Mibe kerül egy gyerek?

Amikor egy kismama megkapja a nagy hírt, hogy baba van a pocakjában, a legtöbbjük valami földön túli örömöt érezve a legkülönfélébb érzelmeket mutatja: sír, kiabál, esetleg nevet. Aztán pedig ezermillió gondolat kezd el kavarogni az újdonsült anyuka agyában… amelyek legtöbbje még csak véletlenül sem arról szól, ami gyakorlatiassága lévén döntő lehet a gyerekvállalás szempontjából. Himer Csilla pénzügyi coach sajátos szemszögből írott cikke következik. 

Mi minden fordul meg egy friss kismama fejében? 

Minden olyan kérdés, ami eufóriát okoz: fiú lesz-e vagy lány?; mi lesz a neve?; milyen lesz a szeme?; milyen lesz a haja?; mit örököl az anyukájától?; na és mit az apjától?; mit a nagyszüleitől?… és még sok-sok ehhez hasonló kérdés fut át a kismama agyán.

ID-10085125Amikor kicsit csillapodik az öröm, de a kismama még mindig azt érezi, hogy élete legcsodálatosabb napja ez a mai, akkor pedig ilyenek cikáznak a fejében: milyen ruhácskái, rugdalózói legyenek?; milyen legyen a babakocsija, a kiságya, a szobája falának a színe?; milyen játékai legyenek?; milyen játszóházba lehet majd járni vele?…

És mi mindennek kellene? 

A pénzügyi coach szemével nézve persze helye van a nagy örömnek is, de elérkezik az a pillanat is, amikor már képesek vagyunk két lábbal a földön állva gondolkodni. Ekkor egyetlen szempontja van a gondolatoknak: nem annak kell eszünkbe jutnia, hogy mi milyen lesz, hanem annak, hogy mi miből lesz meg!

Az érzelmek csitulását mindenképpen javasolt megvárni, különben a tapasztalatok szerint hajlamosak leszünk hurráoptimista számításokat végezni.

Miből lesz a gyerek?

A szerelemnek, szexnek is természetesen megvan a maga szerepe, helye ebben a kérdésben, de ha szigorúan egzisztenciális megközelítésből viszgáljuk a kérdést, akkor – bármilyen meglepő is, de – pénzből. Már a kitörő öröm perceiben is sok minden felmerült (pl. gyerekszoba, ruhák, játszóház, stb.). Ezek azok a feltételek, amelyek egészen biztosan pénzből lesznek a gyerek körül.

Ezeken kívül is van még számos olyan körülmény, feltétel, amelyekre ilyenkor ugyan nem gondolunk, mert szinte magától értetődőek, mégis kemény pénzekbe kerülhetnek:

• orvos – egyre több olyan lehetőség nyílik meg, ahol az állami ellátástól színvonalasabb egészségügyi szolgáltatásokra számíthatunk, a magánegészségügyi szolgáltatások azonban sokba is kerülnek. Még ha meg is felel az alapellátás, akkor se legyünk szemérmesek, mondjuk ki, hogy bizony időnként oda kell csúsztatni az orvosoknak a pénzt. (Ez alól a gyermekorvos sem kivétel.)

• gyógyszerek, kencék, és ficék – az ezekre szóló receptekkel már az első alkalommal el fog látni az orvos, az első adag beszerzése szintén szép summát tehet ki. Később ezt pótolni is kell, tehát folyamatos kiadásra kell felkészülni ezen a téren is.

• tápszer, babaétel, babaital, és igény szerint más is – a mai tápszerek már elég jók, de azért még most is érvényes, hogy a baba ízlése válogatja, mit eszik meg, és mit nem. A magam részéről kívánom minden kismamának, hogy ne legyen szüksége tápszerre, mert egyrészt viszi az időt, amíg elkészíti, másrészt nehéz eltalálni az ideális hőfokot, harmadrészt nem olcsó. Ez azt is jelenti, hogy ha a babának csak többszöri kísérletezés után jön be valamelyik tápszer íze, akkor sok bontatlan tápszer áll majd a kismama kamrájában. (Jelezve a feleslegesen kidobott pénz mértékét.)

• a kismama gyógyszerei, vitaminjai, teái, stb. – ez főleg szoptatós időszakban jellemző, és az erre kiadott pénz nem kevés. Mindezt pedig hónapokon keresztül kell fizetni.

• babakelengye – ez már önmagában is szép summa, pedig ez egy gyereknél még csak az induló szett! Ahogyan a gyerek nő, úgy kell folyamatosan új ruhatár.

ID-100203430Pénzügyi szempontból azonban mindez csak a minimálprogam egy baba születése kapcsán. A gyerek növekedésével még több, még nagyobb kiadási tételek jelennek meg. Pénzügyi coachként azonban állíthatom, nem kell elkeseredni, csak egy kicsit előregondolkodni.

Rend a lelke mindennek – a tervezés rendje…

Egy gyerek (pláne több gyerek) Életed legnagyobb vállalkozása lesz. És ebben nem csak a nevelési szakasz lesz kihívás, hanem a pénzügyi is. Egy gyerek felnevelése 18 éves koráig ugyanis – felmérések szerint – átlagban 25-30 millióba kerül. (Mai értéken számolva.) Ebben azonban tényleg csak a lényeg – lakhatás, ruházkodás, élelmezés, stb. – van benne, az olyan extrakiadások, mint pl. a különórák, edzések, mozik, diszkók, stb., ebben az összegben nem szerepelnek.

Mit tehet ilyenkor egy reménybeli szülő?

I. Rendszert visz a saját életébe, amit a pénzügyeinél kezd.

Figyel arra, hogy milyen bevételei vannak, azokat szinten tudja-e tartani esetleg tudja-e növelni, hány és milyen bevételi forrása van, melyekre van még kilátás, követi a kiadásait is, pontosan tudja, ha belenéz a nyilvántartásaiba, hogy mennyi pénz megy keresztül a kezén, milyen kiadásokra, azok megfelelnek-e a tényleges igényeinek, vagy valahol túlkölti magát… Ez a pénzügyek kezelésének minimuma, ebben már évekkel az első gyerek születése előtt nem árt magabiztos gyakorlottságra szert tenni. (Ehhez egyébként jótanácsokat, letölthető anyagokat itt találsz>>)

II. Megtervezi az életét.

Ebben a magyarok a tapasztalatok szerint sajnos nem kifejezetten erősek. Általában azzal hessegetjük el magunktól a tervezés gondolatát, hogy mire és hogyan tervezzen bárki, amikor “minden olyan bizonytalan”. (Sokan toldják meg ezt azzal, hogy “az én szüleim sem terveztek hosszú távra soha, mégis boldogultak”. Vagy azzal, hogy “olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna”. Az érvek között találkoztam azzal is, hogy “a helyzet megváltoztatásához mi kicsik vagyunk, az az állam, a kormány, a munkáltató, stb. dolga”…)

Coachként világosan látom, hogy ezek olyan kifogások, amelyek az ügyfeleimnek a halogatást, elodázást, sőt a teljes elkerülést racionalizálják.

Ezeket a kifogásokat is lehet azonban kezelni – erről fog szólni a cikksorozat következő része.

Himer Csilla pénzügyi coach, pénzügyi nevelő

A szakértő elérhetősége>>

Szólj hozzá Te is!

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..