Meseszép babaház a Belvárosban

„A számítógépek korában azt gondoltam, hogy ennek igenis van létjogosultsága. Semmi többre nem vállalkoztam, mint arra, hogy minőségi, alázatos, tisztességes munkával igényes, jó anyagú, becsületes, szép arcú, normális babát fogok készíteni. Ennyi. Nem több, nem kevesebb. Egyszerűen egy szép baba, amire jól esik ránézni – mesél indíttatásáról Kovács Ilona babakészítő, a Ráday utcai Babaház tulajdonosa.

Nem volt kérdés 8 évvel ezelőtt, amikor pályázni lehetett az üzlethelyiségre, hogy Ilona babamanufaktúrát fog létrehozni; immár 25 éve készít babákat. Alapvégzettsége kirakatrendező, ahol kialakult egyfajta művészi igényszintje, minőségszeretete; boltját és kirakatát egymaga rendezi és csinosítja. „Fontos, hogy én is jól érezzem magam az üzletben, hogy jól legyek itt” – ezért folyamatosan megújítja, átrendezi, új dolgokat alkot.

A mai magyar babapiacon két végletet látott: nagyon egyszerű és nagyon elvont babákat, és van a kettő között egy piaci réteg, ami nincs betöltve. „Láttam egy művészi megfogalmazást, ami már nem baba volt, a másik véglet pedig a bugyután megfogalmazott, műcsipkés, habos-babos. Nem gondolom, hogy a 21. században ilyen babákat kellene a gyerekeknek adni.”

Babahaz_3

A baba mindig is a viselettörténet szimbóluma volt, a különböző korszakoknak az aktuális, trendi viseletéről szólt. Nyitott műhelyébe bepillanthatunk, amint Ilona épp rongybabát, porcelánbabát vagy kiegészítőket készít. „Általában elnagyolt babákat látok, engem a részletek érdekelnek. A tiszta, egyszerű vonalvezetés és anyaghasználat. A babakészítés mindig az anyaggal kezdődik”– vezet be az alkotás rejtelmeibe. „Mindig az anyag dönti el, hogy abból mi születik: ebből jó egy macit megcsinálni, abból egy babát, ebből egy állatot. Vagy találok egy papírt, egy szép formájú dobozt. Organza anyagot például csak virágnak, kitűzőnek, vagy gyűrűnek tudok elképzelni. Soha nem egy kész dolog jelenik meg” –mondja.

Babahaz_2

A kicsi babáknak nagyon finom anyagokból készít babát, a legfontosabb, hogy puha legyen, könnyen mosható és könnyen kezelhető. Amikor már többet szeretne egy kislány, Ilona öltöztethető rongybabákat készít, fonalhajjal, kis cipővel, ruhácskával. Nagyon fontos, hogy a baba teste teljesen ruhátlanná téve akár napi szinten mosható. Egy kicsit bonyolultabb változat a Waldorf-típusú baba, amit egyszerű fejforma jellemez, valamint minimális a szem és a száj jelzése. „Ezt pedig dupla babának csúfoljuk” – és közben felhajtja és átfordítja a baba szoknyáját -, „van egy nappali viseletük, ami este teljes értékű hálóruhává alakítható.” Ezeket a babákat a 4-6 éves korosztálynak ajánlja.

A legfrissebb újításai a tornacipős hosszúbabák, amik nagy hiánypótlásnak számítanak a piacon, ugyanis 5-6 évtől fölfelé, tinédzserkorúak számára nem igazán készítenek babát. A nevük: „két ballábbal keltem”. „Valami olyat szerettem volna készíteni, ami egy kicsit vicces, groteszk, bohókás, és persze kaptam néhány két ballábas tornacipőt. Ez most a legnagyobb és legújabb öröm: vicces, bohókás babák, ami a személyiségemet leginkább fedi” – mondja Ilona. Három garnitúra ruha van rajta, ami cserélgethető. Szintén könnyen kezelhető, kimosható. „Bevarrom a térdét is, így le lehet ültetni, a balerinák pedig spiccelni is tudnak.”

Babahaz_6

A porcelánbabákat különleges alkalmakra ajánlja, például keresztelőre, születésnapra, mert ezek kizárólag egyedi darabok, nincs sokszorosítás. A turnűrös babák igénylik a legtöbb munkát és a legnagyobb alázatot. Ezek elkészítése a legidőigényesebb, nagyon bonyolult viselet, hetekbe is telhet, mire megszületik. „Ők a szívem csücskei, bármennyire is statikus babák. Azért jó, hogy van mellettük mozgó, nyeklő-nyakló, öltöztethető, kimosható – így kerek az egész. A viktoriánus korszak, ami 1830-60 között volt, a legnőiesebb viseletről szólt: csipkét, nemes bársonyt és tiszta selyem anyagokat használtak. Karcsúsított fűzőkkel, gyönyörű turnűrökkel és kalapokkal. Ez a kedvenc viseletem.” És hol találunk még síró és szemüveges babát is?

