Melyik enneagram típusba tartozol, és hogy hat ez a párkapcsolatodra?

ennegramm

Mindenek előtt annyit mondanék el az enneagramról, hogy szerelmem iránta 2003-ig nyúlik vissza, ekkor kezdtem el tanulni, és azóta is társam az önismereti munkámban. Ami téged illet, első körben azt fontos tudnod, hogy e 3 motiváció közül az egyik igen erősen mozgat téged, bár hogy milyen irányba, az az igazán izgalmas:

  1. A harag

  2. A szeretet

  3.  szorongás

Hogy melyik dominál legerősebben, az három éves korodig dőlt el, de ez még nem minden: a következő négy évben tovább formálódott a személyiséged, és kb. 7 éves korodra kiforrott az alapvető struktúrád, karaktered, ez dönti el, milyenek látod a világot, hogyan állsz a konfliktusokhoz, hogyan véded magad a bántásokkal szemben, és nem utolsósorban hogy milyen párt választasz, velük milyen kapcsolatot tudsz kialakítani, mik a leggyakoribb konfliktusok és miért.

A jó hírem az, hogy ha jól megismered a saját személyiségedet az enneagram tükrén át, az egyúttal megoldást is nyújt számodra abban, hogyan oldd fel azokat a helyzeteket, amik nehézzé teszik számodra a kapcsolatodat, kapcsolataidat.

Na de nézzük a 9 karaktert egyesével!

Az enneagram tudatosan számozza a karaktereket, mert a számok semlegesek. Sokszor kérdezik tőlem, hogy melyik a jó karakter, melyik rosszabb, de nincs olyan, hogy jó vagy rossz karakter. Önmagában az, hogy hányas vagy, még semmit nem mond a lehetőségeidről, a fejlettségedről, a szerethetőségedről – csak arról ad hírt, miben vagy erős, és miben érdemes fejlődnöd.

És akkor íme, lássuk, a 9 karakter hogyan működik párkapcsolati téren – tőmondatokban. Ennyiből még nem fogod tudni meghatározni magad, de első nekifutásnak ízlelgetni tudod, vajon melyik karakter tűnik igaznak rád.

1Az Egyesek

Erősségük: Képesek rendszerben gondolkodni és élni, kézben tartják a dolgokat, a számlák időben be vannak fizetve, az élet körülöttük jól szervezett.

Gyengeségük: Nehezen engednek a spontaneitásnak, ha a struktúraéhségük túl nagy, az meggátolja az örömteli pillanatokban való feloldódás képességét

Párkapcsolataikban: Dominánsak, ők a meghatározók, és elvárják, hogy társuk hozzájuk igazodjon. Erős erkölcsi szabályrendszerüket abszolút igazságnak tartják, mindenkit elítélnek, aki annak nem felel meg, ezért párjaiknak sokszor bűntudatuk van és kisebbségi érzésük.

2A Kettesek

Erősségük: Az odaadásra való képességük egyedülálló. Nagyon szeretnek adni, kiszolgálni, nagyszerűen érzik, mire van szüksége a környezetüknek, és ki is elégítik ezeket a szükségleteket.

Gyengeségük: Önmaguk szükségleteiről elfeledkeznek, nem merik nyíltan kérni azt, amire vágynak, és rejtve elvárják, hogy cserébe a sok szívességért, a környezetük is ilyen figyelmes legyen velük, mint amilyenek ők. Ezért folyton csalódnak.

Párkapcsolataikban: Mivel nem hiszik el, hogy szerethetők, folyton tesznek valamit (adnak és adnak) annak érdekében, hogy a párjuk megadja nekik a szerethetőség érzését. Viszont mivel nem mondják ki, mitől éreznék magukat szeretve (sokszor fogalmuk sincs, mitől éreznék ezt), vágyakozásuk általában kielégítetlen marad, ezért manipulatívakká válhatnak (amiről szintén nem tudnak).

3A Hármasok

Erősségük: Jó formájukban ösztönzőek, nagyon jól motiválják a környezetüket. Ragyogóan néznek ki, öltözéküket a tökéletesség jellemzi, ügyesen érik el céljaikat.

Gyengeségük: Ha sikeréhségük csapdájába esnek, bármit feláldoznak azért, hogy megkapják, amit akarnak. Motivációjuk manipulációvá válik, erkölcsi iránytűjüket elfújja a szél.

Párkapcsolataikban: Általában olyan társat választanak, aki külsőre megfelel a saját pozíciójuknak, presztízsüknek, aki jól mutat mellettük. Ez sokkal fontosabb számukra, mint a belső értékeik. Kapcsolataik csak addig tartanak, amíg nem túl kényelmetlenek, és amíg a társuk teste, öltözéke nem hoz rájuk szégyent.

4A Négyesek

Erősségük: A finom színek, formák, illatok egyedi misztikumát hozzák létre önmaguk körül. Különös érzékük van az anyagokhoz, művészetekhez, általában kifinomult a lényük.

Gyengeségük: Könnyen süllyednek melankóliába, a világot sokkal sötétebb helynek élik meg, mint amilyen az valójában. Ennek a búval átitatott létezésnek igen sok szomorú zeneművet köszönhetünk.

Párkapcsolataikban: Általában nehezen létesítenek párkapcsolatot, ha mégis, azok ritkán tartanak sokáig. Mivel érzelmeiket gyakran túlzóan élik át, túlzottan is kommunikálják, ami szeszélyessé teszi őket, ez pedig elriasztja a párjukat.

