lángra egy, a mélyben láthatatlanul rejtőző női elégedetlenséget. A rendszerváltás két évtizede során a magyar nők alig hallatták hangjukat a politika, a közélet porondján, pedig mindenről van markáns véleményük és nagyon elégedetlenek. Ám ezt eddig jórészt csak a színfalak mögött osztották meg egymással. A magyar nők nem vonultak az utcára, nem demonstráltak az őket folyamatosan diszkrimináló politikai döntéshozatal, vagy a munkáltatók nő- és családellenes jogsértő és megalázó magatartása ellen.

A cikk folytatását a MiNők.hu portálon olvashatod>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA részletek eleganciája
Következő cikkA leválás első lépcsője, avagy anya újra nyomoz

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..