Babahaz_1

Az Egyedi Babák Háza nem csak babaház, hanem a legkülönfélébb kiegészítők teszik teljessé a kínálatot. A babákon kívül találhatunk itt dekopázsolt naplókat, ékszertartó dobozokat, ajtó- és karácsonyfadíszeket, levendulával töltött párnácskákat, képeslapot és textillel bevont képkeretet háromféle méretben. A patchworközésnek, azaz foltvarrásnak számtalan módja van: Ilona főként rózsás anyagokkal, csipkékkel és fagombokkal díszített neszesszereket, zsebkendőtartókat, szemüveg-, toll- és irattartókat készít. „A levendulát nagyon szeretem, ezért adta magát, hogy ezeket a párnácskákat ez évi friss levendulával töltsem meg. Ha időnként megmasszírozzuk, újra illatozni kezdenek.” Ezen kívül, vannak még szívek, virágok, állatok textilből: kiskutya, süni, lovak, nyuszik, és a cicakedvelők kedvéért sokféle cicamintás tárgy.

Egy időben nagy igény volt a magyar mesefigurákra, ezért megtalálhatjuk Frakkot, Tévémacit és Hakapeszi makit is. És persze a bohócok! Az első bohócot egy felkérésre készítette és azt gondolta, hogy bohócokat is lehet színvonalasan készíteni: igényes anyagokkal, nemez gombokkal meg díszekkel, tiszta selyem gallérokkal.

Babahaz_8

„Régen nagyon katonás renddel és fegyelemmel az agyamban jöttem be, hogy ma ezt fogom megcsinálni, meg azt fogom megcsinálni. Amióta egy fél métert hátrébbléptem és hátradőltem, sokkal több dologgal haladok, mert egyszerűen befelé figyelek. Ma már megértettem, hogy nem én parancsolok. Sem a babáknak, sem a boltnak. Nekem egyetlen egy dolgom van: minden nap minden percében jelen lenni és tenni a dolgom. Én ehhez értek, ebben vagyok jó. És ha az ide bejövő csak egyetlen egy dolgot talál, amiben örömét leli, az nekem elég. Megmutatja, hogy aznap nem hiába jöttem ide.”

Babahaz_4

A nyolc év alatt időnként megkeresték olyan ajánlatokkal, amik más dimenzióba helyezhetnék az üzletet. „A profizmus nincs jelen abban az értelemben, hogy nagy szériás termelés lenne, itt mindenből csak 1-2 darab van, és ha elfogy és van időm, akkor csinálok még egyet. Lehetne ezt nagyobb léptékben is csinálni, de őszintén szólva, én nagyobb művészetnek és nagyobb eredménynek ítélem meg azt, hogy kicsiben tudtam hagyni. Meg tudtam hagyni olyan üdének és frissnek, ahogy ez indult. Ha én szépen a saját dolgomra tudok fókuszálni, és minden energiámmal, szeretetemmel, hitemmel és technikai tudásommal arra figyelek, akkor az olyan minőség lesz, ami nem kérdés, hogy ne jusson el másokhoz.”

Babahaz_5

Vannak, akik időnként megnyitják az ajtót és belendítenek egy kalapot, hogy gratuláljanak, máskor pedig ismeretlen emberek ajánlására útikönyvben találja magát. Az igazi sikert az jelenti Ilona számára, amikor ketten-hárman elhaladnak a bolt előtt, komoly arccal, egyszer csak megtorpannak, megállnak, és visszalépnek. Mikor újra fölnéznek, fülig ér a szájuk. A komoly arcból mosoly lesz, a mosolyt pedig az követi, hogy bemennek. „Ez nem azt jelenti, hogy ők potenciális vásárlók, hanem azt mutatta meg nekem, hogy te csak csináld tovább a dolgod, mert ha csak annyi, hogy mosolyra fakasztod a kirakat előtt megállót, akkor az rendben van. Az egy áldott út.”

Szabó Katalin

Fotó: Adrián Zoltán

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Értékteremtő és értékőrző mesevilág ez, amelyben bárki nyugodt szívvel hagyhatja magát elvarázsolni. 🙂
    Sok erőt, Ilonám, és még több kitartást ahhoz, hogy mindez örökkön örökké és még annál is tovább gyönyörködtethessen bennünket! 😉 Gratulálok!
    Nagyon boldog, áldott Karácsonyt!

  2. Büszke vagyok a baratnomre, mert igazi egyéniség es ez tükröződik a munkájában amit alázattal végez nap mint nap!!!! Gratulálok !!!:))))

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..