Mennyit hízunk az ünnepek alatt?

hízás ünnepek alatt

Az agipilates.hu ez év januárjában ezer nő megkérdezésével online kutatást végzett mely arra kereste a választ, hogy mennyit hízunk a nagy karácsonyi evés-ivás során és mennyi ideig maradnak rajtunk az ünnepek alatt felszedett kilók.  A válaszadók 77 százaléka szedett fel plusz kilókat az ünnepek alatt a Karácsonytól szilveszterig tartó időszakban!

A válaszadók ötöde, azaz mintegy 20 százaléka hízott 3-4 kilót a saját bevallása szerint. Ez a 3-4 kilós súlygyarapodás az egy hetes ünnepi időszakot tekintve nagyon sok.

A válaszadók fele hízott egy-két kilót, két százalékuk több, mint négy kilót és mindössze 20 százalék tartotta súlyát.

Akik az ünnepek alatt híztak, azoknak az 58 százaléka ugyanannyit, 18 százaléka pedig többet szedett fel az előző év karácsonyához képest. Nekik fokozottan oda kell figyelniük a súlyukra, mert az évek előrehaladtával egyre könnyebben szaladnak fel a kilók és egyre nehezebben tudnak megszabadulni tőlük, ami nem csak esztétikai hanem egészségügyi szempontból sem kívánatos – figyelmeztet a kutatást folytató Simonfi Ági pilates szakértő.

Könnyen jött, nehezen megy: meddig maradnak a plusz kilók?

A felméréséből kiderül, hogy a válaszadók 12 százaléka egyáltalán nem tud megszabadulni az ünnepek során felszedett plusz kilóktól. Vagyis idén Karácsonykor erre rakódnak majd az újabb pluszok. A megkérdezettek felének 1-2 hónapig, egyharmaduknak egy-két hétig tart míg megszabadulnak a nem kívánt kilóktól.

Az ünnepek előtti forma visszanyerése érdekében a válaszadók húsz százaléka kicsit jobban odafigyel a táplálkozásra az ünnepek után, hatvan százalékuk pedig emellett mozogni is kezd. Tizenegy százalék pedig olyan szerencsés, hogy semmit sem kell tennie azért, hogy visszanyerje a súlyát: a felkúszott kilók lemennek maguktól.

Mindössze a válaszadók két százaléka kezd drasztikus fogyókúrába. Ez utóbbi nagyon jó arány, mert mint köztudott, a drasztikus fogyókúra többet árt, mint használ.

„Ünnepek után, januárban, megsokasodik az edzésre járók és az otthon tornázók száma, akik gyorsan le akarnak fogyni. Sajnos a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagy, és sokan feladják. Az a tapasztalat, hogy ahhoz, hogy az első egy-két hét holtpontján átlendüljünk, és ne adjuk fel, gyors sikerélmény kell.

Ezért érdemes a legjobb, leghatékonyabb és legkönnyebben kivitelezhető gyakorlatokat és mozgásformákat végezni, ami hatványozza a siker esélyét, mert gyors eredményt hoz és így kedvet csinál a mozgás folytatásához – fogalmazta meg tanácsait a felmérést végző Simonfi Ágnes pilates szakértő, aki máig több ezer nőt hozott formába.

Hozzátette: ilyen például a legújabb ÁGI Pilates Kedvencek DVD is, amely a legnépszerűbb és leghatékonyabb Pilates gyakorlatokat tartalmazza. Ugyanakkor óvva intett: a legjobb, ha egy kicsit odafigyelünk az ünnepek alatt és nem esszük degeszre magunkat, mert az ilyen hirtelen súlygyarapodás nagyon káros.

Szólj hozzá Te is!