Mellrák szűrés: mammográfia, önvizsgálat

mammográfia

A mellrák okozta halálozás magas. A KSH adatai szerint Magyarországon a 100.000 nőlakosra számított halálozás tehát 46.6 volt. Ez azt jelenti, hogy minden 47. nő emlőrák következtében hal meg! A halálozási ráta az évek során meredeken emelkedett és ezen a nemzetközi összehasonlításban magas szinten stabilizálódni látszik. Az évenkénti új megbetegedések száma – a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint – hozzávetőlegesen 8000.

Mell elváltozásai

Mastopathia

Kialakulásának hátterében hormonális zavar van. A zavar következtében az emlő kötőszöveti állománya megszaporodik, a tejmirigyek kitágulnak, a tejlevezető csatornákban hámburjánzás indul be. Az emlő tömött, göbös tapintatúvá válik, fájdalmas lesz.

Tünetei:

 • fájdalom – általában a menstruáció előtti időszakban jelentkezik, munkavégzéskor fokozódhat.
 • az emlő körülírt vagy teljes állományra kiterjedő tömöttsége
 • esetlegesen váladékozás az emlőbimbóból.

Teendő:

 • nőgyógyász felkeresése a kivizsgálás megkezdése és a diagnózis felállítása céljából
 • fájdalmas időszakban az emlő borogatása
 • kényelmes melltartó viselése.

Jóindulatú daganatok

Emlődaganatok mintegy 20%-a tartozik ide. Fiatalabb életkorban gyakoribb (20 – 35 év között van a csúcs).

Tünete:

 • általában egy (ritkán kettő-három) fájdalmatlan csomó
 • tapintással érezhető, jól elmozgatható, golyó alakú (2-3 cm átmérő)

Teendő:

 • nőgyógyász felkeresése a kivizsgálás megkezdése és a diagnózis felállítása céljából
 • kényelmes melltartó viselése.

Szabály: daganat az emlőbe nem való, ezért el kell távolítani és szövettanilag meg kell vizsgálni!

Emlőrák

Leggyakrabban a 35 – 60 év között fordul elő, általában az egyik emlőben fejlődik ki, de mintegy 30%-a egyszerre jelentkezik mindkét mellben.

Tünete:

 • fájdalmatlan csomó tapintható (általában az emlő külső, felső negyedében)
 • bőr behúzódása (narancshéj tünet)
 • emlőbimbó behúzódása, magasan állása
 • nem gyógyuló bőrelváltozás, seb

Teendő:

 • nőgyógyász felkeresése a kivizsgálás megkezdése és a diagnózis felállítása céljából
 • kényelmes melltartó viselése.

Szűrés – a mellrák korai felfedezése

A fejlett egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban egyre kiterjedtebben működtetnek szervezett emlőszűrési programokat. Ennek nyilvánvaló magyarázata az, hogy az emlőrák okozta halálozás mérséklésére rendelkezésre álló stratégiák közül ez idő szerint a korai felismerés és a korai kezelés a legígéretesebb eljárás.

A 10 mm-nél nem nagyobb átmérőjű, tehát a tapinthatóság határán belüli primer daganatos gócok mellett is már mintegy 15-20%-os valószínűséggel akadhatnak áttétek. A szűrővizsgálat tulajdonképpeni célja tehát nem egyszerűen az emlődaganatok kimutatása, hanem a még nem tapintható tumorok felkutatása az emlőkben. Az emlőszűrés céljaira három módszer alkalmazásának vannak támogatói, a módszerek tényleges alkalmassága azonban korántsem azonos. E módszerek

