Hogyan erősíthetjük gyermekünk immunrendszerét ivással?

Fotó: sxc.hu

Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy a gyerekek mennyit és mit isznak, de még az sem, hogy mikor, hiszen mindez hatással van immunrendszerükre. Fontos, hogy igyanak rendszeresen, és válasszunk természetes forrásokat, alapanyagokat.

Az élet vize

A gyermeki szervezet sokkal érzékenyebben reagál a szomjazásra, mint a felnőtté. Már a kisebb mértékű folyadék hiány is okozhat problémát, többek között hatással van védekező rendszerük állapotára. Érdemes ezért odafigyelni arra, mit és hogyan isznak. Igyanak rendszeresen, minél több innivaló közül válogatva, és válasszunk természetes forrásokat, alapanyagokat.

Mennyit?

Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak nyáron érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Az őszi-téli időszakban megfelelő folyadék fogyasztással is segíthetjük immunrendszerük normál működését. Ha eleget isznak naponta, akkor sokat teszünk azért, hogy elegendő mennyiségben képződjön például a védekező rendszerük számára is fontos  gyomorsav, mely az esetlegesen étellel élelmiszerekkel bejutó kórokozókat feltartóztathatja, elpusztíthatja.

Tudni kell azt is, hogy a légúti betegségeket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók, az erre az évszakra jellemző hideg időjárás, szél, vagy a rendszeres fűtés miatt kiszáradt orr vagy szájnyálkahártyán keresztül könnyebben jutnak szervezetükbe. Az elegendő folyadék fogyasztás pedig hozzájárul ennek elkerüléséhez.

A gyermekek folyadékszükséglete nem csak az életkor és a testméret függvénye, hanem a fizikai tevékenység (mint pl. szaladgálás), a levegő hőmérséklete, az elfogyasztott ételek állaga, cukor- és sótartalma is befolyásolják.

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

Fontos tudni, hogy a gyerekek

  • nem isznak még ösztönösen, ha szomjasak
  • testtömegkilogramonként több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek 
  • testfelületük testtömegükhöz mérten arányosan nagyobb, így több vizet párologtatnak
  • veséjük még fejlődik, a kiválasztásuk még nem olyan hatékony.

Gyermekeknél a folyadékszükségletet testtömegkilogramra szokták meghatározni. Csecsemőknél testömegkilogramonként naponta  120-150 ml az ajánlott mennyiség , gyermekeknek 3 év fölött 60-80 ml/ttkg.

Irányadóként tehát az alábbi mennyiségeket vehetjük figyelembe:

  • 0-6 hónap: a tejes táplálkozás elegendő folyadékmennyiséget biztosít.
  • 6-12 hónap: kb. 1 dl.
  • 1 éves kor: kb. 6 dl.
  • 2-3 év: kb. 7 dl.
  • Óvodás kor: kb. 8 dl.
  • Kisiskolás kor: kb. 9 dl.

Mit?

Fotó: sxc.hu
Fotó: sxc.hu

víz, ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (pl. menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nem csak finomak, változatos ízvilágúak, hanem egyes összetevőik (pl. menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, esetleg izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez.

Jó választás immunrendszerük erősítése érdekében a frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslé, mely vitaminokat és biológiailag aktív növényi anyagokat tartamaznak. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ezek akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket.

Semmelweis Médiasarok/Babafalva

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMibe kerül egy gyerek?
Következő cikkGumicsizma, esőköpeny – Veszélyes a kirándulás esős időben?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..