5Az Ötösök

Erősségük: Elképesztő agyi kapacitásuk mentálisan a legtöbb ember fölé emeli őket. Elmerülnek a világ objektív megismerésében, mélységesen vonzzák őket az egzakt tudományok, és rengeteg információt gyűjtenek és rendszereznek magukban.

Gyengeségük: Távol tartják maguktól az embereket. Általában nem értik a viccet, kínosan érzik magukat az iróniától, nem rendelkeznek öniróniával, fogalmuk sincs, mikor miért, hogyan érintik egymást az emberek, félnek segítséget kérni.

Párkapcsolataikban: Mivel rettegnek a kiszolgáltatottságtól, nem „beszélik” a nonverbális üzeneteket, teljesen elbizonytalanítja őket minden, ami nem kiszámolható, márpedig az érzelmek erősen kívül esnek az egzakt világon, minden résen akadályozzák azon keveseket, akik hozzájuk közel szeretnének kerülni. Ha véletlenül meghitt pillanat jön létre, azt széttörik, és ellökik maguktól azt, aki vonzódik hozzájuk.

6A Hatosok

Erősségük: Nagyon jó szervezők. Jól fel tudnak készülni a váratlan helyzetekre is, nagy segítséget jelentenek a vezető pozícióban lévő embereknek. Lojálisak, megbízhatóak.

Gyengeségük: Ha megrendül a bizalmuk, gyanakvóakká válnak, megkérdőjelezik a vezető pozícióját vagy a barátaik hűségét, és hirtelen döntést hozhatnak anélkül, hogy utána járnának a tényeknek. Ezzel akár több év közös munkáját vagy barátságát döntheti romba.

Párkapcsolataikban: Többnyire domináns partnerük mellett kiegészítő szerepet vesznek föl, az idő nagy részében alárendelődve, ritkábban pedig ellene feszülve. Ha gyermekkorukban verték őket (ami gyakori a Hatosoknál), akkor nem csupán bántalmazó partnert választanak, de akár öntudatlanul ők maguk provokálják is a fizikai bántalmazást.

7A Hetesek

Erősségük: Ha valaki árasztja magából az életörömöt, az a Hetes. Életművész, végigszörföl az élet hullámain, gyakran világutazó.

Gyengeségük: Az állandósággal komoly konfliktusban állnak, a szabályokkal, az időkeretekkel ugyanúgy. Könnyen elcsábulnak, általában nem túl megbízhatóak.

Párkapcsolataikban: azt várják párjuktól, hogy folyamatosan rajongjon értük, de nem tesznek annyit a kapcsolataikba, mint amennyit kivenni szeretnének belőlük. Ezért újabb és újabb partnert keresnek, hátha az új majd jobban, erősebben fejezi ki szerelmét és csodálatát a Hetes felé.

8A Nyolcas

Erősségük: Nagy mentális erejüket arra használják, hogy jobbá tegyék a világot. Összetartó csoportokat, cégeket hoznak létre, amelyben a gyengéket megvédik, az igazságtalanság ellen kiállnak.

Gyengeségük: Rossz formájukban megalomániájuk egyre nagyobb hatalom megszerzésére sarkallja őket, és ők válnak azokká a zsarnok elnyomókká, akik ellen annak idején küzdöttek. Annyira félnek a bántástól, hogy félelemben tartják a környezetüket, nehogy bárki árthasson nekik.

Párkapcsolataikban: Heves érzelmeiket általában könnyen fejezik ki, legyen az a szerelmük, a fájdalmuk vagy a haragjuk. Ezzel részben lenyűgözik, részben halálra rémítik partnerüket. Odaadóak, hűségesek, amíg a másikra nagyon meg nem haragszanak, utána manipulatívak és bosszúállók.

9A Kilencesek

Erősségük: Mivel folyamatosan békére törekszenek, a konfliktusokat a kiegyenlítődés felé viszik. Béke, nyugalom lengi őket körül, egyenletesen, megbízhatóan dolgoznak, ha nem is túl gyorsan.

Gyengeségük: A béke fenntartása érdekében nagyon sok haragjukat nyelik le, amit indokolatlan helyzetekben zúdítanak a hozzájuk legközelebb élőkre, és ami megterheli a testüket is, komoly pszichoszomatikus tüneteket okozva, leginkább magas vérnyomást és szívbetegségeket. Nehezen döntenek, ha valakinek ezzel fájdalmat okoznak, vagy haragot váltanak ki.

Párkapcsolataikban: Nagy érzelmi terhelést bírnak el, ám mivel ez azzal jár, hogy nem állnak bele a konfrontatív helyzetekbe, az elsikált, elhallgatott helyzetek nem  tudják a felszínre hozni a kapcsolatban lévő problémákat. Így a párkapcsolatuk többnyire dinamikátlanná válik, béke helyett a béke illúziója mögött feszülő problémák pedig kimondatlanok, így megoldhatatlanok.

Hogyan van ez összefüggésben a 3 alapvető motivációval?

Az erre való válasz hosszabb időt vesz igénybe. Ha kíváncsivá váltál, te melyik karaktertípusba tartozol, és hogyan tudod a legtöbbet kihozni magadból párkapcsolati téren, akkor gyere el október 15-én az előadásomra.

10Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Cserményi Csilla Virág Flo mottója: "Legyen jó a párkapcsolatod!" 2007 óta tart önismereti csoportokat és egyéni beszélgetéseket olyan embereknek, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek. 4 gyermek édesanyja, önismereti táborok, csoportos és egyéni foglalkozások megalkotója. A párkapcsolati problémák különböző kérdéseiről rendszeresen nyilvános előadásokat tart.
Előző cikkTermészetes csemegék a SPAR-tól
Következő cikkMég több bölcsödei és óvodai férőhely lesz

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.