Megszületett Katalin hercegnő és Vilmos herceg kislánya

Lánya született szombaton Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és újszülött gyermeke szombat este haza is tért a kórházból.

A gyermek a negyedik a brit trónutódlási sorban,  Károly trónörökös – Vilmos édesapja -, valamint Vilmos és a hercegi házaspár elsőszülöttje, a 21 hónapos György herceg után. Vilmos és Katalin leánya így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

Az újszülött 3700 grammal jött a világra londoni idő szerint délelőtt 8:34 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 9:34 órakor. A Kensington-palota – a házaspár londoni rezidenciája – a hírt csaknem háromórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 89 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették.

kiralyi_baba

Gyorsan lezajlott a szülés

Katalint szombaton reggel 6 órakor vitte be férje autóval az észak-londoni Paddington városrész St. Mary’s nevű kórházának szülészeti magánklinikájára. A gyermek két és fél óra múltán megszületett, sokkal gyorsabban, mint bátyja. György herceg 2013. július 22-én jött a világra. Katalint aznap szintén reggel 6-kor vitték be ugyanebbe a londoni kórházba, György azonban csak tíz órával később, nem sokkal négy óra után érkezett meg.

Az udvar Katalin várandóssága idején végig kitartott azon hivatalos álláspontja mellett, hogy Vilmos és hitvese nem tudta előre második gyermeke nemét. Károly trónörökös, a gyermek nagypapája néhány nappal ezelőtt, egy vidéki látogatásán közölte ugyanakkor, hogy nagyon örülne egy leányunokának. A brit sajtó és a londoni fogadóipar innentől kezdve gyakorlatilag biztosra vette, hogy Katalin hercegnő kislányt vár.

Mi lesz a kis hercegnő neve?

Vilmos és Katalin leánygyermekének nevét várhatóan a következő napokban jelentik be. A YouGov közvélemény-kutató cég mindazonáltal már a gyermek világra jötte előtt megkérdezte az alattvalókat arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki.

A legtöbben, 12 százaléknyian Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana hercegnő nevét választották. A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal. A Charlotte Károly trónörökös angol nevének – Charles – női változata, Alice pedig a dédnagypapa, II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg édesanyjának neve volt.

A londoni fogadóirodák is szinte biztosra veszik – ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálják fogadásra -, hogy a hercegi újszülött várhatóan több neve közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel – tehát kis pénznyeremény-ígérettel – szerepel a fogadási lehetőségek között az Elizabeth – Erzsébet – név is, tekintettel a királyi dédnagymamára.

Katalint és az újszülöttet a nap folyamán rövid időre meglátogatta a házaspár elsőszülött gyermeke, akit Vilmos vitt a közeli Kensington-palotából a kórházba. Vilmos ezután hazavitte Györgyöt, majd visszatért Katalinért és az újszülött kislányért, és nem sokkal később hármasban, a herceg által vezetett autóval, az összegyűltek hatalmas üdvrivalgása közepette távoztak a kórházból.

A kis hercegnő nevét hétfőn hozták nyilvánosságra.

MTI, Fotók: The Telegraph