Mégsem nélkülözhetetlen a halolaj a terhesség során

halolaj a terhesség során

Nem sikerült tudományos bizonyítékot találni arra, hogy a terhesség alatt szedett halolaj csökkenti a szülést követő depresszió gyakoriságát, állítják az Adelaide Egyetem kutatói. Maria Makrides professzor szerint, aki elismert kutatója az egyetemnek „sajnos az eredmények azt sem támasztották alá, hogy a táplákélkiegészítő terhesség alatti szedése elősegítené az újszülöttek idegrendszerének és nyelvi készségeinek fejlődését.”A kísérletek öt éve zajlanak. Ennek során a nők egyik felének halolajat, másik felének növényi olajat tartalmazó kapszulákat kellett szedniük terhességük során.

A vizsgálatban nem tapasztaltak statisztikailag jelentős mértékű különbséget a szülést követő depresszió gyakoriságában, de az újszülöttek idegrendszerének fejlettségében sem. 18 hónapos korukban nem volt jelentős különbség a 700 megvizsgált gyemek nyelvi készségeiben sem. „Bár tudományosan igen kevéssé megalapozott, a kismamáknak terhességük során sokan a halolaj bevitel növelését javasolják. A gyógyszeripar ezt regeteg halolaj készítménnyel támogatja, arra hivatkozva, hogy javítja mind az édesanya, mind magzata agyi működét” – írja a tanulmány, amely a Journal of the American Medical Association aktuális számában jelent meg.

forrás: Medipress
fotó: pixabay.com
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkFogszabályozás és szájhigiéne
Következő cikkAz ikrek már az anyaméhben is simogatják egymást