Minden reggel fáradtan ébredsz? – Az estéid tehenek róla!

reggeli fáradtság

Gyakran előfordul veled, hogy fáradtabban kelsz, mint ahogy lefeküdtél? Jó, csak vicceltem. Persze, hogy fáradtan ébredsz, hisz anya vagy! A szuperhősök ébredhetnek így – gondolod – akik egész éjjel a világ megmentésén fáradoznak, másnap viszont hétköznapi emberként kell helytállniuk.

Ne hidd, hogy az elérhetetlennek tűnő 8 óra alvás, vagy a dupla adag fekete garanciát ad a lendületes reggelekre! Pláne, ha csak hétvégén tudsz ennyit aludni. Tedd félre a szárított levendula csokrot, és kapcsold ki az óceán hullámzását is. Szuper tippeket hoztam Neked! Igen, Neked anyukám, akinek abból a kevés alvásidejéből is a lehető legtöbbet kell kihozni.

6 lépés, hogy kipihenten ébredhess;

  1. Add meg a tiszteletet az álomvilágnak!

Kapcsold ki a tévét, ne hallgass zenét, legyen csend és sötét. Mikor elalszol, az agyad is pihenő üzemmódba vált, ám a különböző, zavaró ingerek, melyekre tulajdonképpen nem is figyelsz, de mégis befolyással vannak rád – mint a fények és hangok – késleltethetik, akadályozhatják ezt. Így nem csak később fogsz tudni elaludni, de az álmaidat is befolyásolhatja a villódzó tévé, a zenében hallható ütem.

  1. A hálód legyen a szentélyed!

Egy kényelmes matrac és párna nagyban befolyásolja, hogy reggel kipihenten, vagy épp kifacsartan ébredsz-e. A szoba hőmérséklete is sokat számít, hisz a nagyon melegben – amit egy rosszul megválasztott takaró, ágyneműis okozhat – kényelmetlen lesz az alvás. Senki se szeret arra ébredni hajnalban, hogy nedves a hálóingje, vagy épp hajszárítóhoz kell nyúlnia. Lefekvés előtt szellőztess ki alaposan – télen is hagyd az ablakot legalább negyedórát nyitva! Érezni fogod az oxigéndús levegő jótékony hatását.

  1. Lökd le magadról a terheket!

Próbáld elengedni a gondjaidat. Ne a következő napon kattogjon az agyad, ne pörgesd végig még egyszer az aznapi rossz élményeket, negatív érzéseket. Ezektől izgalmi állapotba kerülsz – megint csak nem hagyod az elmédet pihenni – ráadásul az álmaidba is bekúsznak. Tudom, ezt nehéz megvalósítani, mikor a másnapi feladataid járnak a fejedben, vagy épp nyomasztó érzések kavarognak benned. Az elméd felett azonban Te uralkodsz, próbáld ezeket a dolgokat betenni egy dobozba, a kulcsot pedig az éjjeliszekrényre tenni. Reggel majd újra kinyithatod.

  1. Fáradj el!

Akik szerencsés helyzetben vannak, azoknak ajánlott egy esti felnőtt torna. A szex nem csupán elfáraszt, de az orgazmustól teljesen elernyed a tested, kiürül a fejed, melyek együttesen remek alapját képezik egy kiadós alvásnak. Hasonló hatást lehet elérni egy alapos tornával is. Ám, nem csupán a testet, az agyat is érdemes kifárasztani. Egy jóleső beszélgetés, egy remek könyv, bármilyen alkotó tevékenység segíthet ezt elérni.

  1. Lazítsd el magad!

Mikor már minden adott a pihentető alváshoz, és megtaláltad a legmegfelelőbb pozíciót az ágyban, lazíts. Képzeld el, ahogy a tested minden pontja elernyed, vedd lassabban a levegőt. Ha jól csinálod, olyan érzés lesz, mintha rongybabává változnál, enyhe bizsergő hatással.

  1. Adj támpontot az álmaidhoz!

Lehunyva a szemed, képzelje el valami csodaszép dolgot. Nem muszáj a realitás talaján maradnod, hiszen álmodban bármi megtörténhet. Légy tündérkirálylány, válogass kedvedre egy szobányi cipő közül, napozz a pálmafák árnyékában… Ezzel bevonzod a kellemes álmokat és remélhetőleg, egész éjjel távol tarthatod a rosszakat.

Nyilván irreális elvárás a mai rohanó világban az összes pontot betartani minden egyes este, de már egy-kettő rendszeres alkalmazása is igen pozitív hatással lesz a másnapjaidra.

Fotó: freepik.com

Erről a témáról a Anya, de mégis nő! rovatban olvashatsz többet!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkSzoptatás… no, de milyen áron? – Anyadumcsi
Következő cikk4 gyerekkel és egy excel táblázattal vagyok… szabad lesz kérem?