Mennyire szólhatunk bele gyerekeink öltözködésébe?

gyerekek öltözködése

A kérdés jó, első körben azt mondanám rá, hogy talán annyira, amennyire azt érezzük, hogy beleszólhatunk a gyerekeink életébe… Hiszen az öltözködés az életünk – kinek fontosabb, kinek kevésbé fontos – része.

Persze nekem 3 éves a kisfiam, így lényegében még csak olyan jellegű vitáink vannak, hogy Ő a Mancs őrjáratos pólót akarja felhúzni a Thomas-os helyett. Gondolom minden anyának ismerős az a szitu, hogy az, amelyik éppen a preferált, szinte minden egyes alkalommal a szennyestartó mélyén lapul valahol, és ebből hatalmas hisztik születnek kora reggel…

A gyerekek különböző korban ébrednek öntudatra az öltözködés területén. Van, aki már 2 évesen ragaszkodik bizonyos ruhadarabokhoz, de van, akinek még 12 évesen is az anyukája pakolja ki az aznapi szettet elindulás előtt. És őszintén szólva, nem tudnék nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb. Van olyan, akinek ez, és van olyan, akinek az, mindenki döntse el saját maga!

A jóízlés tanulható

A jó ízlést egyrészt örököljük, másrészt meggyőződésem, hogy hozzuk magunkkal otthonról.  Hiszen nem úgy születik valaki, hogy már tudja, hogy ne vegyen fel fehér zoknit az öltöny mellé. Ezeket mind-mind tanuljuk az életünk során, egyszerűen beépül az életünkbe.

Ezért tartom például nagyon fontosnak azt, hogy anyaként adjunk magunkra, mert ha egy kislány azt látja már pici korában, hogy az anyukája csinos, jól öltözött, netán rendszeresen sportol, fodrászhoz jár stb., akkor ez lesz neki a normális, egy olyan világban nő fel, ahol a nőiesség, a magunkkal való törődés fontos szerepet kap az életben. És ezt viszi tovább magával. Lehet papolni arról, hogy márpedig legyél mindig jól ápolt, és mindig tiszta legyen a cipőd, mielőtt elindulsz otthonról, de ha mi – szülőként – nem így járunk el, akkor egyből hiteltelenné válunk. És a gyerekünk nem is fog hallgatni ránk – tegyük hozzá, tök jogosan.

Az öltözködést is tanítani kell

Szerintem a gyerekeinket tanítani kell az öltözködés íratlan szabályaira, hisz azt is elmondjuk nekik, hogy „Nem, a fiúk nem hordanak szoknyát, hosszú gyöngy nyakláncot és magassarkút”. Teszem hozzá ennek ellenére, ha Ő ki akarja próbálni itthon, akkor miért is ne? Van olyan, hogy a kisfiamra rájön a hoppáré és a magassarkúmat próbálgatja, mert az milyen vicces. Persze ilyenkor az apja kiakad, hogy Te jó ég, mi lesz ebből??! De szerintem hagyni kell, próbálja csak ki – amúgy is több pasira ráférne, hogy néha kipróbálja, hogy milyen kínokat élünk át egy-egy magassarkúban. Mert azt tudják mondogatni, hogy ilyen szexi meg olyan szexi, de ha fél kilométert kellene lesétálniuk benne, többen feladnák 20 méter után.

Celine Dion 2 éves kisfia
Celine Dion 2 éves kisfia magassarkúban

Ugyanígy vagyok a többi öltözködési szabállyal is: meg kell tanítani a gyerekeket a helyes és stílusos öltözködésre. Hogy lesz harmóniában a megjelenésed, hogyan párosítsd a cipődet a többi ruhádhoz, mihez mi illik, neked milyen állnak jól stb. A lányoknál ez talán könnyebb, hiszen ők amúgy is érdeklődőbbek öltözködési téren, de a fiamnál én ugyanolyan kötelességemnek tartom ezt.

