Mérlegen a szülészetek és a gyerekkórházak

szülészetek és gyerekkórházak

Több mint 100 ezer adatot hozott nyilvánosságra az Egészségbiztosítási Felügyelet a Magyarországon működő kórházakról, rendelőkről. A minőségi mutatók segítségével tájékozódhatunk a kórházakról, összehasonlíthatjuk az intézményeket és rangsort is állíthatunk a számunkra fontos szempontok alapján.

Az Indikátorrendszer 2009 az egyik legátfogóbb adatbázis, 100 ezer adatot tartalmaz, és idén nem csak a kórházak, hanem a járóbeteg-ellátók is szerepelnek az Egészségbiztosítási Felügyelet saját fejlesztésű rendszerében.

Az Indikátorrendszer 2009 elkészítésekor a kórházaknak, rendelőknek összesen 675 kérdésre kellett válaszolniuk. Mivel a nagy intézmények szinte mindegyike visszaküldte az elektronikus kérdőívet, így a felmérés lefedi a magyarországi kórházi ágyak 86, a szakrendelési kapacitásoknak pedig 80%-át. A visszaküldött kérdőívek összegzéséből például kiderül, hogy milyen a betegbiztonság, hogyan reagálnak a panaszokra a szolgáltatók, milyen a szülészetek felszereltsége, hány ágy jut egy kórteremre.

Az érdeklődőknek lehetőségük van arra, hogy az intézményeket összehasonlítsák, vagy egybevessék az országos átlaggal, de az oldal látogatója a számára legfontosabb indikátorokból egyéni táblázatot, sőt az egyes szempontok fontosságának megadásával saját, személyre szabott rangsort is készíthet.

Szülészetek

A megkérdezett intézmények 64 telephelyéről érkezett vissza kitöltött kérdőív szülészeti témában. A válaszadók 17%-ában nincs egyágyas szülőszoba, országos szinten pedig átlagosan 2,8 ilyen szobával rendelkezik egy-egy intézmény.

A szülészetek 95%-a rendelkezik valamilyen vajúdást, szülést segítő eszközzel, mely a legtöbb esetben labda (75%), de az osztályok felében található szülőszék és bordásfal vagy kötél is a vajúdás, illetve a szülés megkönnyítésére.

Mindenhol lehetővé teszik egy nagykorú személy jelenlétét a szülés alatt (ami törvényi előírás), 23%-ban pedig a szülő nőn kívül akár két személy is jelen lehet. A szülészeteknek ugyanakkor csak 75%-a biztosítja térítésmentesen a szülést kísérő személy részére a védőruhát.

64 szülészetből 13 nem felel meg annak a kritériumnak, amely a korai kötődés, bőrkontaktus megteremtése érdekében megköveteli, hogy a baba a szülés után közvetlenül minimum fél órán keresztül az anyával legyen.

44 válaszadó intézményben 90% felett van a rooming-in rendszerű ágyak aránya, ami az édesanya és az újszülött közös helyiségben való elhelyezését foglalja magában.

A szülészetek 13%-ában a szülés utáni ellátás keretében az apának nincs lehetősége az újszülöttel közvetlen fizikai kontaktus létesítésére, csak üvegfalon vagy TV-n keresztül.

Terhesgondozás

A terhesgondozást végző járóbeteg-ellátók mindössze 18%-ban biztosítanak játszósarkot, és 52%-ban található pelenkázó a váróban.

A szülésfelkészítő előadássorozatok 62%-a kezdődik munkaidőn túl, azaz délután 4 után, illetve hétvégén. A szülésfelkészítő tanfolyamok 91%-a ingyenes.

Ultrahang-diagnosztika a terhesgondozást végző járóbeteg-ellátóknak csak 90%-ában érhető el (az elfogadható érték 100% lenne). A terhesgondozók 15%-a nem ad semmilyen képi anyagot a várandós nőnek az ultrahang-vizsgálatról; mindössze 7%-uk tárolja a vizsgálat teljes képi anyagát, és 74%-uk egyáltalán nem tárol semmilyen képi anyagot.

Betegjogok

A betegjogi képviselők elérhetőségét minden intézményben kihelyezik, munkájukról azonban a válaszok 28%-a szerint egyáltalán nem számolnak be a kórházi személyzetnek.

A betegek a kórházak 41%-ában kapnak betegjogokkal kapcsolatos elvihető tájékoztatót. A gyakran végzett műtéteknél szinte minden intézményben használnak előre elkészített betegtájékoztató kiadványokat (92%).

Szintén pozitívumként értékelhető, hogy a gyermekek ellátása esetén az édesanya (vagy más személy) az intézmények 98%-ában gyermeke mellett tud tartózkodni a nap 24 órájában.

A kórházak, rendelők minőségi mutatóiról bővebben a www.ebf.hu oldalon, az Indikátorrendszer 2009 rovatban olvashat.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..