Mellimplantátum: rémhírek és tények

A plasztikai és égéssebészeti országos szakfelügyelő főorvos, Dr. Molnár Csaba szerint indokolatlan a pánikkeltés: a nem tökéletes mellimplantátumok és az emlődaganatos megbetegedések között nincs összefüggés.

Kiszakadó mell implantátumok

A francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2010. március 29.-én felfüggesztette a Poly Implant Prothese (PIP) cég által gyártott emlő implantátumok forgalmazását és felhasználását amiatt, hogy az elvégzett vizsgálatok adatai szerint a gyár nem megfelelő minőségű alapanyagot használt a gyártás folyamatában, ezért ezek az implantátumok gyakrabban szakadtak ki és emiatt több páciensnél kellett elvégezni az implantátumok eltávolítását és cseréjét.

Pánikkeltés

Ezt követően a különböző sajtó orgánumok számos alkalommal tudósítottak a legkülönfélébb módon kiszínezve és eltorzítva a valóságot. Legutóbbi híradások már rákkeltő anyagról és azonnali implantátum kivétel szükségességéről szóltak, nem kis pánikot előidézve a PIP implantátum beültetésen átesett nők körében, sőt azok közül is sokan kétségbe estek, akik más gyártmányú implantátumot kaptak az elmúlt években.

Mindenre kiterjedő vizsgálatok

A 2010. márciusban történt betiltás után közel egy évig tartó, mindenre kiterjedő vizsgálatokat folytattak a gyártótól lefoglalt és az időközben eltávolításra került implantátumokkal. Ezen vizsgálatok egy része az implantátumok fizikai tulajdonságait tette próbára, másrészről vizsgálták a gyártáshoz használt szilikon hatását az élő szövetekre. A vizsgálatok eredményét a francia egészségügyi hatóság (AFSSAPS) 2011. április 14.-én tette közzé és egyúttal megfogalmazták ajánlásaikat a PIP implantátum beültetésen átesett nők ellenőrző vizsgálatára és nyomon követésére.

Az eredmények

A 2011 április 14-i hatósági nyilatkozat megállapításai, melyet a francia hatóság honlapján közzé is tett, a következők:

• A különböző mintákból választott implantátumok eltérő fizikai tulajdonsággal rendelkeznek, emiatt a gyártó nem mindegyik terméke szakadékonyabb az átlagosnál.
• Az implantátumok töltésére használt szilikon zselé kiszakadás esetén a környező szöveteket irritálja – kémiai izgalomba hozza – emiatt un. steril gyulladás alakulhat ki.
• A biológiai tesztek eredménye azt mutatta, hogy a PIP implantátumokban használt szilikon sem sejtkárosító, sem pedig genetikai állományt károsító, azaz rákkeltő hatással NEM rendelkezik.
• A szivárgó, vagy kiszakadt implantátumokból a szilikon részecskék eljutnak a környező nyirokcsomókba, azok megnagyobbodását okozzák.

A szakhatóság ajánlása

Ezek ismeretében  a hatóság  következő ajánlásokat fogalmazta meg:
• A PIP implantáltak fél éves gyakorisággal kerüljenek orvosi ellenőrző vizsgálatra.
• A kiszakadásra gyanús esetekben mindkét oldali implantátumot el kell távolítani.
• A megnagyobbodott nyirokcsomók közül csak azt kell eltávolítani, amelyik a méreténél fogva panaszt okoz, de nincs szükség az összes nyirokcsomó kivételére.
• Mérlegelni kell az ép PIP gyártmányú implantátumok elővigyázatosságból történő cseréjét akkor, ha azt a páciens kéri.

Kétségbeejtő számadatok, melyek az implantátumoktól függetlenek

Eddigi időpontig a PIP implantátum beültetésen átesett nőknél talált daganatos betegségek esetszáma:
• emlőtumor: 6
• más szervi daganat: 2

Ugyancsak fontos adat, hogy a női népesség körében implantátum beültetéstől függetlenül a mellrákos betegség előfordulása igen magas: egyes országokban minden 8. más országokban minden 12. nő élete folyamán emlőrák fejlődik ki. És annak az esélye, hogy valaki emlőrákban haljon meg 3%, tehát minden 30. nő halálát emlőrák okozza.

Nincs kimutatható összefüggés a felderített daganatos esetek és a PIP implantátumok között, tehát nincs arra vonatkozó adat, vagy bizonyíték, hogy a PIP implantátumoknak szerepe lenne ezen betegségek előidézésében.

A PIP implantátumot viselő nőknek nincs nagyobb esélye emlő daganat kialakulására, mint egyéb típusú implantátum viselő nőknek, illetve azoknak, akiknél nem történt implantátum beültetés.

Indokolatlan pánik

Mindezek alapján sem sürgős implantátum kivételt, sem kötelező PIP implantátum eltávolítást nem rendeltek el a francia egészségügyi hatóságok. Minden a médiában megjelenő olyan hír, ami ezzel ellentétes valótlan, megalapozatlan állítás, egyedüli célja a szenzáció keltés. Ezzel együtt indokolatlanul pánikot kelt az érintet nők körében, mondta el Dr. Molnár Csaba főorvos.

(A francia hatóság weboldala: afssaps.fr)

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..