És hogy mikor jön el az az idő, amikor már nem tudunk beleszólni?

Emlékszem. volt olyan időszakom – kb. 12-13 éves lehettem – amikor a hasvillantós póló volt a menő, és levágtam egy-két pólómat, hogy én is a vagány kamaszok közé tartozhassak. Persze anyukám nem engedte, hogy ilyenben menjek iskolába, így a lépcsőházban, vagy a suli mosdójában öltöztem át (huu, lehet, hogy ezt azóta nem is mondtam neki.. utólag is bocsi Anya 🙂 ).

Azt látom, hogy sok kiskamasz ugyanebbe a hibába esik, mint amit én műveltem akkoriban. Látja a többi lányt, hogy milyen kihívóan öltözködnek, és azt gondolja, hogy attól lesz valaki nőies és szexi. Ekkor le kell ülni velük beszélgetni és el kell mondani nekik azt, amit a tréningjeimen is tanítok:

Sokan azt gondolják, hogy attól „jó NŐ” valaki, ha például olyan dekoltázst villant, amiből kilátszik a csipke melltartó, vagy egy olyan rövidnaciban jár-kel, amiből kilóg a fél feneke.

Öltözz úgy, ahogy akarod, hogy bánjanak veled!

Ha olcsónak öltözöl, akkor úgy is fognak kezelni! Lehet bármilyen szép tested, ne mutass belőle ízléstelenül sokat fűnek-fának, tartsd meg ezt az arra érdemeseknek. Hidd el, a férfiak lehet, hogy megkívánják ezeket a lányokat, de soha nem fogják Őket igazán tisztelni. Szeretnéd, hogy tiszteljenek? Akkor öltözz is úgy!

Mindenesetre azt tudatosítsuk magunkban, hogy az öltözködéssel sok mindent kifejezünk. Így a gyerekeink is ezt teszik, amiből sok minden leszűrhető.

Ha éppen a kiskamaszunk csak feketében jár, akkor tudjunk róla, hogy éppen a világgal van problémája. A fekete szín energiája megvéd, bezár, biztonságot nyújt. Figyeljünk rá jobban, de ne bántsuk azért, mert most éppen ezt a korszakát éli. Majd elmúlik.

Az is előfordulhat, hogy a gyerekünk éppen feltűnési viszketegségben szenved, kékre festi a haját, vagy olyan ruhákat párosít egymással, amiket abszolút nem kellene. Ekkor valószínűleg  több figyelemre vágyik, törődésre, szeretetre. Ez lehet a mi szeretetünk is, de elképzelhető, hogy a baráti társaságában, ismerősi körében vágyik valaki figyelmére. Előbb-utóbb ez is elmúlik, csak győzzük kivárni.

Véleményem szerint annál inkább el kell engednünk gyerekeink kezét, minél idősebbek lesznek. Szerethetjük, félthetjük és óvhatjuk őket, de előbb-utóbb úgyis a saját bőrükön kell megtapasztalniuk az életet. És bíznunk kell abban, hogy elég jók voltunk, és átment az, amit át szerettünk volna adni.

Erről a témáról a Gyermeknevelés rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Világéletemben érdekelt a stílus, a megjelenés, az esztétika, a kreativitás, az emberek fejlesztése. A stílus számomra egy önkifejezési mód, minden egyes nap, amikor megjelenünk valahol, üzenünk valamit a világnak a külsőnkkel. A célom, hogy megmutassam az embereknek, hogy mivel mit üzennek, hogy megtalálják önmagukat, a saját stílusukat, hogy felismerjék, hogy mennyire szépek, és különlegesek, és ezt hogyan tudják hangsúlyozni a megjelenésükkel, és megfelelő színekkel, ruhákkal.
Előző cikkDia útja – Egy cukorbeteg anyuka útja a felfedezéstől a kezelésig
Következő cikkCsaládok Budapesti Világtalálkozója

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..