 • az emlők lágyrész röntgenvizsgálata, a mammográfiás vizsgálat
  • képet tud alkotni nemcsak az emlő állományában fejlődő kicsi, akár 5 mm átmérőjű rákról, hanem szerkezeti átépülés jelenlétében még a rejtetten növő, nem tapintható daganatokat is megbízhatóan tudja kimutatni.
 • a klinikai, vagy fizikális emlővizsgálat, azaz az emlőknek gyakorlott szakszemélyzet által történő módszeres áttapintása
  • önmagában nem remélhető a szűrés tulajdonképpeni céljának elérése, csak viszonylag kisebb, viszonylag kedvezőbb klinikai stádiumbeli tapintható elváltozások kimutatása. Ez ugyan több a semminél, a szakterület mai állása szerint azonban a tapintásos emlővizsgálat önmagában nem tekinthető szűrővizsgálati módozatnak. A mammográfiás vizsgálat kiegészítéseképpen, azzal együtt gyakorolva növelheti a szűrővizsgálat eredményességét.
 • az emlők önvizsgálata.
  • önmagában nem szűrővizsgálati módszer, ennek ellenére tanítani kell a lányoknak és asszonyoknak. Hangsúlyozni kell, hogy rendszeresen és módszeresen kell gyakorolni.
  • szakmai ajánlás: a 20 évnél idősebb nők hónapról-hónapra, a menstruációt követő 5-7. napon, amikor az emlők puhák és jól áttapinthatók, a már menopauzában lévők pedig a hónap egy meghatározott, szabadon megválasztott napján végezzék az önvizsgálatot.

Mammográfia

A mammográfiás vizsgálat korszerű készülékekkel felszerelt, korszerű alapelvek szerint kiképzett és a szűrési mammográfiában kellő jártassággal rendelkező szakszemélyzettel ellátott radiológiai szakintézetben, kórházi radiológiai osztályon szervezett szűrőközpontokban történik. Itt a vizsgálat alkalmával szakképzett asszisztens által végzett tapintásos emlővizsgálatot követően kétirányú mammográfiás felvétel készül mindkét oldali emlőről. A filmeket két radiológus szakorvos egymástól függetlenül – a nemzetközi gyakorlatban egységesen alkalmazott elvek alapján és terminológiát használva – értékeli és leletezi.

A negatív vizsgálati eredményt adó esetekben az asszonyokat 2 év elteltével ismételt vizsgálatra hívják meg; ilyenkor egyirányú, vagy kétirányú mammográfiás felvétel készülhet, az első vizsgálat eredménye szerint.

A mammográfiás vizsgálattal nem-negatív esetekben az asszonyokat további, tisztázó vizsgálatokra hívják vissza. Szakorvosi megítéléstől függően, ennek összetevői: klinikai vizsgálat, szükség esetén kibővített mammográfiás vizsgálat, ultrahangos vizsgálat, aspirációs citológiai vizsgálat, szövethenger-mintavétel (un. core-biopszia), sebészi biopszia; mammográfiás, vagy ultrahangos vizsgálattal pozitív, de nem tapintható elváltozások esetén a lokalizálást ultrahangos, vagy stereotaxiás vezérléssel végzik.

A mell önvizsgálata

Álljon szembe a tükörrel leeresztett karral és vállal. Figyelje meg a mellek alakját, vajon látható-e valamilyen bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, vagy valamilyen szokatlan alakváltozás (például a bimbók behúzódása). A megfigyeléseket ismételje meg úgy, hogy mindkét karját a feje fölé emeli.

Tapintsa át melleit úgy, hogy az egyiket, majd a másikat két tenyere közé veszi, és tenyerét függőleges, majd vízszintes irányban csúsztatva mozgatja. Jobb kezének összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozgással kívülről befelé csigavonalban haladva tapintsa át egyik, majd másik mellét.

Kényelmesen hanyattfeküdve, egyik kezét a feje alá, egy kispárnát pedig a válla alá helyezve ugyancsak körkörös mozgással tapintsa át egyik, majd másik mellét; ujjai hegyével tapintsa át a hónalját is. Majd karját a teste mellé helyezve ismételje meg a tapintást egyik, majd a másik oldalon.

Enyhén nyomja meg a mellbimbóit, vajon ürül-e belőle váladék.

Forduljon orvoshoz, ha a bőr megvastagodását, mellében csomót észlel, vagy ha a bimbó váladékozik.

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkKarrierváltás: keresem az igazit!
Következő cikkA menstruációs ciklus