Mérgező szörnyek laknak gyermekeink ruhásszekrényeiben

Greenpeace-aktivisták vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrnak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt, 2014. január 14.-én.
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A Greenpeace új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is. 

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Greenpeace-aktivisták vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrnak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt, 2014. január 14.-én.
Greenpeace-aktivisták vegyi anyagokat jelképező kis szörnyekkel borított ruhákat varrnak az Adidas Andrássy úti márkaboltja előtt, 2014. január 14.-én.

A gyermekruhák nonilfenollá bomló NPE, ftalát és PFC és PFOA, valamint mérgező szerves ónvegyületek és antimontartalmát vizsgálták. A vegyületek károsíthatják a hormonrendszert, az immunrendszert és a szaporítószerv-rendszert.

Egy Adidas-úszóruha PFOA-tartalma magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték, egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11%-os volt. Emellett az NPE-k magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben.

Infinety hirdetés

„Elfogadhatatlan, hogy bár az Adidas korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC -ket is tartalmazott.

Chih An Lee, a Greenpeace kelet-ázsiai Detox-kampányfőnöke így nyilatkozott: „Ez rémálom a szülőknek, akik szeretnének veszélyes vegyi anyagok nélküli ruhákat venni gyermekeik számára. Ezek a »kis vegyi szörnyek« sajnos mindenben megtalálhatóak, az exkluzív luxustermékektől az olcsóbb divatmárkákig. A vizeinket is szennyezik, pedig léteznek alternatívák.”

A Greenpeace Detox kampánya felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.